Η Κίνα ετοιμάζει τον ισχυρότερο Supercomputer της!

Η Κίνα σχεδιάζει έναν νέο υπερυπολογιστή και θέλει να το μάθει ολόκληρος ο κόσμος, βέβαια ακόμη βρίσκεται σε πρωτότυπη φάση και δε θα τον δούμε σύντομα να φιγουράρει στο TOP500 των server συστημάτων του κόσμου.

Ο σκοπός όμως είναι αυτός. Να φτάσει στη κορυφή του κόσμου, όντας ο πρώτος που θα δει το φως της ημέρας κατά το τέλος του 2017. Μέχρι στιγμής, τη πρώτη θέση της κατάταξης κατέχει ο επίσης κινέζικος υπερυπολογιστής Sunway TaihuLight ο οποίος τρέχει στα 93 petaflops με τους δημιουργούς του να αναφέρουν πως σε πλήρες φόρτο μπορεί να αποδώσει μέχρι και τα εξωφρενικά 124.5 petaflops. Σημειώνεται δε πως και η δεύτερη θέση ανήκει σε κινέζικο υπερυπολογιστή, wow και πως οι περισσότεροι αξιοποιούν "εγχώριους" επεξεργαστές με αρχιτεκτονική RISC ως επί το πλείστον.

Ένα αξιοσημείωτο fact για τον δεύτερο της λίστας Tianhe-2, σύμφωνα με το Inquier, είναι πως αρχικά οι developers του ήθελαν να εγκαταστήσουν Knights Landing Xeon Phi συνεπεξεργαστές της Intel (πριν από αυτούς είχαν τους Knights Corner), όμως η τελευταία πιστεύοντας πως ο server θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κάποιου πυρηνικού όπλου, πραγματοποίησε εμπάργκο οπότε και αξιοποίησαν κάποια εναλλακτική λύση.

Βέβαια ειδικοί του χώρου όπως ο application engineer στο Tianjin-based National Supercomputer Centre, Zhang Ting δήλωσε πως η κατασκευή ενός αντίστοιχου συστήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί το 2020 στη καλύτερη περίπτωση!

 

 

 

 

 

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png 

server, RISC CPU, supercomputer, exascale

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...