Overclocking tools για την AMD Radeon RX 480

Μια λίστα με τα καλύτερα εργαλεία - επίσημα ή της κοινότητας - για overclocking στη πιο πρόσφατη κάρτα γραφικών της AMD.

Η Polaris 10 based Radeon RX 480 της AMD είναι σίγουρα ένα δυνατό εργαλείο για πολλούς gamers. Η reference πρόταση της AMD, για όσους παρακολούθησαν το λανσάρισμα των καρτών - ήταν αναμφίβολα όχι το καλύτερο δυνατό μιας και χαρακτηρίστηκε έντονα από το χαμηλό overclocking potential της που πήγαζε από το ίσως λάθος στημένο BIOS της, το οποίο τραβούσε περισσότερα ampere από το PCIe slot και όχι από τη σύνδεση με το τροφοδοτικό. Η AMD δημοσίευσε αρκετά γρήγορα ένα βελτιστοποιημένο BIOS που άλλαζε την ισορροπία του ρεύματος από το slot προς τη PCIe ομαλοποιώντας τη κατάσταση και κάνοντας την υλοποίηση αρκετά ενδιαφέρουσα για gamers και όχι μόνο.

 

 

Όσο μιλάμε για τη reference υλοποίηση, αξίζει να αναφέρουμε πως στην αγορά κυκλοφορεί πλήθος custom καρτών με συνήθως 8-pin PCIe σύνδεση προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις, θεωρητικά. Λέμε θεωρητικά μιας και το overclocking εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως και σε κάθε άλλο υποσύστημα του υπολογιστή που δύναται να υπερχρονιστεί. Η overclocking κοινότητα ασχολήθηκε αρκετά με την υλοποίηση και σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τα πιο γνωστά/καλύτερα εργαλεία που υπάρχουν για αυτή.

Ένας τεράστιος παράγοντας για ένα επιτυχημένο overclocking είναι και το κύκλωμα τροφοδοσίας. Οι φάσεις τροφοδοσίας αλλά και η χρήση ενός "συνεργάσιμου" voltage controller μπορούν να κάνουν το overclocking παιχνιδάκι ακόμη και εντός του λειτουργικού συστήματος μέσω των εντολών για τον δίαυλο I2C, οι οποίες μιλούν απευθείας με τον controller για την αλλαγή ορισμένων επιλογών που θα αναφέρουμε απλά παρακάτω.

 

 

Το overclocking της RX 480 κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινότητας και από τη κυκλοφορία της είδαμε πλήθος εργαλείων που στόχο έχουν την αύξηση της τάσης, χωρίς να μπλέξουμε στο μενού του WattMan που ενσωματώνουν οι νέοι Crimson driver. Η reference υλοποίηση της RX 480 φέρει τον IR3567B voltage controller ο οποίος υποστηρίζει I2C εντολές για αλλαγή τάσης μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο. 

 

Ας περάσουμε στα εργαλεία: 

Το VRMtool 0.04 του χρήστη deeper_blue.
Παρέχει στον κάτοχο της κάρτας γραφήματα θερμοκρασίας, τάση εξόδου, ένταση ρεύματος εξόδου και ισχύς εισόδου σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχουν δύο σημαντικά πεδία, αυτά της καταχώρησης του VID ή του offset του. Το πρώτο παρέχει και ένα βολικό πλήκτρο για επαναφορά ρυθμίσεων (stop override). Μιλώντας με τον controller μέσω εντολών I2C υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συναντήσουμε από ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις, έως και πολύ χειρότερες, μιας και η εφαρμογή κρατά απασχολημένο τον δίαυλο. 

 

 

RX480 Voltage Control 0.1b από τον Tiborrr του EK WaterBlocks. 
Η συγκεκριμένη εφαρμογή επικοινωνεί με τον IR3567B της reference κάρτας και δίνει έως +150mV για καθημερινές εργασίες ενώ με το πάτημα του πλήκτρου LN2 limits, έχουμε άλλα 500mV headroom για να παίξουμε απλά πατώντας το Apply. Φυσικά η δεύτερη επιλογή προτείνεται μόνο εφόσον η κάρτα ψύχεται από κάποια εκλεπτυσμένη μέθοδο ψύξης, όπως για παράδειγμα νερό. Η εφαρμογή λειτουργεί με τη βοήθεια του MSI Afterburner γι' αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στον φάκελο εγκατάστασης της εφαρμογής. Από εκεί θα πρέπει να την εκτελέσουμε με δικαιώματα διαχειριστή και να κάνουμε τις ρυθμίσεις της αρεσκείας μας.

 

 

Χειροκίνητα μέσω του ενσωματωμένου εργαλείου του MSI Afterburner

Όλα τα παραπάνω προγράμματα φυσικά επικοινωνούν με τον controller χρησιμοποιώντας I2C εντολές που βρίσκονται προεγκατεστημένες και σε άλλα προγράμματα overclocking, όπως το γνωστό μας MSI Afterburner. Αρχικά, πηγαίνοντας στον φάκελο εγκατάστασης του προγράμματος, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο shift, κάνουμε δεξί κλικ σε κάποιο κενό σημείο του φακέλου και επιλέγουμε από το context menu "open command prompt here" ή κάτι παρόμοιο. Μόλις ανοίξει το cmd μπορούμε να επικολλήσουμε το παρακάτω για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τον controller IR3567B MSIafterburner.exe / ri6,08,0D που χρησιμοποιείται σε πολλές πρόσφατες κάρτες γραφικών της AMD. Εάν στο παράθυρο που θα αναδυθεί δούμε να γράφει 44 τότε μπορούμε να προχωρήσουμε. Η επόμενη εντολή είναι η MSIafterburner.exe / ri6,08,8D και επί της ουσίας επιτρέπει την αύξηση του voltage offset στον πυρήνα. Η ολοκληρωμένη εντολή είναι MSIafterburner.exe / wi6,08,8D, 04 και κάθε ψηφίο (δεκαεξαδικό σύστημα) που προστίθεται στο default (00), αυξάνει το VID κατά 6.25mV. Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν είναι μόνιμες και έτσι με το επόμενο restart επανέρχονται στις εργοστασιακές. Οι παραπάνω πληροφορίες πάρθηκαν από τον οδηγό του lucky_noob στο JagatReview.

 

Στις δοκιμές μας πριν από μερικούς μήνες, τοποθετήσαμε στη κάρτα τη ψύκτρα Cooler Master Hyper T4 και παρά το ghetto mounting είδαμε μια γενναία "έκπτωση" στις θερμοκρασίες κάτι που φυσικά μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερο overclocking potential με τη χρήση των παραπάνω εργαλείων. Στη περίπτωση ενός υδρόψυκτου συστήματος, ενδέχεται να συναντήσουμε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες και πιο σταθερή λειτουργία. 

 

 

Το HwBox δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο hardware σας. Το άρθρο είναι ενημερωτικού χαρακτήρα επισημαίνοντας μεθόδους που ίσως βλάψουν το hardware ή και την υγεία σας. Αξιοποιήστε τον με προσοχή!

 

 

Πηγή

amd, gamers, overclocking, hwbot, Radeon RX 480, tools

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...