Αστρονόμοι αποκαλύπτουν τη πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας

Άνθρωποι που εργάζονται στο Event Horizon Telescope δημοσίευσαν εικόνα μιας αόρατης στο ανθρώπινο μάτι μαύρης τρύπας από τα βάθη του διαστήματος.

Η παρακάτω εικόνα έχει ήδη κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και απεικονίζει μια μαύρη τρύπα, όπως συνελήφθη από το Event Horizon telescope (EHT), ένα δίκτυο οκτώ ραδιοτηλεσκόπιων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη όπως την Ισπανία, την Χιλή και την Ανταρκτική σε μια προσπάθεια που πραγματοποίησαν 200 περίπου επιστήμονες. Ο Sheperd Doeleman, διευθυντής του EHT και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέφερε πως "οι μαύρες τρύπες είναι τα πιο μυστήρια αντικείμενα στο σύμπαν. Είδαμε αυτό που νομίζαμε πως ήταν αόρατο, μια μαύρη τρύπα".

Σύμφωνα με το άρθρο του Guardian, το EHT συνέλαβε ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σωματίδια μέσα στον δίσκο και περιστρέφονται γύρω από τη μαύρη τρύπα περίπου στη ταχύτητα του φωτός πριν εξαφανιστούν δια παντός. Το halo που διακρίνεται στη φωτογραφία γίνεται αντιληπτό καθώς τα σωματίδια στις άκρες του δίσκου περιστρέφονται και πηγαίνουν προς τη μεριά της Γης που σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία τους γίνονται εμφανή σε εμάς.

Το φαινόμενο πάρθηκε από την απόσταση των 53 εκ. ετών φωτός και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ορισμένων ανθρώπων-κλειδιά όπως της Katie Bouman η οποία ανέπτυξε τον αλγόριθμο που έκανε δυνατή τη λήψη της φωτογραφίας του EHT. Τέλος, το φαινόμενο δίνει στους επιστήμονες αρκετά δεδομένα για εξέταση για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την κατανόηση εν μέρει του περιβάλλοντος που επικρατεί κοντά σε μια μαύρη τρύπα, μια από τις άπειρες που ενδεχομένως κρύβονται στα βάθη του διαστήματος.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social: fb.jpgtwitter.jpginsta.jpgyt.png

2019, Event Horizon Telescope , black hole, scientists

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...