Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features

Οι παλαιότεροι αναγνώστες του Box, ίσως να θυμούνται μία εταιρεία ονόματι ORYX, η οποία σχηματίστηκε το 1992 έχοντας ως σκοπό να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για CPU Heat sinks. Δεν πέρασε, όμως, παρά ένας μόνον χρόνος, όταν αυτή η μικρή εταιρεία μετονομάστηκε το 1993 στην γνωστή σε όλους πλέον Cooler Master, η οποία μας παρέχει ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια προϊόντα υψηλής ποιότητας, όχι μόνο για τους επεξεργαστές, αλλά για ολόκληρο το σύστημά μας. Για όποιον δεν έχει ήδη καταλάβει, αναφερόμαστε στα cases της εταιρείας, τα οποία με την ποιότητα, την λειτουργικότητα αλλά και τις επιδόσεις τους, έχουν καταφέρει να διαγράψουν την δική τους μοναδική πορεία στην 20ετή ιστορία του παγκοσμίως γνωστού κολοσσού. Οι παλαιότεροι αναγνώστες του Box, ίσως να θυμούνται μία εταιρεία ονόματι ORYX, η οποία σχηματίστηκε το 1992 έχοντας ως σκοπό να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για CPU Heat sinks. Δεν πέρασε, όμως, παρά ένας μόνον χρόνος, όταν αυτή η μικρή εταιρεία μετονομάστηκε το 1993 στην γνωστή σε όλους πλέον Cooler Master, η οποία μας παρέχει ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια προϊόντα υψηλής ποιότητας, όχι μόνο για τους επεξεργαστές, αλλά για ολόκληρο το σύστημά μας. Για όποιον δεν έχει ήδη καταλάβει, αναφερόμαστε στα cases της εταιρείας, τα οποία με την ποιότητα, την λειτουργικότητα αλλά και τις επιδόσεις τους, έχουν καταφέρει να διαγράψουν την δική τους μοναδική πορεία στην 20ετή ιστορία του παγκοσμίως γνωστού κολοσσού.

Το αντικείμενο του σημερινού Review, λίγο πολύ αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτής της πορείας, αφού ανήκει σε μία από τις πιο επιτυχημένες enthusiast chassis series της Cooler Master, οι επιδόσεις των οποίων κατάφεραν να διαχωρίσουν την εταιρεία από τον ανταγωνισμό την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Αν και μάλλον προδοθήκαμε, ο λόγος πηγαίνει στην HAF ή αλλιώς High Air Flow series, η οποία από το 2008 με τα προϊόντα της, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο segment στην αγορά των κουτιών. Η ιστορία ξεκίνησε το 2008, όταν η Cooler Master παρουσίασε το πρώτο HAF chassis, δημιουργώντας ανάμικτα συναισθήματα στους end users, και καθιστώντας, συνεπώς, την ίδια την σειρά ως love it or hate it situation. Γιατί το λέμε αυτό; Όποιοι έχουν αντικρίσει, έστω και σε φωτογραφία, ένα μέλος της HAF οικογενείας, θα έχουν διαπιστώσει πως το όνομα συνοδεύεται από συγκεκριμένη θεματολογία αλλά και design. Αναφερόμαστε, δηλαδή, σε κουτιά, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα industrial theme ή αν μη τι άλλο μία ιδιαίτερη θεματολογία, με τον όλο σχεδιασμό τους να έχει στηριχθεί σε δύο παράγοντες: Quality & Performance. Έτσι, στα μάτια ορισμένων μπορεί να μην αποτελούν χάρμα οφθαλμών, ενώ σε άλλους να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας τους, όταν έρχεται η στιγμή των αγορών.

Σήμερα, λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε το νεότερο μέλος της οικογένειας HAF, το οποίο ήρθε να μεταφέρει τα περισσότερα features του πολυβραβευμένου HAF X στην Mid Tower κατηγορία. Παίρνοντας για λίγο το όνομα του HAF X και χρησιμοποιώντας την φαντασία μας, προσθέτουμε στο τέλος το M από το Mid, δημιουργώντας έτσι το σημερινό αντικείμενο του προβληματισμού μας. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να αναφερόμαστε για τίποτε άλλο από το HAF XM της Cooler Master, το οποίο στηριζόμενο στην μεγάλη επιτυχία του HAF X, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει και αυτό την δική του θέση στην κατηγορία των Mid Tower.

Ας περάσουμε στην επόμενη σελίδα, όπου θα πάρουμε μια πρώτη ιδέα για το τι έχουμε να περιμένουμε από το HAF XM, βλέποντας πρώτα την συσκευασία του κουτιού και στην συνέχεια τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features





Unboxing


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of FeaturesCooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of FeaturesCooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features


Το HAF XM κάνει δυναμική εμφάνιση στα HwBox Labs, με ένα look το οποίο το διαφοροποιεί από πολλά cases. Ο συνδυασμός μωβ, μαύρου και άσπρου ήταν ο νικητήριος για το HAF XM, το οποίο έρχεται σε ένα έγχρωμο πολύ μεγάλο κουτί, του παραπάνω χρωματικού θέματος. Ανοίγοντάς το, συναντάμε πρώτα από όλα ένα προστατευτικό αφρολέξ, το οποίο έκανε καλά την δουλεία του, φέρνοντάς μας το HAF XM σώο και αβλαβές. Από κάτω του βρίσκεται και μία πλαστική «θήκη» μέσα στην οποία βρίσκεται το κουτί, κρατώντας την σκόνη μακριά από το μαύρο εσωτερικό και εξωτερικό του, που αν μη τι άλλο αναδεικνύει κάθε ίχνος σκόνης. Αφού, λοιπόν, μείναμε με το στόμα ανοικτό από το μέγεθος του Mid Tower, αποφασίσαμε να ανοίξουμε το side panel για να δούμε τα accessories που συνοδεύουν το High Air Flow Chassis της Cooler Master, τα οποία βρισκόταν σε ένα χαρτονένιο κουτί αριστερά από τα HDD Cages. Ανοίγοντας αυτό το κουτί, συναντήσαμε πολλές βίδες που άλλες θα τοποθετηθούν στην μητρική, άλλες στο τροφοδοτικό, άλλες στους ανεμιστήρες, και άλλες στους δίσκους, καθώς επίσης αποστάτες για την μητρική, το περίφημο speaker για το POST Process, το Manual, ενώ τέλος θετική εντύπωση έκαναν και τα αρκετά zip ties. Ας μην κωλυσιεργούμε, όμως, περεταίρω στα παρελκόμενα και ας περάσουμε να δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, που θα μας προϊδεάσουν για το τι ακολουθεί.

Technical Specifications


Παρατηρώντας κανείς τον παρακάτω συνοπτικό πίνακα χαρακτηριστικών, εύκολα μπορεί να καταλάβει πως το HAF XM δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο Mid Tower Chassis. Αρχικά, οι διαστάσεις του σε πλάτος αλλά και μήκος είναι μεγαλύτερες από το Full Tower Storm Stryker, με το ύψος του είναι υποδεέστερο κατά μόλις 7 εκατοστά. Έπειτα, παρατηρούμε και κάτι ενδιαφέρον ως προς τα υποστηριζόμενα Motherboard Form Factors, με το HAF XM να υποστηρίζει Micro-ATX, ATX αλλά και E-ATX, πράγμα πρωτόγνωρο για ένα Case της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ακόμη, η μάζα του κουτιού ανέρχεται στα 10.5 Kg, όντας βαρύτερο κατά 940 γραμμάρια από το 690 II Advanced και ελαφρύτερο κατά 3.2 Kg από το CM Storm Stryker.

Πηγαίνοντας λίγο παρακάτω στον πίνακα, παρατηρούμε πως το Case υποστηρίζει μόλις 3 5.25 inch bays, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση οπτικών μέσων, fan controller, sound card front panels κοκ. Φυσικά, αυτή η μείωση δεν υφίσταται χωρίς λόγο, αφού οι δύο πρόσθετες θύρες που θα μπορούσαν να χωρέσουν, χρησιμοποιούνται ως Hot Swap Drive bays, υποστηρίζοντας τόσο κλασικούς μηχανικούς δίσκους των 3.5”, όσο και SSD των 2.5” με την ίδια υποδοχή. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε συνολικά 8 θέσεις που μπορούν να τοποθετηθούν κάθε λογής δίσκοι, αλλά και 1 «κρυφή» αρχικά θέση, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει το 2.5” Solid State Drive σας στην πίσω μεριά του Motherboard Tray, μειώνοντας κάπως το πλήθος των εμφανών καλωδίων όταν ανοίξει το side panel.

Color Full Midnight Black
MaterialsAppearance: Mesh, Synthetics; Case body: Steel
Dimensions (W / H / D) 252 x 530.5 x 579 mm / 9.9 x 20.9 x 22.8 inch
Weight 10.5kg / 23.1 lbs
Motherboard Form Factor Micro-ATX, ATX, E-ATX
5.25" Drive Bays 3
3.5" Drive Bays 8 (hidden:6, X-Dock:2)
2.5" Drive Bays 9 (6 are converted from 3.5" bays, X-Dock x 2, 1 is behind the M/B tray)
I/O Panel USB 3.0 x 2 (int.), USB 2.0 x 2, Audio In & Out x 1
(supports HD Audio), LED switch for the front fan
PCI Expansion Slots 8 + 1
Cooling System Front: 200mm red LED fan x 1 (or 120mm fan x 2 / 140mm fan x 1)
Top: 200mm fan x 2 (1 is optional; can be swapped to 120/140mm fan x 2)
Rear: 140mm fan x 1 (or 120mm fan x 1)
Side: 200mm fan x 1 (optional; or 140mm fan x 2)
HDD cage: 120x25mm fan x 2 (optional)
Power Supply Type Standard ATX PS2 / EPS
Maximum Compatibility VGA card length : 354.0 mm / 13.9 inch (with HDD cage)463.0 mm / 18.2 inch (without HDD cage)
CPU cooler height: 196.0 mm / 7.7 inch


Στην συνέχεια του πίνακα, εντοπίζουμε τις θέσεις που μπορούν να φιλοξενηθούν οι ανεμιστήρες στο case, καθώς και τα υποστηριζόμενα για αυτούς μεγέθη. Έτσι, στο εμπρός μέρος υπάρχει τοποθετημένος ήδη ένα 200mm fan, το οποίο, όμως, μπορεί να αντικατασταθεί και από 2x120mm ή 1x140mm fan, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Στο επάνω μέρος, υπάρχει εγκατεστημένος ένας 200mm ανεμιστήρας, ενώ υπάρχει ακόμη μία θέση για άλλον έναν παρόμοιου μεγέθους. Φυσικά, και οι δύο, μπορούν να αντικατασταθούν με όποιους 2x120mm ή 2x140mm επιθυμείτε. Η πίσω μεριά του Case, φιλοξενεί ένα 140mm fan, με αυτό να μπορεί να αντικατασταθεί με όποιο 120mm της επιλογής σας. Το side panel μπορεί να φιλοξενήσει και αυτό έναν 200mm ανεμιστήρα, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί από 2x140mm ανεμιστήρες, ενώ οι τελευταίες θέσεις που μπορούν να τοποθετηθούν ανεμιστήρες βρίσκονται στην αριστερή μεριά των HDD Cage, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 2x120mm ανεμιστήρες, ύψους το πολύ 25 χιλιοστών.

Ακολούθως, βλέπουμε πως το HAF XM υποστηρίζει κάθε κλασικό ATX Power Supply, με την δυνατότητα τοποθέτησης καρτών γραφικών να είναι πραγματικά απεριόριστη, αφού το Mid Tower της CM μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τις μεγαλύτερες κάρτες γραφικών που κυκλοφορούν στην αγορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι η απόσταση από τα PCI Slots μέχρι το επάνω HDD Cage, είναι 35.4 εκατοστά. Τέλος, γίνεται αναφορά στο ύψος των ψυκτρών που μπορεί να φιλοξενήσει το Case, με το clearance να ορίζεται από την Cooler Master στα 19.6 εκατοστά.

Έχοντας αναφέρει τα πιο βασικά features του Case, ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε την φωτογραφική περιήγησή μας στο εξωτερικό του κουτιού. Επόμενη σελίδα Please!



Αντικρίζοντας κανείς για πρώτη φορά το εξωτερικό του HAF XM καταλαβαίνει αμέσως πως πρόκειται για ένα στιβαρό και συνάμα λιτό Case, για το οποίο η Cooler Master έχει δώσει μεγάλη σημασία λεπτομέρεια. Μία από αυτές, αποτελεί το πολύ όμορφο και ποιοτικό μαύρο ή αλλιώς Midnight Black χρώμα, όπως το αποκαλεί η CM, το οποίο ταιριάζει απόλυτα στον minimal σχεδιασμό του κουτιού. Ταυτόχρονα, παρατηρεί κανείς και το ευρέως διαδεδομένο meshed design στις εισαγωγές αέρα, οι οποίες καλύπτονται από dust filters, για την εξασφάλιση ενός όσο το δυνατόν πιο καθαρού εσωτερικού γίνεται. Ας περάσουμε, όμως, να δούμε τα διάφορα features του κουτιού, ξεκινώντας από το μπροστινό του τμήμα.

Front Side



Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Το πρώτο πράγμα που συναντάει κανείς βλέποντας το εμπρός μέρος του HAF XM, είναι τα περίφημα I/O (Input/Output) ports. Σε αυτά, η Cooler Master συμπεριέλαβε τέσσερις θύρες USB, 2 εκ των οποίων, μάλιστα, είναι USB 3.0. Ενδιάμεσα των δύο ζευγαριών παρατηρεί κανείς τις κλασικές θύρες Headphone out αλλά και Microphone in, οι οποίες υποστηρίζουν HD Audio. Έχουμε, λοιπόν, ένα αρκετά λιτό Front Panel, το οποίο, όμως, παρά τον minimal σχεδιασμό του, παραμένει πρακτικό και εύχρηστο. Το μόνο αρνητικό που παρατηρήσαμε βρίσκεται στην διαδοχική διάταξη των USB θυρών και συγκεκριμένα στην μεταξύ τους απόσταση. Έτσι, εάν προσπαθήσει κάποιος να τοποθετήσει δύο flashακια μεγαλύτερου πάχους, θα διαπιστώσει πως δεν θα τα καταφέρει. Αυτό, όμως, που γίνεται, είναι να τοποθετηθεί ένα «χοντρό» και ένα «λεπτό» φλασάκι χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Κατεβαίνοντας, πέφτουμε επάνω στα τρία 5.25 ιντσών bays, όπου μπορούν να τοποθετηθούν τα διάφορα οπτικά σας μέσα, memory card readers, fan controllers αλλά και Front Panel καρτών ήχου. Ακόμη, ακριβώς, από κάτω βρίσκονται τα δύο Hot Swappable Drive Bays ή αλλιώς X-Docks, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο 3.5”, όσο και 2.5” μηχανικούς δίσκους ή Solid State Drives. H τοποθέτηση αυτών πραγματοποιείται με εντελώς tool free σχεδιασμό για τους πρώτους, ενώ για τους δεύτερους απαιτείται η τοποθέτηση τεσσάρων βιδών. Συνεχίζοντας, συναντάμε το προ-εγκατεστημένο 200mm ανεμιστήρα, ο οποίος διαθέτει και LED lighting κόκκινου χρώματος, βασικό χαρακτηριστικό της High Air Flow series. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο ανεμιστήρας αυτός μπορεί να αντικατασταθεί είτε με 1x140mm, είτε με 2x120mm, ανάλογα με τις ανάγκες σας.


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Τελειώνοντας με την ανάλυση του μπροστινού τμήματος, θα ήταν πρόσφορο να σημειώσουμε πως η αφαίρεση ολοκλήρου του πλαστικού που συναποτελεί τα dust filters αλλά και τα drive bays, πραγματοποιείται πολύ εύκολα πιάνοντας το κάτω μέρος του και ασκώντας δύναμη προς τα έξω. Έτσι, το όλο το τμήμα ξεκουμπώνει, παρέχοντας πρόσβαση στις βίδες του εμπρός ανεμιστήρα και επιτρέποντας την αλλαγή ή τον καθαρισμό του. Βέβαια, προτού αφαιρέσετε το εμπρός τμήμα, θα πρέπει να έχετε ήδη αφαιρέσει τα X-Dock bays, αφού αλλιώς το front side δεν γίνεται να αφαιρεθεί.

Top Side


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Το επάνω μέρος του Case ακολουθεί τον ίδιο λιτό σχεδιασμό του εμπρός. Συνεπώς, έχουμε τα απολύτως βασικά Power On και Reset Buttons, καθώς επίσης και ένα τρίτο κουμπί που χρησιμεύει για το άνοιγμα και το κλείσιμο του Red LED του εμπρός ανεμιστήρα. Μεγάλο θετικό αποτελεί το γεγονός ότι και τα τρία κουμπιά έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος συμβάλλοντας σημαντικά στην ευκολία χρήσης. Ακριβώς από πίσω τους, βρίσκεται μία «θήκη», στην βάση της οποία υπάρχει ένα προστατευτικό από καουτσούκ. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της θήκης έχει να κάνει καθαρά με αποθηκευτικούς λόγους, καθώς μπορείτε να τοποθετήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, τα USB flash drives, τα κλειδιά, ή ότι άλλο επιθυμείτε. Προσωπικά, την βρήκαμε αρκετά χρηστική, ιδίως για τα flash drives, τα οποία καλώς ή κακώς όταν δεν είναι κάπου συγκεντρωμένα τείνουν να εξαφανίζονται!
Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Το top side ολοκληρώνει η μεγάλη εξαγωγή αέρα, κάτω από την οποία βρίσκεται ο δεύτερος 20 εκατοστών ανεμιστήρας του κουτιού. Με την αφαίρεση του συγκεκριμένου τμήματος, που γίνεται πολύ εύκολα με ένα thumbscrew στο πίσω μέρος του chassis, δίνεται πρόσβαση στην περιοχή του ανεμιστήρα. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να τοποθετήσει ένα διπλό radiator για την υδρόψυξη, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφαιρέσει τον ανεμιστήρα και να έχει όλον τον χώρο που χρειάζεται. Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι το ύψος του ψυγείου που θέλει να εγκαταστήσει, καθώς σε περίπτωση που αυτό ξεπερνά τα 45 χιλιοστά, το επάνω μέρος δεν θα μπορεί να κλείσει.



Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features


Back Side


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Στο πίσω μέρος του κουτιού, πρώτο πρώτο, βρίσκουμε το thumbscrew, με την αφαίρεση του οποίου ανοίγει η επάνω εξαγωγή αέρα, δίνοντας μας πρόσβαση στον ανεμιστήρα. Κάτω από αυτήν, υπάρχουν τρία ανοίγματα, τα οποία έχουν καλυφθεί με καουτσούκ, και χρησιμεύουν σε περίπτωση που ο χρήστης έχει σκοπό να δρομολογήσει τις σωληνώσεις μιας εσωτερικής ή ακόμη και εξωτερικής υδρόψυξης. Έπειτα συναντάμε το άνοιγμα για το back panel του Motherboard, ενώ στα δεξιά του βρίσκεται μία εκ των εξαγωγών αέρα, διαμέτρου 140mm. Η Cooler Master φρόντισε να συμπεριλάβει έναν 140mm ανεμιστήρα για την συγκεκριμένη θέση, όμως, μπορείτε πολύ εύκολα να τοποθετήσετε κάθε 120mm fan της αρεσκείας σας.
Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Αν και Mid Tower, το HAF XM έρχεται εξοπλισμένο με 8 PCI Slots, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν σύμφωνα με την εταιρεία έως και 3-way SLI/CrossfireX. Αν και δεν είχαμε την δυνατότητα να αποδείξουμε κάτι διαφορετικό, το παραπάνω μας φάνηκε τουλάχιστον περίεργο, αφού οι 8 θύρες μπορούν θεωρητικά να χωρέσουν 4 dual slot κάρτες γραφικών, επιτρέποντας έτσι έως 4-way SLI/CrossfireX. Βέβαια, για να είστε σίγουροι για αυτό θα πρέπει να ελέγξετε και με τον κατασκευαστή της μητρικής σας, καθώς σε αρκετά Motherboards το πρώτο PCI Express slot ξεκινάει στοιχίζεται με το δεύτερο από τα PCI Slots του κουτιού, καθιστώντας το παραπάνω εγχείρημα ανέφικτο. Παράλληλα, στα δεξιά των PCI Slot, βρίσκεται και ένα ακόμη κατακόρυφο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιο πρόσθετο On/Off Button, όπως αυτό που χρησιμοποιούν πολλές λάμπες καθοδικού φωτός. Τελευταίο στο πίσω μέρος του κουτιού συναντάμε το άνοιγμα για το τροφοδοτικό, στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί κάθε ATX Power Supply, δηλαδή τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά.



Left Side


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Το αριστερό Side Panel είναι από τα πιο λειτουργικά που έχουμε συναντήσει σε Case, αφού περιλαμβάνει ένα χερούλι, το οποίο όταν δεν είναι βιδωμένες οι πίσω χειρόβιδες, μπορεί να ανοίξει πανεύκολα το panel, συμβάλλοντας έτσι στην ευκολία χρήσης του κουτιού. Κάτω από αυτό το χερούλι, υπάρχει ένα κυψελωτό άνοιγμα, επάνω στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί ένας 200mm ανεμιστήρας ή 2x140mm. Και αυτό το άνοιγμα διαθέτει dust filter, επιτρέποντας έτσι τους ανεμιστήρες να χρησιμοποιηθούν είτε σε ως εισαγωγή είτε ως εξαγωγή αέρα.
Right Side


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Η δεξιά μεριά είναι πολύ πιο απλή από την αριστερή, έχοντας ένα, αλλά καλό, χαρακτηριστικό. Αυτό είναι η εξέχουσα επιφάνειά του, η οποία διευκολύνει σημαντικά το cable management, παρέχοντας περισσότερο χώρο.



Bottom Side


Στο κάτω μέρος του case υφίστανται δύο πράγματα. Αφενός, η εισαγωγή αέρα για το τροφοδοτικό, η οποία καλύπτεται με dust filter, και αφετέρου τα τέσσερα ποδαράκια του κουτιού, τα οποία στο κάτω τους μέρος διαθέτουν καουτσούκ, ώστε να μειωθούν οι κραδασμοί αλλά και να προστατευθεί η επιφάνεια επάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί το Tower. Κατά την ταπεινή μας γνώμη, τα συγκεκριμένα ποδαράκια είναι σίγουρα αρκετά μελετημένα, ενώ ο άρτιος σχεδιασμός τους τα κάνει να κάνει να ξεχωρίζουν (με την καλή έννοια) από το υπόλοιπο case.





«Ξεκλειδώνοντας» με την χειρολαβή το side panel, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το οργανωμένο και συνάμα λειτουργικό εσωτερικό που δημιούργησε η Cooler Master για το HAF XM. Ένα πολύ όμορφο μαύρο χρώμα κυριαρχεί σε όλο το εσωτερικό, με την βαφή να είναι προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αφού θαυμάσαμε για 1 λεπτό το interior, καταφέραμε να εντοπίσουμε 7 σημεία κλειδιά, τα οποία και θα σας παρουσιάζουμε λεπτομερώς στη συνέχεια.

Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features



1.Motherboard Tray


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of FeaturesCooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of FeaturesCooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features

Το HAF XM δύναται να υποστηρίξει τρία form factors μητρικών. Micro-ATX, ATX, αλλά και E-ATX. Βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες από αριστερά προς τα δεξιά, συναντάει τα αντίστοιχα standoffs που θα χρειαστεί να τοποθετήσει για το κάθε πρότυπο. Αυτό που μας φάνηκε κάπως περίεργο είναι πως το κουτί αναγράφει πως για το Micro-ATX θα χρειαστούν 9 αποστάτες, ενώ εμείς χρησιμοποιήσαμε μόλις 6 για την μητρική μας. Ψάχνοντας μάλιστα στο Internet, διαπιστώσαμε πως όσα Motherboards και να είδαμε, όλα χρησιμοποιήσουν 6 standoffs. Συνεπώς, ή έχει γίνει κάποιο λάθος από την εταιρεία, ή η Cooler Master γνωρίζει κάποια μητρική που όντως χρειάζεται 9. Ακόμη, εγκαθιστώντας ένα Z77 σύστημα με την Intel DZ77GA-70K ATX μητρική, διαπιστώσαμε πως η μητρική χρειαζόταν 10 standoffs, ενώ το HAF XM ανέφερε τις θέσεις για τα 9 εκ των 10. Βέβαια, για να μην δημιουργήσουμε λανθασμένες εντυπώσεις, πρέπει να αναφέρουμε πως το παραπάνω δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην εγκατάσταση ή στο σύστημα. Απλώς είναι μία πολύ μικρή παράλειψη, που εμφανίστηκε με την συγκεκριμένη μητρική. Συνεχίζοντας, παρατηρούμε το αρκετά μεγάλο άνοιγμα που άφησαν στο HAF XM για την αλλαγή των backplate. Εμείς, δοκιμάζοντας τόσο την Noctua NH-D14, όσο και την Scythe Mugen 2 Rev.B, δεν διαπιστώσαμε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, πιστεύουμε πως σχεδόν όλες οι ψύκτρες θα μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς καμία δυσκολία.


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features2.Optical Bays

Όπως παρατηρείτε, το case έρχεται με 3 optical drive bays, ο μηχανισμός κλειδώματος των οποίων είναι από τους καλύτερους και πιο χρηστικούς που έχουμε συναντήσει. Απλά γυρίζετε το διακοπτάκι στο Open, τοποθετείτε την συσκευή σας, και το επαναφέρετε στο Closed. Όσοι δεν τα έχουν δοκιμάσει, είναι βέβαιο πως θα λατρέψουν τον σχεδιασμό, αφού ανάγει το tool free design σε άλλο επίπεδο.



Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features3.X-Dock Bays

Τα περίφημα X-Dock bays του HAF X βρήκαν και αυτά το δρόμο τους στο Mid Tower αδερφάκι του. Η όλη φιλοσοφία παρέμεινε ίδια, αφού τα Hot Swappable bays συνδέονται με ένα custom made PCB (Print Circuit Board). Η όλη κατασκευή λειτουργεί άψογα, με μόνο δύο μικρά μείον. Το ένα είναι καθαρά υποκειμενικό και αφορά το πράσινο αντί για μαύρο χρώμα του PCB, και το άλλο έχει να κάνει με το σύρσιμο των bays, το οποίο δεν πραγματοποιείται με την ίδια ευκολία όπως αυτό των cage, καθώς χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερη δύναμη. Βέβαια, σαν σχεδιασμός και υλοποίηση είναι πλήρως λειτουργικά, δε θα μπορούσαμε, όμως, να μην αναφέρουμε και τα παραπάνω σημεία που ενδεχομένως να ληφθούν υπʼ όψιν από ορισμένους.



Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features4.HDD Cages

Το HAF XM περιλαμβάνει 6 HDD bays, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο 3.5” μηχανικούς δίσκους, όσο και 2.5” Solid State Drives. Η εγκατάσταση των πρώτων είναι εντελώς tool free, ενώ των δεύτερων προϋποθέτει το βίδωμα των 4 screws που περιλαμβάνουν πολλοί SSD Manufacturers, στο κάτω μέρος του δίσκου. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι η ευκολία εγκατάστασης των δίσκων, οι οποίοι κυλάνε και ασφαλίζουν στη θέση τους πάρα πολύ ομαλά. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός των cage είναι τέτοιος, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί το αριστερό τμήμα του επάνω cage, με στόχο να μπορούν να φιλοξενηθούν κάποιες uber end κάρτες γραφικών μήκους 46.3 εκατοστών (εάν υπάρχουν). Το μόνο αρνητικό στην όλη διαδικασία είναι ότι πρέπει να αφαιρεθούν 4 βίδες, οι οποίες δεν είναι χειρόβιδες αλλά σταυρωτές. Στην φωτογραφία, βλέπουμε το «συρταράκι» επάνω στο οποίο τοποθετούνται οι δίσκοι, τα κουμπώματα του οποίου περιλαμβάνουν καουτσούκ, ώστε να απορροφώνται οι κραδασμοί, που παράγονται κυρίως από τους μηχανικούς δίσκους.



Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features5.Power Supply Cover

Ένα από τα πιο όμορφα και μοναδικά χαρακτηριστικά του HAF XM, βρίσκεται στο κάτω του μέρος, ακριβώς μετά το τροφοδοτικό. Η χρήση του μία! Να ομορφύνει το εσωτερικό, καλύπτοντας τα καλώδια του τροφοδοτικού, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με non modular Power Supplies. Βέβαια, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και μία άλλη χρηστικότητα, η οποία εμπίπτει στην ψύξη του τροφοδοτικού, προϋποθέτοντας, όμως, την εγκατάσταση του κάτω εκ των δύο ανεμιστήρων του HDD Cage. Έτσι, δημιουργείται ένας αγωγός, ο οποίος κατευθύνει τον αέρα που έχει ψύξει τους δίσκους προς το πίσω μέρος του τροφοδοτικού. Κάτω από το κάλυμμα, βρίσκονται και τα καλώδια του front panel, για τα οποία ευτυχώς η Cooler Master χρησιμοποίησε μαύρο χρώμα, κάνοντάς τα να συμβαδίζουν με το υπόλοιπο εσωτερικό. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί όπως βλέπετε το καλώδιο για το HD Audio, το οποίο αν και δεν θα χρησιμοποιηθεί από αρκετούς, δεν παύει, όμως, να μειώνει κάπως την υπόλοιπη προσπάθεια που έχει γίνει από την CM.



Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features6.PCI Slots

Αν και μιλάμε για Mid Tower, το HAF XM έρχεται ενσωματωμένο με 8 PCI θύρες, καθιστώντας το ικανό να φιλοξενήσει έως και 3 κάρτες γραφικών. Αυτό, όμως, μας το λέει η εταιρία. Η απλή λογική μας από την άλλη, αλλά και η πραγματικότητα, έχουν αποδείξει πως το κουτί μπορεί άνετα να φιλοξενήσει έως και 4 κάρτες γραφικών σε διάταξη 4-way SLI/CrossfireX, ανάλογα φυσικά με την μητρική που διαθέτουμε. Όπως, δείχνει και η εικόνα, όλα τα PCI Slots έχουν κάποιας μορφής γρίλιες, αυξάνοντας έτσι την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του κουτιού. Ακόμη, η αφαίρεσή τους και η εγκατάσταση κάποιας κάρτας γραφικών, είναι πολύ εύκολη υπόθεση, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεβιδώσετε ένα thumbscrew.



Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features7.Hidden 2.5” Bay:

Ένα χαρακτηριστικό το οποίο προσωπικά δεν είχαμε ξαναδεί σε άλλο case, αποτελεί μία «κρυφή» 2.5 ιντσών θέση, επάνω στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί ένα SSD με μόλις δύο βίδες. Η θέση αυτή βρίσκεται στο πίσω μέρος του Motherboard tray, ώστε να βοηθήσει στο cable management και να συμβάλει σε ένα πιο συμμαζεμένο και καθαρό εσωτερικό. Σίγουρα μία από τις καλύτερες προσθήκες που θα μπορούσε να κάνει η Cooler Master!






Watercooling Potential


Έχοντας δει σε αρκετή λεπτομέρεια τόσο το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό του case, ήρθε η στιγμή να δούμε τις δυνατότητες αυτού και στο watercooling. Ίσως κάποιοι να θεωρούν υπερβολή ένα υδρόψυκτο σύστημα σε Mid Tower Chassis. Εμείς, όμως, έχοντας δει τις δυνατότητες που παρείχε το 690 II Advanced, θέλουμε να πιστεύουμε πως και το HAF XM έχει κάποια θετικά στοιχεία να μας δείξει. Ξεκινάμε, λοιπόν, με την υποστήριξη ενός έτοιμου συστήματος υδρόψυξης, όπως οι υλοποιήσεις της Corsair, H80, H100 κοκ. Σε αυτόν τον τομέα, το κουτί φαίνεται να μπορεί να φιλοξενήσει τις συγκεκριμένες υλοποιήσεις, μιας και το H80 μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην θέση του 140mm ανεμιστήρα, αντικαθιστώντας τον με έναν 120mm που υποστηρίζει το σύστημα υδρόψυξης, είτε στο επάνω μέρος του κουτιού, δίπλα από τον 200 mm ανεμιστήρα. Από την άλλη, το H100 μπορεί να τοποθετηθεί στο επάνω μέρος του κουτιού, έχοντας, όμως, πρότινος αφαιρέσει τον 200mm ανεμιστήρα. Επιπρόσθετα, ένα σημείο για το οποίο έχουμε αμφιβολία, αφού δεν είχαμε H100 να δοκιμάσουμε, είναι εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτό διάταξη push pull. Αυτό, όμως, που ξέρουμε στα σίγουρα, είναι πως μπορεί να χωρέσει ένα 45 mm διπλό ψυγείο σε διάταξη Push, με τους ανεμιστήρες να βρίσκονται στο επάνω μέρος του εσωτερικού του case. Συνοψίζοντας, λοιπόν, διαπιστώσαμε πως το HAF XM δεν διαθέτει την ευελιξία που παρείχε το 690 II, το οποίο υποστήριζε 2 διπλά radiators, κάνοντάς το όχι και τόσο ιδανικό για πιο σύνθετες High End υδροψύξεις, χωρίς κάποιο modding. Έχετε υπʼ όψιν σας, όμως, πως μπορεί να χωρέσει και μία H80 αλλά και ένα διπλό ψυγείο ύψους 45 χιλιοστών σε διάταξη Push με τους ανεμιστήρες από την κάτω μεριά. Συνεπώς, το HAF XM δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ούτε τέλειο, αλλά και ούτε ελλιπές, αποτελώντας μία καλή μέση λύση.

Fan Positioning


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of FeaturesCooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Προτού περάσουμε στις μετρήσεις θερμοκρασιών, είναι πρόσφορο να αναφέρουμε τις θέσεις στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν ανεμιστήρες στο HAF XM. Ξεκινώντας από την πρόσοψη του case, έχουμε έναν 200mm Red LED Fan, ο φωτισμός του οποίου ελέγχεται από το κουμπί αριστερά του Power On. Αυτό που μας ευχαρίστησε, ήταν το γεγονός ότι ο ανεμιστήρας είχε ένα μέτριας φωτεινότητας LED και όχι ένα πολύ δυνατό, αφήνοντας οποιαδήποτε διαφοροποίηση επάνω στους χρήστες. Και όταν λέμε διαφοροποίηση, αναφερόμαστε στην δυνατότητα αντικατάστασης του εμπρός ανεμιστήρα, με 2x120mm ή 1x140mm. Κοιτώντας το επάνω μέρος του κουτιού, βρίσκουμε άλλον έναν 200mm ανεμιστήρα, αυτήν τη φορά χωρίς LED φωτισμό, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί είτε με 2x140mm ανεμιστήρες, είτε με 2x120mm, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Στο πίσω μέρος, διακρίνουμε έναν 140mm ανεμιστήρα, ο οποίος μπορεί να αλλαχθεί με κάποιον διαμέτρου 12 εκατοστών, σε περίπτωση παραδείγματος χάρη τοποθέτησης μιας H80 υδρόψυξης. Ακόμη, δύναται η δυνατότητα τοποθέτησης ενός 200mm ανεμιστήρα στο side panel, ή 2x140mm. Αυτό που μας παραξένεψε σε αυτό το σημείο, ήταν το γιατί η CM δεν θέλησε να παρέχει υποστήριξη για τους πιο «κοινούς» αλλά και οικονομικούς 120mm, περιορίζοντας τις επιλογές μας μόνο σε 140mm fans. Οι δύο τελευταίες θέσεις τοποθέτησης ανεμιστήρων είναι και αυτές προαιρετικές και βρίσκονται μπροστά από τα HDD Cages, όπου ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει 2x120mm ανεμιστήρες, πάχους το πολύ 25 χιλιοστά. Σε περίπτωση που θελήσετε να εγκαταστήσετε αυτούς τους ανεμιστήρες, μην σας παραξενέψει το γεγονός ότι ο κάτω βρίσκεται λίγο πιο έξω από τον επάνω, καθώς ο σχεδιασμός είναι τέτοιος, ώστε η άκρη του Power Supply Cover να εφάπτεται άψογα με τον ανεμιστήρα. Θα πρέπει ακόμη να αναφέρουμε πως και οι τρεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες ήρθαν με αντάπτορες, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να τους συνδέσει απευθείας στο τροφοδοτικό μέσου molex.


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features

Όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, ο εμπρός ανεμιστήρας εισάγει αέρα θερμοκρασίας δωματίου στο case, ενώ ο πίσω αλλά και ο επάνω ανεμιστήρας εξάγουν αυτόν τον αέρα, η θερμοκρασία του οποίου έχει αυξηθεί. Αυτή η διάταξη έχει επιλεγεί από την εταιρία ως προτιμώμενη, δεδομένου του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει σε ψηλότερα στρώματα, με συνέπεια οι επάνω και κάτω εξαγωγές αέρα να έχουν τόσο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όσο και να δημιουργούν την καθορισμένη ροή αέρα που οποία φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Temperature Readings


Περνάμε τώρα στο άλλο, συναφές, αντικείμενο που θα μας προβληματίσει στην συγκεκριμένη σελίδα, που δεν είναι τίποτε άλλο από τις θερμοκρασίες του κουτιού. Έχοντας, ως στόχο να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες του HAF XM με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποφασίσαμε πως οι Core i3 δεν είχαν αρκετά μεγάλο TDP ώστε να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς μας. Για αυτόν τον λόγο, επιστρατεύσαμε τον αρκετά ενεργοβόρο Phenom II X4 955 των 125 W, χρησιμοποιώντας μαζί του μία 4870 καθώς επίσης και 6 δίσκους, εκ των οποίων τρεις ήταν μηχανικοί και τρεις SSD. Για να ανακαλύψουμε, λοιπόν, τις υψηλότερες θερμοκρασίες του κουτιού δοκιμάσαμε τρία σενάρια. Πρώτα, στρεσάραμε τον επεξεργαστή με το Prime95 για 15 λεπτά μετρώντας τις θερμοκρασίες του με το HwMonitor. Ακολούθως, στρεσάραμε την κάρτα γραφικών με την βοήθεια του furmark για 15 λεπτά, με το GPUz να μας αναφέρει την θερμοκρασία του πυρήνα της. Τέλος, πήγαμε τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών ταυτόχρονα στο 100%, μετρώντας τις εκάστοτε θερμοκρασίες. Ακολουθεί αναλυτικά το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια των παραπάνω μετρήσεων, ενώ στην συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα με τη μορφή γραφήματος, εν συγκρίσει με το 690 II Advanced.

Hardware
Motherboard
Asus M3A79T-Deluxe
CPU
AMD Phenom II X4 955 BE
RAM
2x2GB Mushkin @ 1066 Mhz
GPU
Saphire Radeon HD 4870
SSDs/HDDs
2xOCZ Vertex Turbo 30 GB
OCZ Agility 3 60 GB
WD Caviar Black 640 GB
WD Caviar Green 1 TB
Seagate Barracuda 320 GB
PSU
Corsair TX750
OS
Windows 7 Ultimate 64bit + SP1
CPU Cooler
Scythe Mugen 2 Rev.B
Case
Cooler Master HAF XM




Αν μη τι άλλο, τα αποτελέσματα κατάφεραν να μας βάλουν τουλάχιστον σε σκέψεις. Παρατηρούμε, λοιπόν, πως κατά τη διάρκεια των μετρήσεων τα αντίστοιχα υποσυστήματα που βρισκόταν στο HAF XM, έχουν τις ίδιες θερμοκρασίες και στο 690 II Advanced. Βλέπουμε, λοιπόν, πως ο μεγαλύτερος χώρος του HAF XM δεν συμβάλει σημαντικά στην μείωση των θερμοκρασιών, με αυτές να εξαρτώνται περισσότερο από την ψύκτρα που διαθέτετε και φυσικά την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Μοναδική περίπτωση όπου το HAF XM άρχισε να δείχνει τις δυνατότητές του, ήταν όταν αυξήσαμε το load στην 4870. Εκεί, η διαφορά θερμοκρασίας έφθασε και τους 4 βαθμούς, κυρίως λόγω στο κάπως καλύτερο Air Flow που διέθετε το HAF XM.




System Build


Σε αυτήν την σελίδα θα προσπαθήσουμε να σας καθοδηγήσουμε βήμα βήμα στην εγκατάσταση του Hardware, ενώ στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις δυνατότητες Cable Management του κουτιού. Πρώτος σταθμός, λοιπόν, η εγκατάσταση του Hardware, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στο Review των Core i3.

Step 1


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Τοποθετούμε τους αποστάτες επάνω στην μητρική, ανάλογα με το form factor που διαθέτει το motherboard μας. Το παραπάνω βήμα είναι μείζονος σημασίας, αφού ενδεχόμενη παράλειψή του πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα και μόνιμη βλάβη στην μητρική πλακέτα.
Step 2


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Βάζουμε τις μνήμες αλλά και τον επεξεργαστή επάνω στην μητρική και έπειτα την βιδώνουμε με τις κατάλληλες βίδες επάνω στους αποστάτες.



Step 3


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο άνοιγμα που διαθέτει το HAF XM στο Motherboard Tray τοποθετούμε το Backplate και στην συνέχεια την ψύκτρα μας, αφού τοποθετήσουμε πρώτα θερμοαγώγιμη πάστα επάνω στον επεξεργαστή.
Step 4


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Ακολουθεί η εγκατάσταση του SSD, το οποίο θελήσαμε να τοποθετήσουμε στην «κρυφή» θέση στο πίσω μέρος του Motherboard Tray. Φυσικά, όποιος διαθέτει κάποια κάρτα γραφικών ή οπτικά μέσα, τώρα είναι η στιγμή να τα τοποθετήσει.



Step 5


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Τοποθετούμε το τροφοδοτικό μας, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένα Non Modular Corsair TX750.


Cable Management


Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of FeaturesCooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features

Παρατηρώντας κανείς τις παραπάνω φωτογραφίες, βλέπει πόσα λίγα καλώδια είναι εμφανή στο εμπρός μέρος του κουτιού, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες. Προτού, όμως, τους αναλύσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ίδιο με αυτό της μέτρησης των θερμοκρασιών. Κυρίαρχο, λοιπόν, παράγοντα του καλού Cable Management, αποτελεί το μοναδικό στην σειρά HAF X(M) Power Supply Cover, που ακολουθεί μετά το τροφοδοτικό. Έτσι, ακόμη και εάν διαθέτετε ένα non modular Power Supply, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας, έχετε την δυνατότητα να αποκρύψετε όλα τα καλώδιά του κάτω από αυτό το κάλυμμα σε έναν ικανοποιητικό, έως άψογο, βαθμό. Έπειτα, έρχονται τα τρία μεγάλα ανοίγματα που καλύπτονται από λεπτό καουτσούκ, με συνέπεια να μην αποκτούν μόνιμες παραμορφώσεις. Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και τις διάφορες άλλες πλάγιες τρύπες, από τις οποίες μπορείτε εύκολα να δρομολογήσετε καλώδια ανεμιστήρων, σκληρών δίσκων κοκ. Ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας δεν είναι τόσο σημαντικός, συμβάλει, όμως, και αυτός με τον τρόπο του στο συνολικό αποτέλεσμα. Μιλάμε για τα HDD Bays, τα οποία στην πρόσοψή τους διαθέτουν ένα μαύρο πλαστικό, το οποίο αποκρύπτει την παρουσία μηχανικών δίσκων, και κυρίως των Solid State Drive.

Η Cooler Master, θέλοντας να διευκολύνει των έργο των χρηστών, συμπεριέλαβε στην συσκευασία και αρκετά zip ties, σφιγκτήρες στην ουσία, με τους οποίους μπορείτε να ομαδοποιήσετε κάποια καλώδια και να τα προσάψετε σε μία από τις ειδικές θέσεις που υπάρχουν πίσω από το Motherboard Tray. Ταυτόχρονα, το εξέχον side panel, δείχνει πως η εταιρεία έχει μάθει από τα λάθη της στο 690 II Advanced, όπου όταν άρχισαν να συσσωρεύονται πολλά καλώδια μαζί, το κλείσιμο του panel γινόταν αρκετά πιο δύσκολο. Ένα μεγάλο μπράβο για αυτήν την κίνηση!





Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features


Έφθασε η στιγμή να συγκεντρώσουμε κάπως τα αποτελέσματα αλλά και τις σκέψεις μας και να δούμε εάν το HAF XM όντως αξίζει τα χρήματα που ζητάει η εταιρεία. Το HAF XM, λοιπόν, πρόκειται για ένα από τα πιο «σοβαρά», στιβαρά αλλά και ποιοτικά κουτιά που έχουν περάσει από τα χέρια μας, κάνοντας το παλιό καλό 690 II, old fashioned. Στην αρχή του Review, είχαμε αναφέρει πως τη σειρά HAF είτε θα την λατρέψει κανείς, είτε θα την μισήσει. Έχοντας, λοιπόν, μια περίπου εβδομάδα το HAF XM, το μόνο σίγουρο είναι πως την λατρέψαμε. O όλος σχεδιασμός, το ποιοτικό μαύρο χρώμα, ο ατσάλινος σκελετός και το side panel, καθώς και το meshed design, είναι μόνο μερικά στοιχεία που μας κέρδισαν από άποψη αισθητικής. Το μόνο για το οποίο θα μπορούσε να παραπονεθεί κανείς, είναι το πλαστικό στο επάνω και εμπρός μέρος, με το οποίο προσωπικά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αφού ταίριαζε απόλυτα με το υπόλοιπα Chassis.

Ακόμη, εξεπλάγην όταν διαπιστώσαμε το μέγεθος αυτού του Mid Tower το οποίο με 25 εκατοστά πλάτος, 53 ύψος και 58 μήκος, μας θυμίζει Full Tower case. Φυσικά, αυτό είναι θετικό, αφού με αυτήν της την απόφαση η Cooler Master κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία της μεγαλύτερης κατηγορίας κουτιών σε ένα μικρότερο case. Αρχικά, ένα από τα σημαντικότερα είναι πως το HAF XM μπορεί να φιλοξενήσει κάρτες γραφικών μήκους 35.4 εκατοστών, δηλαδή την HD 7970, την GTX 680, την GTX 690 και κάθε άλλη κάρτα του εμπορίου που μπορέσαμε να φανταστούμε. Βέβαια, σε περίπτωση που έχετε κάποια κάρτα στο μυαλό σας που δεν θα χωρούσε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να θυσιάσετε τρεις 3.5” θύρες, αυξάνοντας έτσι τις επιτρεπόμενες διαστάσεις στα 46.3 εκατοστά. Συνεχίζοντας, ένα άλλο πλεονεκτήματα που αποκτάει κανείς όταν έχει 58 εκατοστά μήκος, είναι η υποστήριξη E-ATX μητρικών, πράγμα που εντυπωσιάζει εάν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για ένα Mid Tower. Βέβαια, στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την μεγάλη μάζα του κουτιού, η οποία ανέρχεται στα 10.5 Kg, κάνοντας την μεταφορά του κάπως δύσκολη, ιδίως όταν έχει τοποθετηθεί Hardware.

Αναφερόμενοι για λίγο στο εξωτερικό του κουτιού, θα θέλαμε να μιλήσουμε πρώτα για την επάνω θήκη που διαθέτει το HAF XM. Μπορεί σε κάποιους να φανεί ως φθηνή επιλογή χωρίς κάποια ουσιώδη χρήση, σε εμάς, όμως, φάνηκε απόλυτα χρηστική, ιδίως για την αποθήκευση των USB Flash Drive. Και μιας και μιλήσαμε για USB Flash Drives, κατεβαίνοντας λίγο παρακάτω συναντάμε το Input Output Panel. Σε αυτό, αμέσως ξεχωρίζουν τα 4 USB Ports, εκ των οποίων -ευτυχώς- 2 είναι USB 3.0, τα οποία, όμως, πλέον έχουν γίνει κάπως standar. Σίγουρα ο αριθμός τους δεν μας δυσαρέστησε, θα προτιμούσαμε, όμως, να είχαμε άλλες δύο USB θύρες στην θέση των Audio Ports, συμβαδίζοντας έτσι με την ολοένα αυξανόμενη τάση για εύκολη πρόσβαση σε USB Ports.

Watercooling wise, το HAF XM δύναται να υποστηρίξει τα περισσότερα έτοιμα συστήματα υδρόψυξης ή τον συνδυασμό ενός μονού και ενός διπλού radiator, με το διπλό να μην ξεπερνάει τα 45mm και τους ανεμιστήρες να βρίσκονται μόνο σε διάταξη Push. Βέβαια, προτού προβείτε στην αγορά κάποιου ψυγείου ή κάποιας έτοιμης λύσης, ρίξτε μια ματιά στις διαστάσεις του, ώστε να σιγουρευτείτε πως χωράει στο HAF XM. Στον τομέα του watercooling, λοιπόν, το HAF XM αποτελεί μία τίμια επιλογή, η οποία, όμως, δεν σας ταιριάζει εφόσον θελήσετε να φτιάξετε πιο περίπλοκα συστήματα υδρόψυξης με μεγαλύτερα και περισσότερα ψυγεία, χωρίς να χρειαστεί να modάρετε τo case. Στον συναφή τομέα των θερμοκρασιών, είδαμε πως το HAF XM δεν έκανε την μεγάλη έκπληξη, αφού οι θερμοκρασίες που μας έδωσε ήταν παρόμοιες με αυτές του 690 II Advanced. Βλέπουμε, λοιπόν, πως από ένα σημείο και πέρα, όταν το airflow είναι ήδη σε ένα καλό επίπεδο, διαφορές θα παρατηρηθούν κυρίως με την μετάβαση σε μία καλύτερη ψύκτρα για τα διάφορα υποσυστήματα.

Ως προς την υποστήριξη αποθηκευτικών αλλά και οπτικών μέσων, το HAF XM είναι πραγματικά εκπληκτικό. Διαθέτοντας τον πιο εύκολο, μα πάνω από όλα λειτουργικό, tool free σχεδιασμό που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, υποστηρίζει έξι μηχανικούς δίσκους ή Solid State Drive, σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό του. Και γιατί λέμε εμφανές; Γιατί υπάρχουν 3 ακόμη θέσεις, 2 εκ των οποίων μπορούν να φιλοξενήσουν τους ίδιους δίσκους με τα 6 Bays, ενώ μία μπορεί να δεχθεί μόνο SSD. Αναφερόμαστε, φυσικά, στα Hot Swappable bays αφενός, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό plus στο κουτί, με μόνο «πρόβλημα» να αποτελεί ο μηχανισμός συρσίματος, η χρησιμοποίηση του οποίου χρειάζεται σχετικά μεγάλη δύναμη για να τοποθετηθεί το συρταράκι, ακόμη και χωρίς δίσκο. Μας έχει μείνει, λοιπόν, μία ακόμη θέση, που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από το Motherboard Tray, έχοντας στόχο να εξαφανίσει έναν 2.5” δίσκο σας από το εσωτερικό και να μειώσει τον φόρτο καλωδίων. Βέβαια, σε περίπτωση που έχετε μόνο έναν δίσκο για το σύστημά σας, τα πράγματα απλουστεύονται σημαντικά, μιας και το εσωτερικό γίνεται όσο πιο συμμαζεμένο μπορεί να γίνει.

Μιλώντας, λοιπόν, για συμμαζεμένο εσωτερικό, θα θέλαμε να αναδείξουμε την σημασία τόσο του Power Supply cover, όσο και των 3 μεγάλων ανοιγμάτων για Cable Management επάνω στο Motherboard Tray. Από την μία, το Power Supply cover αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που θα το λατρέψουν οι χρήστες, ιδίως αυτοί που διαθέτουν non Modular PSUs, αφού αποκρύπτει σημαντικό μέρος των καλωδίων. Φυσικά, η λειτουργία του δεν εξαντλείται μόνο στα καλώδια του τροφοδοτικού, αφού μπορεί να αποκρύψει όποιο άλλο καλώδια βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή. Από την άλλη, τα ανοίγματα για Cable Management είναι πολύ ποιοτικά, με τα grommets από καουτσούκ να μην υφίστανται μόνιμες παραμορφώσεις, διατηρώντας έτσι το αρχικό τους σχήμα και συμβάλλοντας έτσι σε ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την παρουσία των dust filter σε όλες τις εισαγωγές αέρα, με μόνο αρνητικό να αποτελεί το γεγονός ότι η αφαίρεσή τους δεν πραγματοποιείται συρταρωτά χωρίς να ανοίξει το κουτί.

Ολοκληρώνοντας, μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η τιμή που επέλεξε η Cooler Master να λανσάρει το HAF XM στην Ελληνική αγορά, η οποία ξεκινάει με τιμές περί τα 125 Ευρώ, κάνοντάς το μία από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει κανείς, αναλογιζόμενος μάλιστα όλα τα features που φέρνει από την Full Tower κατηγορία.

Λαμβάνοντας υπʼ όψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στο HAF XM το Innovation Award για όλες τις δυνατότητες των Full Tower που προσφέρει, καθώς επίσης και την ακόλουθη βαθμολογία:

Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features
Cooler Master HAF XM Review: Mid Tower Full Of Features

Ένα ακόμη Case Review εδώ στο HwBox έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.