Επιστήμονες κατάφεραν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε DNA

Μια ενδιαφέρουσα διαδικασία δοκίμασαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ όπου κατάφεραν να γράψουν και να διαβάσουν πληροφορία από ένα DNA sequence.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολούσε για χρόνια τους επιστήμονες και στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί κι άλλες αντίστοιχες δοκιμές για την αξιοποίηση του DNA ως ένα μέσο αποθήκευσης πληροφορίας. Στο πείραμα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ δημιούργησαν μια κατασκευή όπου πραγματοποιεί αρχικά τη κωδικοποίηση των δεδομένων με error correction και στη πορεία συντίθεται σε μόρια DNA όπου και αποθηκεύεται. Για την αντίστροφη διαδικασία απαιτείται ένας sequencer όπου με τη βοήθεια του λογισμικού θα πραγματοποιηθεί η αποκωδικοποίηση των δεδομένων σε μια μορφή που μπορούμε να κατανοήσουμε.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι επιστήμονες που δούλεψαν στο project ανέπτυξαν και ένα πρωτόκολλο μετατροπής του δυαδικού συστήματος στις βάσεις που απαρτίζουν τις αλυσίδες του DNA. Έτσι το μήνυμα 'HELLO' αποτυπώθηκε επιτυχώς ενώ ο χρόνος που χρειάστηκε για να γίνει και η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή και της ανάγνωσης του μηνύματος πήρε 21 ώρες.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social: fb.jpgtwitter.jpginsta.jpgyt.png

DNA sequence, HELLO, science, data storage

stavros

Members
2019-04-01T13:35:07Z

Δεν είναι πρώτη φορά που επιτυγχάνεται αποθήκευση, αλλά εδώ έχουμε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης (end to end storage device) σε DNA. Αργό και ίσως ακριβό, αλλά δεδομένου της χωρητικότητας μάλλον αποτελεί το μέλλον στην αποθήκευση δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...