Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars

Τον Απρίλιο του 2012, με την έλευση των τετραπύρηνων Ivy Bridge επεξεργαστών της, η Intel κατάφερε να επαναπροσδιορίσει για μία ακόμη φορά τα δεδομένα τόσο στο mainstream όσο και στο high-end segment της αγοράς. Αυτή η κίνηση, δηλαδή το λανσάρισμα του μεγαλύτερου μέρους του lineup των Ivy Bridge επεξεργαστών της, έκανε πολλούς να απορούν τι απέγιναν οι low end προτάσεις της εταιρείας και συγκεκριμένα τα Core i3 CPUs. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως αυτοί οι επεξεργαστές σίγουρα θα πλαισιώσουν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό συστημάτων από αυτό των τετραπύρηνων i5 και i7, κυρίως λόγου του καθοριστικού παράγοντα που ονομάζεται κόστος. Έτσι, η συνταγή της επιτυχίας για την Intel είναι να καταφέρει να αυξήσει τις επιδόσεις από την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών της, ενώ ταυτόχρονα να παραμείνει και ανταγωνιστική με βάση την τιμολόγησή της, ώστε να μπορέσει να ανταγωνισθεί το lineup της Amd, η οποία την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο παρέχει μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων. Τον Απρίλιο του 2012, με την έλευση των τετραπύρηνων Ivy Bridge επεξεργαστών της, η Intel κατάφερε να επαναπροσδιορίσει για μία ακόμη φορά τα δεδομένα τόσο στο mainstream όσο και στο high-end segment της αγοράς. Αυτή η κίνηση, δηλαδή το λανσάρισμα του μεγαλύτερου μέρους του lineup των Ivy Bridge επεξεργαστών της, έκανε πολλούς να απορούν τι απέγιναν οι low end προτάσεις της εταιρείας και συγκεκριμένα τα Core i3 CPUs. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως αυτοί οι επεξεργαστές σίγουρα θα πλαισιώσουν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό συστημάτων από αυτό των τετραπύρηνων i5 και i7, κυρίως λόγου του καθοριστικού παράγοντα που ονομάζεται κόστος. Έτσι, η συνταγή της επιτυχίας για την Intel είναι να καταφέρει να αυξήσει τις επιδόσεις από την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών της, ενώ ταυτόχρονα να παραμείνει και ανταγωνιστική με βάση την τιμολόγησή της, ώστε να μπορέσει να ανταγωνισθεί το lineup της Amd, η οποία την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο παρέχει μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων.

Βέβαια, η ονομασία Ivy Bridge δεν μας προϊδεάζει μόνο για επεξεργαστές. Αντίθετα, ενσωματώνει και μία ανανεωμένη γενιά iGPU, με την οποία η Intel θα προσπαθήσει να μειώσει την διαφορά των υλοποιήσεών της από τα αντίστοιχα APUs της AMD, τα οποία είχαν αλλά και συνεχίζουν να έχουν, χαμηλότερη επεξεργαστική ισχύ αλλά σημαντικά ανώτερο επεξεργαστή γραφικών. Βλέπουμε, λοιπόν, πως και οι δύο εταιρίες, αν και με αρκετά διαφορετικό τρόπο, έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν τις υλοποιήσεις τους στην σχετικά νέα cost friendly «μόδα», που περιλαμβάνει επεξεργαστή μαζί με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στο ίδιο die, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ενός entry level Pc.

Πέντε μήνες αργότερα από την έλευση των Core i5 και i7, με το ημερολόγιο να δείχνει Σεπτέμβριο, ήρθε επιτέλους η στιγμή να δούμε εάν όντως τελεσφόρησαν τα αποτελέσματα των κόπων της Intel στους low end ή αλλιώς entry level επεξεργαστές. Αναλυτικότερα, επιστρατεύσαμε τρεις διπύρηνους Ivy Bridge, τον Core i3 3220, τον Core i3 3240, καθώς επίσης και τον Core i3 3240T, οι οποίοι διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ώστε να πλαισιώσουν τo value for money σύστημά μας. Και εξηγούμαστε…Και οι τρεις επεξεργαστές έχουν την απαραίτητη ισχύ για να αναπαράγουν HD video αλλά και lossless quality audio files, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να επιτελούν και καθημερινές εργασίες όπως η επεξεργασία κειμένου αλλά και το web surfing. Στα παραπάνω, προστίθεται ως σημαντικό plus και η τιμολόγησή τους, η οποία βρίσκεται στο sweet spot των 120-140 Ευρώ στην Ελληνική αγορά, διαθέτοντας παράλληλα και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Το μόνο που μας λείπει, για να συμπληρώσουμε entry level PC μας, είναι να επιλέξουμε το chipset επάνω στο οποίο θέλουμε να βασιστεί το σύστημά. Μερικά λεπτά σκέψης αργότερα…και το H61 φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη επιλογή τόσο ως προς την συμβατότητά του με τους Ivy Bridge επεξεργαστές, όσο ως προς το χαμηλό του κόστος. Επειδή, όμως, βρισκόσαστε σε review του box και λίγο πολύ έχουμε το High End μικρόβιο μέσα μας, οι δοκιμές μας δεν θα περιοριστούν μόνο στο H61. Αντιθέτως, επιστρατεύσαμε και το κορυφαίο Z77 με σκοπό να δούμε τις διαφορές επιδόσεων ανάμεσα στον συνδυασμό low end CPU + high/low end chipset.

Ας περάσουμε, όμως, στην επόμενη σελίδα, όπου θα αναλύσουμε τα features που παρέχει το «μικρό» Η61, με την βοήθεια του οποίου θα δοκιμάσουμε τις δυνατότητες των Core i3 στη συνέχεια.


Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars




H61 Chipset & DH61CR

Παράλληλα με τους πρώτους Ivy Bridge επεξεργαστές της, η Intel παρουσίασε και την νέα γενιά των 7 series Chipset της ξεκινώντας αρχικά μόνο με τα Z77 και Z75, τα οποία όπως φαντάζεστε παρέχουν native υποστήριξη για τους Ivy Bridge επεξεργαστές της. Φυσικά, μέσα σε διάστημα 5 μηνών, η «μπλε» εταιρεία κατάφερε να εμπλουτίσει αυτήν την σειρά με 4 ακόμη chipset τα οποία προορίζονται για πιο mainstream/business oriented PCs και σαφώς είναι και πιο οικονομικά. Στην προσπάθειά μας, όμως, να φτιάξουμε ένα ισχυρό και συνάμα οικονομικό σύστημα, αποφασίσαμε πως η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα chipset που αν και δεν παρέχει native υποστήριξη για τους καινούργιους επεξεργαστές της Intel, ρίχνει, όμως σημαντικά, το κόστος κτήσης μιας μητρικής. Ο λόγος, λοιπόν, για H61 chipset!

Παρουσιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2011 και θα χρησιμοποιηθεί στο παρόν Review, έχοντας ως απώτερο σκοπό να ρίξουμε το κόστος αλλά και την κατανάλωση του low end συστήματός μας. Αρκετά, όμως, με τις εισαγωγικές πληροφορίες. Ήρθε η ώρα να δούμε τι έχει να προσφέρει το Chipset της επιλογής μας.

Όντας κατασκευασμένο στην κλίμακα ολοκλήρωσης των 65 nm, το H61 ή αλλιώς SLH83 (B2) / SLJ4B (B3), παρέχει χαμηλή κατανάλωση, της τάξης των 6,1 W, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και τους Core i3 Ivy Bridge επεξεργαστές, με ένα απλό BIOS Update της μητρικής. Στηριζόμενοι στο block diagram της Intel, θα προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε τα features που παρέχει το H61:


Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars



  • 16 Lanes που προσφέρονται από τον Sandy/Ivy Bridge CPU για τις κάρτες γραφικών. Αυτά τα Lanes μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως 1x16, είτε ως 2x8, είτε ως 1x8 και 2x4. Εδώ, όμως, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως οι Ivy Bridge υποστηρίζουν PCIe 3.0. Συνεπώς, με μία κατάλληλη μητρική αλλά και κάρτα γραφικών μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το διπλάσιο bandwidth/lane του PCIe 3.0. Αντιθέτως, εάν έχετε Sandy Bridge CPU αυτό δεν είναι εφικτό.
  • 6 Lanes που προέρχονται από το H61 Chipset, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορες κάρτες επέκτασης που εκμεταλλεύονται είτε 1, είτε 2, είτε 4 lanes. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ενσωματωμένος ελεγκτής Ethernet χρησιμοποιεί ένα lane του chipset, οπότε ο αριθμός των αξιοποιήσιμων lane μειώνεται στα 5.
  • 10 θύρες USB -δυστυχώς- 2.0 για την σύνδεση περιφερειακών συσκευών
  • 4 Serial ATA II θύρες επέκτασης με bandwidth που αγγίζει τα 3 Gigabit/s
  • Δυνατότητα τοποθέτησης μέχρι δύο memory DIMMs, τα οποία μπορούν να έχουν μέγιστη συχνότητα της τάξης των 1333 Mhz.

Για την λειτουργία όλων των παραπάνω είναι απαραίτητη η επικοινωνία του επεξεργαστή με τα διάφορα υποσυστήματα. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπʼ όψιν πως η επικοινωνία του CPU με τις μνήμες αλλά και τα PCIe lanes πραγματοποιείται άμεσα λόγω των integrated memory αλλά και PCI Express controller, μένει να δούμε πως επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των άλλων υποσυστημάτων. Εδώ έρχονται τα περίφημα FDI και DMI. Αφενός, το FDI (Flexible Display Interface) με τα 2,7 gigatransfers per second (GT/s) επιτρέπει την επικοινωνία της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών με τις διαθέσιμες θύρες HDMI, DVI κοκ., αφετέρου το DMI (Direct Media Interface), το οποίο βρίσκεται πλέον στην έκδοση 2.0, με bandwidth που αγγίζει τα 20 Gigabit/s αναλαμβάνει την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στο PCH (Platform Controller Hub), που περιλαμβάνει υποσυστήματα όπως οι θύρες SATA, USB κτλ, με τον επεξεργαστή.

Παρατηρώντας τις παραπάνω πληροφορίες, εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε πως θυσιάστηκαν κάποια από τα features στον βωμό του κόστους, όπως οι θύρες SATA III αλλά και USB 3.0, με την τοποθέτηση τους να επαφίεται πλέον στους OEMs των εκάστοτε motherboard.

Για τις ανάγκες των δοκιμών, επιστρατεύσαμε την Intel DH61CR Micro ATX Motherboard, η οποία αποτελεί μία minimal, low end μητρική. Σε αυτήν εκλείπουν οι θύρες SATA III, το PCIe 3.0, αλλά και τα Overclocking Features, προσφέρεται, όμως, σε πολύ χαμηλή τιμή, υποστηρίζοντας παράλληλα με ένα απλό BIOS update τους Ivy Bridge επεξεργαστές μας, πράγμα που την καθιστά ιδανική για το low end σύστημα των δοκιμών. Απολαύστε την!


Ας περάσουμε στην επόμενη σελίδα όπου θα δούμε το Z77 σε όλο του το μεγαλείο!


Z77 Chipset & DZ77GA-70K

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη το H61, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο chipset που θα πλαισιώσει το συγκριτικό μας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το γεγονός πως οι Core i3 είναι low end επεξεργαστές, θεωρήσαμε πως δεν θα έπρεπε να περιοριστούμε μόνο σε low end υλοποιήσεις στον τομέα των chipset. Για αυτό, αποφασίσαμε να εισάγουμε και την ναυαρχίδα των 7 series chipset της Intel, ώστε να καταφέρουμε να διακρίνουμε πόσο μπορεί να κερδίσει κανείς σε επιδόσεις συνδυάζοντας ένα low end CPU με ένα high end chipset, όπως το Z77.

Το καλύτερο 7 series chipset παρουσιάστηκε μαζί με τους Ivy Bridge τον Απρίλιο του 2012. Από πλευράς λιθογραφίας δεν έχει να επιδείξει κάτι καινούργιο, αφού είναι κατασκευασμένο στην κλίμακα ολοκλήρωσης των 65 nm, όπως και το H61. Η κατανάλωσή του κυμαίνεται στο 6,7 W, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει, εκτός από τους Ivy Bridge επεξεργαστές, και τους Sandy Bridge, δίνοντας έτσι την δυνατότητα αναβάθμισης μόνο της μητρικής στους χρήστες. Ακολουθεί το block diagram του Z77, όπως μας το παρείχε η Intel:


Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars


  • 16 lanes παρέχονται από τον ενσωματωμένο στον επεξεργαστή PCI Express controller. Αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως 1x16, είτε ως 2x8, είτε ως 1x8 και 2x4. Η μεγάλη διαφορά, όμως, με το H61, είναι ότι πλέον δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για την υποστήριξη του PCI Express 3.0, αφού οποιαδήποτε μητρική με 7 series chipset το υποστηρίζει Natively. Έτσι, ακόμη και SLI/Crossfire να επιθυμεί να κάνει κάποιος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η θύρα λειτουργεί με 8 lanes(x8), θα έχει bidirectional bandwidth της τάξης των 16 GB/s. Όσο δηλαδή το x16 bandwidth του PCI Express 2.0. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα παραπάνω ισχύουν εφόσον έχετε κάρτα γραφικών που να υποστηρίζει PCI Express 3.0, so bare that in mind.
  • 8 lanes (PCIe 2.0) τα οποία προέρχονται από το Chipset, ένα εκ των οποίων χρησιμοποιείται από τον onboard ελεγκτή Ethernet, οπότε σας απομένουν 7 για την σύνδεση όποιας κάρτας επέκτασης επιθυμείτε.
  • Συνολικά 14 θύρες USB εκ των οποίων 4 είναι USB 3.0 και 10 USB 2.0, παρεχόμενες directly από το Z77 και όχι από κάποιον third party controller.
  • 6 θύρες Serial ATA εκ των οποίων 2 υποστηρίζουν SATA III και 4 SATA II.
  • Δυνατότητα τοποθέτησης μέχρι 4 memory DIMMs, τα οποία μπορούν να έχουν μέγιστη συχνότητα της τάξης των 1600 Mhz. Το παραπάνω, όπως αρκετοί γνωρίζουμε, δεν απόλυτα αληθές αφού οι μνήμες μπορούν εύκολα να γίνουν Overclock σε πολύ μεγαλύτερες συχνότητες, όπως 2400+ Mhz, από μητρικές που διαθέτουν το κατάλληλο BIOS και circuitry.
  • Υποστήριξη για σύνδεση 3 οθονών συνδεδεμένων στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.
  • Intel Rapid Storage Technology: Είναι η δυνατότητα που παρέχει η Intel για την διαχείριση των διάφορων δίσκων που διαθέτει το σύστημά σας, είτε αυτοί βρίσκονται σε συστοιχία Raid είτε όχι. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το Intel Rapid Recover Technology επιτυγχάνει μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε εξωτερικό δίσκο ως backup.
  • Intel Smart Response Technology: Χρησιμοποιείται ως ένα ενδιάμεσο «σκαλοπάτι» για την γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ των HDD και των SSD. Πιο λεπτομεριακά, αξιοποιώντας έναν μικρής χωρητικότητας SSD και με την βοήθεια του SRT, μπορείτε να κάνετε caching τα σημαντικότερα προγράμματα/αρχεία και να έχετε πολύ ταχύτερη πρόσβαση σε αυτά.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, βλέπουμε πως το Z77 παρέχει μία πληθώρα features καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα (εάν όχι το καλύτερο) high end chipset που έχει παράγει ποτέ η Intel.

Για το δοκιμαστικό μέρος του Review χρησιμοποιήθηκε ένα από τα κορυφαία s1155 Intel Motherboards, το DZ77GA-70K. Αυτό, θα μας δώσει την δυνατότητα να υπερχρονίσουμε τους επεξεργαστές, παρέχοντας μας όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειαζόμαστε. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες που θα σας προϊδεάσουν για τις δυνατότητες της μητρικής.


Έχοντας αναλύσει, λοιπόν, τις διάφορες πτυχές της «προσωπικότητας» του Z77, ήρθε η στιγμή να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους «μικρούς» πρωταγωνιστές του σημερινού Review. Φυσικά αναφερόμαστε στους Core i3, οι οποίοι περνούν από τα θρανία του HwBox!



Core i3 32xx: A Closer Look

Έχοντας δει τα Chipset που θα χρησιμοποιηθούν για την δοκιμή των τριών i3, ήρθε η ώρα για αυτούς να περάσουν από το μικροσκόπιο. Εφαλτήριο, λοιπόν, του προβληματισμού μας θα μπορούσε να αποτελέσει το γεγονός ότι και ο 3220, και ο 3240, αλλά και ο 3240T ανήκουν στην οικογένεια Ivy Bridge. Αυτό καθ' αυτό μας εξασφαλίζει αμέσως δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: 22nm + Hi-K Metal Gate Tri-Gate Transistors. Τα παραπάνω, όταν συνδυαστούν, δύναται να δώσουν έναν επεξεργαστή, ο οποίος διαθέτει αυξημένο energy efficiency, ενώ παράλληλα καταφέρνει να μειώσει την κατανάλωση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η κατανάλωση των Sandy Bridge Core i3 είναι 65 Watt, ενώ για τους Ivy Bridge Core i3 είναι 55 Watt, μιλώντας πάντα για παρόμοιους επεξεργαστές. Έχουμε, δηλαδή, μία μείωση του TDP (Thermal Design Power) της τάξης του 15 %, μόνο από τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, κάνοντας μία παρόμοια σύγκριση του 3240T με αντίστοιχους επεξεργαστής μειωμένου TDP, παρατηρούμε πως εκεί η κατανάλωση έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα, της τάξης δηλαδή των 35 W. Προτού προχωρήσουμε στην περαιτέρω ανάλυση των επεξεργαστών, ας δούμε τους Core i3, όπως αυτοί πόζαραν στον φακό του HwBox!


Στο σημείο αυτό, έχοντας ήδη μία πρώτη εικόνα για τους επεξεργαστές, θεωρήσαμε πως είναι πρόσφορο να ξεκαθαρίσουμε ένα αληθές παράδοξο για την 3η γενιά των Core ix επεξεργαστών της Intel. «Πώς γίνεται ενώ μειώνεται η κατανάλωση οι Ivy Bridge να παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα από τους προκατόχους τους;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει ως εξής:

Οι περισσότεροι αγνοούμε το γεγονός πως οι Ivy Bridge έρχονται με μικρότερο die size από τους Sandy Bridge και κατ επέκταση οι πυρήνες βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους. Συνεπώς, για να έχουμε την ίδια ή και καλύτερη θερμική συμπεριφορά πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την επιφάνεια επαφής του die με το Integrated Heat Spreader (IHS) του επεξεργαστή. Αυτό, λοιπόν, που συνέβη με τους Ivy Bridge και που πιθανόν να μην προέβλεψε αρκετά η εταιρεία, είναι πως με το die, και κατ επέκταση την επιφάνεια επαφής του με το IHS να μικραίνει, η θερμότητα δεν απαγάγεται με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν που παράγεται, έχοντας ως συνέπεια υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα παραπάνω ενισχύονται και από το γεγονός πως ο ίδιος αριθμός πυρήνων έπρεπε να χωρέσει σε μικρότερο die με συνέπεια αυτοί να είναι πιο κοντά μεταξύ τους και συνεπώς η κατανομή της θερμότητας να μην είναι ομοιόμορφη σε όλο το die.


Αναφορικά με την συχνότητα των επεξεργαστών έχουμε τις εξής πληροφορίες. Από την μία, ο Core i3 3220 είναι χρονισμένος στα 3.3 Ghz, με τον 3240 να είναι χρονισμένος στα 3.4 Ghz, έχοντας ως μοναδική διαφορά ένα επιπλέον multiplier. Από την άλλη, περισσότερες διαφοροποιήσεις έχουμε με τον 3240T, ο οποίος έχει ως συχνότητα λειτουργίας τα 2.9 Ghz, με ένα TDP, όμως, 36% μικρότερο των άλλων δύο επεξεργαστών μας.

Αναφερόμενοι για μια στιγμή στις μνήμες cache, έχουμε παρατηρήσει πως εδώ και αρκετά χρόνια, από την έλευση δηλαδή των πολυπύρηνων επεξεργαστών, η μνήμη cache κατανέμεται σε 3 επίπεδα. Αρχικά, έχουμε την L1 (Level 1 cache) που εφαρμόζεται ως SRAM (Static RAM). Αυτή, αν και μικρότερη από όλες είναι η ταχύτερη, χωρίς να χρειάζεται refresh cycles για να λειτουργήσει. Εδώ, και οι τρεις επεξεργαστές μας διαθέτουν 64KB/core. Έπειτα, έχουμε την L2 (Level 2 cache) που λειτουργεί ως DRAM (Dynamic RAM). Είναι αρκετά μεγαλύτερη από την L1, ενώ χρειάζεται να κάνει αρκετά refresh cycles το δευτερόλεπτο για να διατηρήσει τα δεδομένα της, κατά την διάρκεια των οποίων δεν μπορούν να γραφτούν/διαβαστούν δεδομένα. Από αυτήν, οι επεξεργαστές μας διαθέτουν 256ΚΒ/core, τέσσερις δηλαδή φορές περισσότερη μνήμη από την L1. Τέλος, υπάρχει η L3 (Level 3 cache) που και αυτή έχει εφαρμογή ως DRAM (Dynamic RAM). Σε αντίθεση με τις L1 και L2 δεν είναι dedicated σε έναν πυρήνα, αλλά μοιράζεται δυναμικά στους διαθέσιμους πυρήνες, ανάλογα με το workload του καθενός, χάρη στο Intel Smart Cache Technology. Και οι τρεις επεξεργαστές μας έχουν διαθέσιμη 3072KB (3MB) από αυτήν την μνήμη.

Επιπρόσθετα, και οι τρεις επεξεργαστές διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως ο Integrated Memory καθώς και PCI-E Controller, ενώ αισθητή είναι η απουσία του Turbo Boost 2.0, όντας προνόμιο των μεγαλύτερων τετραπύρηνων αδελφών τους. Αναλυτικότερα, ακολουθούν τα πλήρη χαρακτηριστικά και των τριών επεξεργαστών, όπως μας τα παρείχε η Intel:


[/COLOR]  
Codename
Ivy Bridge
Processor Name
i3 3220
Number of Cores
2
Number of Threads
4
Clock Speed
3.3 Ghz
Smart Cache
3 MB
Multiplier
33
Instruction Set Extensions
SSE4.1/4.2, AVX
Lithography
22 nm
TDP
55 Watt
Graphics Processor
HD Graphics 2500
Graphics Base Frequency
650 Mhz
Graphics Max Dynamic Frequency
1.05 Ghz


[COLOR="White"]  
Codename
Ivy Bridge
Processor Name
i3 3240
Number of Cores
2
Number of Threads
4
Clock Speed
3.4 Ghz
Smart Cache
3 MB
Multiplier
34
Instruction Set Extensions
SSE4.1/4.2, AVX
Lithography
22 nm
TDP
55 Watt
Graphics Processor
HD Graphics 2500
Graphics Base Frequency
650 Mhz
Graphics Max Dynamic Frequency
1.05 Ghz


[/COLOR]  
Codename
Ivy Bridge
Processor Name
i3 3240T
Number of Cores
2
Number of Threads
4
Clock Speed
2.9 Ghz
Smart Cache
3 MB
Multiplier
29
Instruction Set Extensions
SSE4.1/4.2, AVX
Lithography
22 nm
TDP
35 Watt
Graphics Processor
HD Graphics 2500
Graphics Base Frequency
650 Mhz
Graphics Max Dynamic Frequency
1.05 Ghz



Διαβάζοντας κανείς τον παραπάνω πίνακα διαπιστώνει γρήγορα πως οι νέοι επεξεργαστές έχουν έρθει και με μία ανανεωμένη σειρά ενσωματωμένων πυρήνων γραφικών. Η 3η, λοιπόν, γενιά των Core ix επεξεργαστών έχει εξοπλιστεί με δύο είδη καρτών γραφικών: την HD 2500 και την HD 4000, τα χαρακτηριστικά των οποίων αλλά και ορισμένες εκ των δυνατοτήτων τους φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα, εν συγκρίσει με τους προκατόχους τους. Σαφώς, αξίζει να αναφερθεί πως μιλάμε πάντα για DX11 GPU Cores.


[COLOR="White"]  
HD 2500HD 2000HD 4000HD 3000
Execution Units (EU)661612
Base Frequency650 Mhz850 Mhz650 Mhz850 Mhz
Max Dynamic Frequency1.15 Ghz1.1 Ghz1.15 Ghz1.35 Ghz
DirectX SupportDX 11DX 10.1DX 11DX 10.1
Open GL Support3.13.03.13.0
Shader Model SupportSM 4.1SM 4.1SM 4.1SM 4.1
HDMI SupportYesYesYesYes



Με βάση τον παραπάνω πίνακα παρατηρεί κανείς εύκολα 2 πράγματα για την HD 2500:
  • Η base συχνότητα του πυρήνα γραφικών μειώνεται κατά 200 Mhz, ενώ μέγιστη (δυναμική) συχνότητα αυξάνεται κατά 50 Mhz σε σχέση με την HD 2000. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η HD 2500 είναι κατώτερη από την HD 2000, επειδή έχει χαμηλότερο base clock. Αντιθέτως, από άποψη συχνοτήτων είναι ταχύτερη αφού η μέγιστη δυναμική της συχνότητα, στην οποία δουλεύει η κάρτα όταν στρεσάρεται, είναι μεγαλύτερη κατά 50 Mhz.
  • Ο αριθμός των Execution Units (EUs) είναι ο ίδιος με την HD 2000, αγγίζοντας ταυτόχρονα μόλις το 37.5% αυτών της HD 4000.
Παρά μικρή αύξηση συχνοτήτων, η Intel ισχυρίζεται πως ο νέος πυρήνας γραφικών έρχεται να αυξήσει τις επιδόσεις κατά 10-20% σε σχέση με το previous generation iGPU.

Ταυτόχρονα, με το συνδυασμό ενός 3ης γενιάς Core i3 και μιας 7-series chipset μητρικής, η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών μπορεί να υποστηρίξει έως και τρία monitors στο εξής configuration:
  • Tri-clone mode: Με ανάλυση 1920x1200px στα 60Hz.
  • Tri-extended mode: Με την μία οθόνη στα 2560x1600px @ 60Hz και τις άλλες δύο σε ανάλυση 1920x1200px @ 60Hz. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η eDP θύρα, τότε μπορείτε να συνδέσετε μία οθόνη 1920x1200px και άλλες δύο 2560x1600px.


Επόμενη σελίδα Please, όπου θα δούμε τα benchmarks που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και την μεθοδολογία των δοκιμών.



Μεθοδολογία

Αισίως, μετά από 4 σελίδες πληροφοριών τόσο για τους επεξεργαστές και τις κάρτες γραφικών τους, όσο και για τις μητρικές, φθάσαμε στο δοκιμαστικό μέρος του Review. Προκειμένου να προσπαθήσουμε να καλύψουμε κάθε δυνατό σενάριο που ενδέχεται να συναντήσει ο end user που θα αγοράσει ένα από τα τρία CPU, αποφασίσαμε να τα δοκιμάσουμε στην πλήρη σουίτα των benchmark του HwBox. Συνολικά, λοιπόν, μιλάμε για 25 benchmarks που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές μπορούσαμε να φανταστούμε, από gaming και daily usage performance, μέχρι 2D και 3D benchmarks ευρέως γνωστά στο χώρο του Overclocking. No 1 σταθμό στις σελίδες που επέρχονται αποτελούν τα AIDA64 αλλά και SiSoftware Sandra suites, τα οποία αποτελούν δύο πλήρης σουίτες εφαρμογών, οι οποίες μας δίνουν μία αρκετά καλή εικόνα για τις συνολικές επιδόσεις του συστήματος. Μετράνε από το bandwidth των μνημών αλλά και τις επιδόσεις του Floating Point Unit του επεξεργαστή, έως την ταχύτητά του στην συμπίεση/αποσυμπίεση δεδομένων αλλά στην κρυπτογράφηση/αποκρυπτογράφηση με το ευρέως γνωστό Rijndael algorithm.

Συνεχίζοντας την μελέτη του παρόντος Review θα δείτε τις «σχεδιαστικές» δυνατότητες των Core i3 μέσα από την σκοπιά του SpecViewPerf 11. Η σουίτα αυτή προσπαθεί να αξιολογήσει τις δυνατότητες των επεξεργαστών σε διάφορες διεργασίες του τομέα του CAD αλλά και Graphics Design & Animation. Έπειτα, συναντάμε τα δημοφιλή Comperssion/Decompression Benchmarks, με τα WinRar αλλά και 7-Zip να δοκιμάζουν τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας στον τομέα που αυτά γνωρίζουν καλύτερα. Ακόμη, μία πρόσφατη σχετικά προσθήκη αποτελεί και το UCBench, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τα archives, αφού προσομοιώνει το πώς θα εντόπιζε ο επεξεργαστής έναν archive κωδικό αποτελούμενο από 6 χαρακτήρες. Φθάνοντας στην σελίδα 12 του Review συναντάει κανείς τρία από τα πιο δημοφιλή benchmarks στον χώρο του overclocking. Ο λόγος για τα Super Pi, y-cruncher αλλά και wPrime, τα δύο πρώτα εκ των οποίων υπολογίζουν ψηφία του Pi (3,1415…), ενώ το τρίτο υπολογίζει συναρτήσεις βασιζόμενο στην μέθοδο του Νεύτωνα. Ακολουθούν τα Cinebench R11.5, x264 Encode, Mathematica 8 Benchmark, PowerDirector 11 αλλά και Photoshop Bench, έχοντας σκοπό να αναδείξουν τις δυνατότητες των επεξεργαστών σε συνθήκες καθημερινών εφαρμογών στον τομέα του Photo/Video Editing αλλά και των Μαθηματικών. Ακόμη, το PCMark 7 έρχεται να ολοκληρώσει την mainly 2D σουίτα των benchmark, ενώ έπειτα τον λόγο έχουν τέσσερα πασίγνωστα 3D Benchmarks σε συνδυασμό με 4 δημοφιλής τίτλους παιχνιδιών: τα 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11, Unigine Heaven, DiRT 3, F1 2011, FarCry 2 & World in Conflict.

Τέλος, το Review θα ολοκληρωθεί με τις θερμοκρασίες των Core i3, αλλά και με την ανάλυση των προσπαθειών για Overclocking.


Hardware
Motherboard
Intel DH61CR/DZ77GA-70K
CPU
Intel Core i3 3220/3240/3240T
RAM
2x4GB Kingston HyperX 1866 Mhz
GPU
Intel HD Graphics 2500 (Integrated)
SSD
Kingston HyperX 120GB SSD
PSU
Corsair TX750
OS
Windows 7 Ultimate 64bit + SP1
CPU Cooler
Noctua NH-D14/Intel Stock Cooler
Case
Custom BenchTable


Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για τις συχνότητες, είναι πως οι αποτελούν τις μέγιστες δυνατές που μπορέσαμε να επιτύχουμε κατά τη διάρκεια του Review με το συγκεκριμένο Hardware, όπου και τρέξαμε όλο το benchmark suite σε αυτές. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τα εξής BIOSes αλλά και drivers για τις μητρικές: Για το H61 περάστηκε το τελευταίο BIOS (0046), το οποίο παρείχε υποστήριξη για τους Ivy Bridge, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οι 9.3.0.1021 6-series chipset drivers. Αναφορικά με το Z77, χρησιμοποιήθηκε το 3000 BIOS το οποίο παρείχε φυσικά υποστήριξη για τους Core i3, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οι 9.3.0.1021 drivers, με τα Power Saving Feutures να είναι απενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια του oc session. Παράλληλα, και στα δύο συστήματα χρησιμοποιήθηκαν οι πρόσφατοι Intel HD Graphics Drivers, δηλαδή οι 15.28.7.64.2867. Ακόμη, το SSD Drive της δοκιμής τοποθετήθηκε σε SATA II θύρα, ώστε να μην ωφεληθεί το Z77 σε κάποιο Benchmark.

Τέλος, πρέπει να σας επισημάνουμε πως για τις μετρήσεις στο H61 προσπαθήσαμε να χαλαρώσουμε το tRas timing από 24 σε 27 ώστε να έχουμε τις ίδιες ρυθμίσεις με το Z77 αλλά το σύστημα δεν ήταν stable και πετούσε μπλε οθόνες. Έτσι αναγκαστήκαμε να έχουμε ως τελικά timings για το H61 τα 9-9-9-24 2T.

[/COLOR]  
Stock
3240T OC
3220 OC
3240 OC
Frequency
  • 3240T 2.9 Ghz
  • 3220 3.3 Ghz
  • 3240 3.4 Ghz
3.13 Ghz
3.59 Ghz
3.63 Ghz
Multiplier
  • 3240T 29
  • 3220 33
  • 3240 34
29
33
34
Base Clock
100 Mhz
108 Mhz
109 Mhz
107 Mhz
Vcore
0.995 V
1.0 V
1.0 V
1.0 V
RAM Frequency
1333 Mhz
1728 Mhz
1740 Mhz
1712 Mhz
RAM Voltage
1.5 V
1.65 V
1.65 V
1.65 V
RAM Timings
Ζ77: 9-9-9-27 2T
H61: 9-9-9-24 2T
9-11-9-27 2T
9-11-9-27 2T
9-11-9-27 2T
iGPU Frequency
1150 Mhz
1242 Mhz
1296 Mhz
1272 Mhz
iGPU Multiplier
23
23
24
24
iGPU Voltage
0.995 V
1.0 V
1.0 V
1.0 V


Game Settings

Θέλοντας να κάνουμε όσο πιο εύκολη την σύγκριση των επεξεργαστών της Intel με αυτών της Amd, θεωρήσαμε σκόπιμο να τρέξουμε τα 4 παιχνίδια του Review με τις ίδιες ρυθμίσεις, όπως αυτά εμφανίστηκαν στα review των A8-3870K αλλά και A6-3650. Ακόμη, όπως θα παρατηρήσετε, η ανάλυση που επιλέχθηκε για τα game benchmarks είναι σχετικά χαμηλή (συγκεκριμένα 1366x768 pixels), με τον λόγο που επιλέξαμε την συγκεκριμένη ανάλυση να είναι απλός. Αφενός, οι χρήστες που θα στραφούν σε αυτά τα low end products δεν είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν χρήματα για οθόνες αναλύσεων 1680x1050 και 1920x1080 pixels, αλλά και αφετέρου οι ίδιοι oi επεξεργαστές γραφικών δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτές τις αναλύσεις, με συνέπεια να παράγουν πολύ χαμηλά FPS, στο επίπεδο που καθιστούν το game unplayable.


[COLOR="White"]  
DiRT 3F1 2011WICFar Cry 2
Resolution1366x7681366x7681366x7681366x768
DirectX111110.19
SettingsMediumMediumMediumMedium
MultisamplingOffOff--
VSyncOffOff--
CrowdLowLow--
SkidmarksOnOn--
ClothLowLow--
Ground CoverLow---
Ambient OcclusionLow---
Particles-Low--
HDR---Disabled
Bloom---Enabled


Όπως πιθανόν να έχετε ήδη παρατηρήσει, στο πινακάκι υπάρχουν κάποιες παύλες. Αυτές σημαίνουν δύο πράγματα. Αφενός, σε ορισμένα παιχνίδια δεν υπήρχε το αντίστοιχο settings ως επιλογή, αφετέρου σε άλλα το αφήσαμε στις ρυθμίσεις που προέκυψαν επιλέγοντας τα medium settings.


Memory Latency, Read, Write, Copy

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Tamas Miklos
Release Date:
2012
Mainly Testing:
Most System Aspects
Version:
1.85.1600
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο Overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.











Βλέπουμε πως τα αποτελέσματα που δίνει ο IMC των i3 είναι πάρα πολύ καλά, φθάνοντας τα επίπεδα του 3570K, και μάλιστα με πιο "χαλαρά" timings, χάνοντας μόνο στο Latency test. Παράλληλα, ξεπερνούν σημαντικά τον Memory Controller της Amd, ο οποίος δίνει εύρος διαμεταγωγής περίπου 7000 MB/s λιγότερα. Ακόμη, οι μικρές διαφορές που παρατηρείτε μεταξύ H61 και Z77, όπου το H61 περνάει για ελάχιστο το Z77, ενδεχομένως να οφείλονται στο 24 tRas timing που αναγκαστήκαμε να τρέξουμε τις μνήμες στο H61 λόγω stability, σε σχέση με το 27 που χρησιμοποιήθηκε στο Z77.



Advanced Encryption Standard

Αυτό το μετροπρόγραμμα μετράει την επίδοση του CPU χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κρυπτογράφησης δεδομένων AES (γνωστή και ως Rijndael). Χρησιμοποιεί τον C κώδικα σε ECB Mode των Vincent Rijmen, Antoon Bosselaers και Paulo Barreto.

Το CPU AES test χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές x86 εντολές και είναι hardware-accelerated πάνω στη μηχανή VIA PadLock Security Engine με τους επεξεργαστές VIA C3 και VIA C7. Το τεστ καταναλώνει 48 ΜΒ μνήμης και είναι συμβατό με HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).




Το ίδιο δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως συμβαίνει και για το Encryption Score, όπου οι i3 βρίσκονται πίσω τουλάχιστον 10000 πόντους από το LIano APU αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες πόντους από τον 3570K, με το encryption proccess να αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα σε όλη την i3 σειρά της Intel, από την οποία απουσιάζει το AES Instruction.



Αλγόριθμος SHA1

To CPU Hash Benchmark μετράει τις επιδόσεις του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τον διάσημο αλγόριθμο SHA1. Ο κώδικας της μεθόδου αυτής γράφτηκε με γλώσσα προγραμματισμού Assembly και είναι άρτια παραμετροποιημένος για οποιοδήποτε AMD, Intel ή VIA επεξεργαστή. Φυσικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται όπως πρέπει τις MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3 και AVX instructions.



Η ίδια "συμπεριφορά" συνεχίζεται και στο υπολογισμό των επιδόσεων με βάση τον αλγόριθμο SHA1, με τον 3870K να έχει μία σημαντική διαφορά 600 περίπου περισσότερων MB το δευτερόλεπτο.



Digital Photo Editing

Το CPU PhotoWorxx κάνει αυτόματα τις τυπικές διεργασίες που θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ψηφιακών του φωτογραφιών. Παίρνει λοιπόν μια πολύ μεγάλη RGB εικόνα και κάνει τα εξής: Fill, Flip, Rotate 90 Degrees CW, Rotate 90 Degress CCW, Fill the image with random coloured pixels, Colour to black & white conversion, difference, crop. Εκτός από τον επεξεργαστή, το PhotoWorxx είναι μια καλή ευκαιρία στεσαρίσματος και των μνημών σας. Μοναδικό αρνητικό του είναι το γεγονός ότι επειδή αυξάνει απίστευτα πολύ το ρυθμό ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων στην μνήμη RAM, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές "τρώνε" bottleneck και συμπεριφέρονται σαν διπύρηνοι ή τετραπύρηνοι.



Σε αυτό το benchmark αξιοσημείωτο είναι το scaling της τάξης του 16%, από Stock σε Oc settings, πράγμα που οφείλεται κυρίως στο 400 Mhz bump στις μνήμες. Συνεπώς, εάν οι μνήμες το επιτρέπουν και έχετε μητρική που να μπορεί να τις υπερχρονίσει, κλοκάρετέ τις και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.




Queens Problem

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Tamas Miklos
Release Date:
2012
Mainly Testing:
Most System Aspects
Version:
1.85.1600
Το CPU Queen test μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Βρίσκει λύσεις για το κλασικό "Queens problem" σε μια σκακιέρα 10 x 10. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο CPU Queen Test σε συγκρίσεις clock-per-clock έχουν πλεονέκτημα οι επεξεργαστές με μικρότερα pipeline. Για παράδειγμά ένας Pentium 4 Northwood με 20-step pipeline αποδίδει καλύτερα από έναν Pentium 4 Prescott με 31-step pipeline.




Παρόμοιες επιδόσεις παρατηρούνται μεταξύ των "μεγαλύτερων" Core i3 και του επεξεργαστή της Amd, με τον 3570Κ ξεφεύγει αρκετά από τους υπόλοιπους. Αυτός που μένει πίσω, είναι ο Low TDP brother της οικογένειας, ο οποίος όμως έχει και τουλάχιστον 400 Mhz χαμηλότερη συχνότητα από τους υπόλοιπους.




ZLib Compression Library

Συνδυάζοντας επεξεργαστή και μνήμες RAM, το Zlib benchmark του AIDA64 χρησιμοποιεί την public ZLib compression library. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).



Το ZLib, όπως είχαμε επιβεβαιώσει και παλιότερα, δεν επηρεάζεται από το Overclocking στις μνήμες. Το scaling, λοιπόν, παραμένει χαμηλό στις oc συνθήκες με τους επεξεργαστές της Intel να μένουν πίσω.




FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia & FPU VP8y

Ανάμεσα στα διάφορα benchmarks του AIDA64 συναντά κανείς και το FPU Julia. Το συγκεκριμένο μετράει με ακρίβεια το 32-bit floating-point performance μέσα από σειρά frames του γνωστού Julia fractal. Έπειτα έχουμε το FPU Mandel Benchmark που μετράει με ακρίβεια το 64-bit floating-point performance μέσα από μια σειρά frames του γνωστού Mandelbrot fractal. Τρίτο κατά σειρά έρχεται το FPU SinJulia που μετράει το extended precision (80-bit) floating-point performance ενός μονού frame του Julia fractal. Όλα τα προαναφερθέντα tests είναι παραμετροποιημένα κατάλληλα τόσο για Intel όσο και για AMD επεξεργαστές και επίσης χρησιμοποιούν τις κατάλληλες MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSE3 και AVX instructions.

Τελευταίο benchmark του AIDΑ64 suite είναι το FPU V8 που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Sandy Bridge στην συμπίεση βίντεο. Χρησιμοποιεί τον ευρέως διαδεδομένο Google VP8 (WebM) video codec v0.9.5 προκειμένου να κάνει encode ενός 1280 x 720 HD video σε 1-pass mode @ 8192 Kbps bitrate (βέλτιστη ποιότητα).










Οριακά, ο 3220 με τον 3240 καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον 3870K, με τον 3240T να συμβιβάζεται με την τελευταία θέση. Πάλι δεν υπάρχει κάποιο αισθητό scaling από την αύξηση της συχνότητας των μνημών, με το παραπάνω να οφείλεται στην αύξηση των Mhz του επεξεργαστή.




Processor Arithmetic & Multimedia

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
SiSoftware
Release Date:
2011
Mainly Testing:
ALU, FPU, SIMD Units
Version:
18.74 SP5
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.

Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.

Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.






Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται μεταξύ του AMD και των Intel, με τον 3570K να είναι 2 φορές ταχύτερος από τους μικρούς i3. Για μία ακόμη φορά, δεν παρατηρούμε κάποιο σημαντικό όφελος από το Overclocking των επεξεργαστών.



Cryptography

Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.



Η κρυπτογράφηση των δεδομένων αποδεικνύεται ξανά η αχίλλειος πτέρνα των i3, έχοντας γύρω στα 80 λιγότερα MB το δευτερόλεπτο από τον ανταγωνισμό.




Multicore Efficiency

Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.



Ανέκαθεν η Intel κατείχε το πάνω χέρι έναντι της Amd στο efficiency των πυρήνων των επεξεργαστών της. Έτσι, ακόμη και σήμερα, παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, με τους i3 να είναι 4 περίπου φορές ταχύτεροι.




Power Management Efficiency

Ακόμα ένα τεστ που παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον. Το Power Management Efficiency λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη του το λόγο κατανάλωσης/απόδοσης ενός επεξεργαστή και βαθμολογεί ανάλογα. Η ικανότητα των σημερινών επεξεργαστών να αυξομειώνουν την τάση και συχνότητα λειτουργίας αναλόγως το φορτίο δύναται πλέον να μετρηθεί και μάλιστα με ακρίβεια. Το Sandra ζορίζει τον επεξεργαστή με συγκεκριμένο workload - όσο πιο πολύ κατέβει σε frequency και voltage ο επεξεργαστής, τόσο πιο καλό είναι το score. Έπειτα το workload αυξάνεται γραμμικά και το test σταματάει όταν πλέον δεν αντέχει ο επεξεργαστής και έχει πιάσει το 100%, δηλαδή το μέγιστο δυνατό efficiency. Η επεξεργαστική ισχύς δεν παίζει μεγάλο ρόλο εδώ - το ΜΟΝΟ που μετράει είναι η προσαρμογή του CPU σε διαφορετικά φορτία και το πόσο αποδοτικός είναι σε κάθε ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα αρκετά ζόρικο test. Φανταστείτε ότι ένας Pentium 4 χρειάζεται σχεδόν 5 λεπτά για να το φέρει εις πέρας. Το score που προκύπτει είναι συναρτήσει των Dhrystone MIPS και των Whetstone MFLOPS.



Εδώ έχουμε μία μικρή υπεροχή των Intel, ενώ ενδιαφέρον αποτελεί το 4.18 που έδωσε ο 35 W 3240T σε Overclock settings. Όσες φορές και να τρέξαμε το συγκεκριμένο benchmark δεν καταφέραμε να βγάλουμε επιδόσεις υψηλότερες από τις stock συχνότητες. Γενικά πάντως, οι Core i3 παρουσιάζουν efficiency αρκετά ικανοποιητικό για διπύρηνους επεξεργαστές, συναγωνιζόμενοι μάλιστα και τετραπύρηνους, όπως ο Q6600.




GP (GPU/CPU/APU) Processing

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
SiSoftware
Release Date:
2011
Mainly Testing:
ALU, FPU, SIMD Units
Version:
18.74 SP5
GP Processing - Ένα από τα καλύτερα test που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής για το benchmarking ενσωματωμένων καρτών γραφικών. Οι λειτουργίες που υποβάλλει το APU μοιάζουν αρκετά με τις real life που χρειάζονται σε επιστημονικά προγράμματα, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, video encoders και παιχνίδια. Υποστηρίζει multi-graphics επεξεργαστές που διαθέτουν μέχρι και 8 GP (GPU/CPU/APU). Αν η κάρτα σας δεν υποστηρίζει NVIDIA CUDA 4.x, OpenCL 1.x ή DirectX 11 δεν μπορεί να τρέξει. Για ακόμα μία φορά, επιστρατεύονται τα Mandelbrot Set fractals που χρησιμοποιούνται για αν περιγράψουν ή να δημιουργήσουν βουνά και σύννεφα. Τέτοιες εντολές υπάρχουν συνήθως σε διεργασίες audio/video encoding/decoding και παιχνίδια.




Για πρώτη φορά στις σημερινές μας δοκιμές οι i3 δείχνουν την μεγάλη αδυναμία τους, η οποία ακούει στο όνομα HD 2500. Αυτή καταφέρνει να δώσει επιδόσεις γύρω στο 60% χαμηλότερες, τόσο από την 6550D του 3870Κ, όσο και από την HD 4000 του 3570K.




GP (GPU/CPU/APU) Cryptography

Δείτε πως αποδίδει η κάρτα γραφικών σας σε διαδικασίες κρυπτογράφησης, αποκρυπτογράφησης και κατακερματισμού αρχείων με το GpCryptoBench του Sandra. Ένα test όχι και τόσο συνηθισμένο, μιας και τα προγράμματα που προφυλάσσουν σημαντικά αρχεία με την βοήθεια καρτών γραφικών δεν είναι ευρέως διαδεδομένα ακόμα και στους high-end χρήστες. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε GB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Προκύπτει από δύο ξεχωριστά benchmarks στην ουσία - το AES128-AES256 Encryption/Decryption Benchmark και το SHA1-SHA256 Block Hashing Benchmark.



Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε πάλι, ονόματι Cryptography. Αυτή τη φορά, θεωρητικά πραγματοποιείται από την GPU, η GPU, όμως, δεν δύναται να δώσει μεγάλα αποτελέσματα λόγω των λίγων shader που διαθέτει. Συνεπώς, οι επιδόσεις είναι σχεδόν υποτριπλάσιες τόσο «ενδοοικογειακά» όσο και μεταξύ «αντίπαλων στρατοπέδων».



GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth

To GpMemBench (GP Bandwidth) test του Sandra δύναται να μετρήσει το bandwidth της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών. Όσο σημαντική είναι η επεξεργαστική ισχύς των συσκευών ενός υπολογιστή, τόσο σημαντική είναι και η ταχύτητα που τα δεδομένα στέλνονται από τον ένα GP processor στον άλλο, όπως επίσης και η ταχύτητα που γίνεται η εσωτερική επεξεργασία τους. Βασίζεται στο γνωστό memory benchmark STREAM.



Εδώ βλέπουμε ένα καλό σχετικά scalling για τα μεγέθη που αυξήσαμε κατά το oc, με τα τρία APU να έρχονται σε ισάξια επίπεδα με αυτό της AMD όταν δεχθούν Overclocking. Ταυτόχρονα, η μεταξύ τους διαφορά είναι σχεδόν αμελητέα τόσο σε stock όσο και σε Overclock settings, με το Z77 να χτίζει για τρίτη φορά μία, έστω και μικρή, διαφορά από το H61.




HD Video Playback

Έχοντας δει από τα παραπάνω Benchmark πως οι επιδόσεις της HD 2500 δεν είναι ανταγωνιστικές με αυτές της 6550D του 3870K, καθώς είναι υποτριπλάσιες, θελήσαμε να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η κάρτα σε ένα Real World Test, το οποίο ίσως να χρησιμεύσει σε κάποιους πολύ περισσότερο από τα παραπάνω μετροπρογράμματα. Πήραμε, λοιπόν, ένα Blu Ray Rip μεγέθους περίπου 11 GB, το οποίο έχει γίνει encode με το x264 codec, με σκοπό να το αναπαράγουμε στο σύστημα των δοκιμών μας, σε ανάλυση 1680x1050 px, με τον λιγότερο ισχυρό, Core i3 3240T. Παρακολουθώντας την ταινία, οι εντυπώσεις μας για τον 3240T ήταν απόλυτα θετικές. Εκτός του ότι το playback ήταν seemless, χωρίς κωλύματα, ακόμη και όταν κάναμε time jumping σε διάφορα σημεία της ταινίας από το timeline του Media Player Classic, αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν πως το CPU Workload κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής δεν ξεπέρασε ποτέ το 20%, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στα επίπεδα του 14%. Φαίνεται, λοιπόν, πως το GPU Acceleration έκανε δουλειά, μειώνοντας σημαντικά το workload του επεξεργαστή, με την HD 2500 να περνάει με άνεση το συγκεκριμένο Real World Test.
Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars

(Click on the image to enlarge it and view more info)



SpecViewPerf 11

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC)
Release Date:
2010
Mainly Testing:
OpenGL 3D Graphics
Version:
11
Το SpecViewPerf 11 αποτελείται από ένα σύνολο προγραμμάτων που καθορίζουν τις δυνατότητες ενός συστήματος σε Graphics Design, CAD και Animation tests. Χρησιμοποιεί traces, δηλαδή αναπαράγει το φορτίο που παράγουν τα ενσωματωμένα προγράμματα, σαν να έτρεχαν στην πραγματικότητα! Τα traces αυτά έγιναν capture από τους δημιουργούς του SpecViewPerf τρέχοντας τα προγράμματα στην πραγματικότητα. Φανταστείτε τα traces σαν time demos των αγαπημένων σας παιχνιδιών. Ορισμένα από τα προγράμματα που περιλαμβάνει είναι τα Lightwave 3D 9.6, Maya 2009, Pro/Engineer Wildfire 2.0, SolidWorks 2007 και Siemens NX-6. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για παγκοσμίως αναγνωρισμένα suites που βρίσκουν εκτενέστατη χρήση σε Rendering και CAD projects.

Όλα τα tests επηρεάζονται και από την κάρτα γραφικών και από τον επεξεργαστή. Κύριο ρόλο βέβαια έχει η κάρτα γραφικών, η οποία και επεξεργάζεται τα δεδομένα που στέλνει το μετροπρόγραμμα μέσω OpenGL API calls. Από 'κει και πέρα αναλαμβάνει ο επεξεργαστής, ο οποίος αν δεν είναι αρκετά γρήγορος μπορεί να δημιουργήσει bottleneck, δηλαδή να αναγκάσει την κάρτα γραφικών να περιμένει άπραγη μέχρις ότου αυτός επεξεργαστεί τα επόμενα δεδομένα. Όσο πιο αποδοτικός είναι ένας επεξεργαστής, τόσο πιο γρήγορα στέλνει τα αποτελέσματα στην κάρτα γραφικών, για να τα επεξεργαστεί και εν τέλει, να τα απεικονίσει.










Περνώντας στα CAD and Graphics Design benchmarks, το μόνο που έχουμε να σας πληροφορήσουμε είναι πως η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών τόσο των i3, όσο και των i5, απλά δεν ενδείκνυται για 3D μοντέλα. Άλλωστε, δεν είναι αυτή η δουλειά τους αφού υπάρχουν ανάλογες επαγγελματικές κάρτες γραφικών, οι οποίες είναι ικανές να διαχειριστούν τον συγκεκριμένο φόρτο εργασίας. Ειδικότερα, τα FPS που δίνουν είναι τόσο χαμηλά που κανένας δεν θα μπορούσε να δουλέψει τα συγκεκριμένα μοντέλα. Μάλιστα, άξιο μνείας αποτελεί το γεγονός πως η HD 2500 δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το 5ο και πιο απαιτητικό, Catia test της δοκιμής, σε κανέναν συνδυασμό CPU+Motherboard.




WinRAR

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Eugene Roshal
Release Date:
2012
Mainly Testing:
Compression/Decompression
Version:
4.2
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.






Στο WinRAR Benchmark Tool θα πρέπει να αναφέρουμε πως αυτό αναβαθμίστηκε μαζί με το WinRAR, δίνοντας μή συγκρίσιμα αποτελέσματα με τις προηγούμενες εκδόσεις. Μην δοκιμάσετε, λοιπόν, να συγκρίνεται τους i3 με κανέναν από τους δύο επεξεργαστές που χρησιμοποιούμαι ως μέτρο σύγκρισης. Αντιθέτως, παρατηρήστε τις διαφορές των 30 περίπου λιγότερων δευτερολέπτων που χρειάζονται οι i3 για την συμπίεση ενός αρχείου 1 GB σε .rar με best compression quality.




7-Zip

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Igor Pavlov
Release Date:
2010
Mainly Testing:
Compression/Decompression
Version:
9.2
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.




Εδώ έχουμε μία μικρή ανατροπή του σκηνικού, με τον Llano να ξεπερνάει, έστω και λίγο, τους i3. Από την άλλη, παρατηρούμε ένα scalling περίπου 12%, το οποίο σίγουρα δεν θα μπορούσε να μας δυσαρεστήσει.




UCBench

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
anrieff
Release Date:
2011
Mainly Testing:
Archive Password Searching
Version:
2011
Το UCBench 2011 είναι ένα σχετικά καινούριο benchmark που χαρακτηρίζεται κυρίως από δύο πράγματα: Ταχύτητα και Multi-threading υποστήριξη! Κατασκευασμένο από τον anrieff, ουσιαστικά αποτελεί μια προσομοίωση του πως θα εντόπιζε ο επεξεργαστής έναν κωδικό archive, αποτελούμενο από 6 χαρακτήρες. Εκμεταλλεύεται πλήρως όλους τους διαθέσιμους πυρήνες, υποστηρίζει τις AVX instructions που πρωτοεμφανίστηκαν με τους Intel Sandy Bridge, όπως επίσης και τις SSE2/SSE3/SSE4.1. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει εύκολο σαν benchmark, όμως στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα βαρύ και "γονατίζει" ακόμα και τους καλύτερους επεξεργαστές. Λόγω της σταθερότητάς του αλλά και των άμεσα συγκρίσιμων αποτελεσμάτων, το UCBench συμπεριλαμβάνεται εδώ και μερικούς μήνες στα official benchmarks του HWBOT.




Στο UCBench βλέπουμε πως οι i3 με δύο λιγότερους πυρήνες, αν και διαθέτοντας HyperThreading, έχουν δύο φορές χαμηλότερες επιδόσεις από τον 3570K, όπου οι τέσσερις πυρήνες του "καθαρίζουν" το παιχνίδι. Για μία ακόμη φορά, το scalling της τάξης του 10% είναι παρόν. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να πούμε πως είναι ικανοποιητικό, αφού οι επεξεργαστές βρίσκονται στις μέγιστες δυνατές συχνότητες που θα μπορούσαν να έχουν.




SuperPi

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Yasumasa Kanada
Original Release Date:
1995
Mainly Testing:
Floating Point Decimal Performance
Version:
1.5 Mod
Το SuperPi (Super PI Mod) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.1415926535897932384626433832795028841971693 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς Overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των Overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε Overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των Overclockers.






Το SuperPi αποτελούσε πάντα ένα Intel Optimized Benchmark. Έτσι, βλέπουμε πως οι Intel καταφέρνουν να υπολογίσουν 1 και 32 εκατομμύρια ψηφία του "π" σε υποδιπλάσιο χρόνο από τον Llano. Ταυτόχρονα, δίνουν χρόνους στο 1M αρκετά κοντά με τον 3570K, ο οποίος καταφέρνει να ολοκληρώσει τον υπολογισμό των 32 εκατομμυρίων ψηφίων σε 1:30 περίπου λεπτό λιγότερο.




wPrime

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Walter Eigner
Release Date:
2012
Mainly Testing:
Estimating Functions
Version:
1.55
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην Overclocking community όταν πρόκειται ο Overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.






Πηγαίνοντας από το Single Threaded SuperPi στο πολυπύρηνο wPrime, η κατάσταση ανατρέπεται με τον Llano να περνάει μπροστά. Overclocking wise, ο AMD απλά δεν πιάνεται στο scaling, με τους i3 να μην μπορούν να τον ακολουθήσουν ακόμη και με υψηλότερα χρονισμένες μνήμες.




y-Cruncher

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
poke349
Release Date:
2011
Mainly Testing:
Floating Point Decimal Performance
Version:
0.5.5
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.




Παρόμοιες επιδόσεις με το wPrime παρατηρούνται και στο y-crucher. Έτσι, ενώ στα stock settings οι επεξεργαστές έχουν παρόμοιες επιδόσεις, με μόνη εξαίρεση τον 3240T ο οποίος χάνει 2 sec, στο Overclocking ο 3870K ξεφεύγει μπροστά.




Excel

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
ExcelTrader
Release Date:
2011
Mainly Testing:
Excel Primary Functionality
Version:
2011
Το Excel benchmark αναλαμβάνει να μετρήσει το πόσο γρήγορα μπορεί ο επεξεργαστής να φέρει εις πέρας πολύπλοκες λειτουργίες διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας το performance σε 6 Excel/VBA tests κάθε ένα από τα οποία έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Έτσι λοιπόν το Test 1 μετρά τον χρόνο που χρειάζεται ο CPU για να δημιουργήσει 5 στήλες * 65535 γραμμές με τυχαία δεδομένα αλλαγής τιμών, ενώ το Test 2, μετρά τον χρόνο που χρειάζεται η VBA για να λογαριάσει τον δείκτη MACD για τα παραπάνω δεδομένα. Στο test 3 καταμετρείται ο μέγιστος αριθμός ticks (αλλαγές τιμών) που μπορούν να παρουσιαστούν σε 30 δευτερόλεπτα. Να σημειωθεί ότι το test 3 ήταν γρηγορότερο στο Excel 2003 και πιο αργό στα Excel 2007/2010, για αυτό το λόγο ο δημιουργός του benchmark το περιόρισε στα 30 δευτερόλεπτα. Αφού έχουν γίνει 63.000 αλλαγές τιμών, το Test 4 αναλαμβάνει να μετατρέψει τα δεδομένα tick σε δεδομένα OHLC. Το 5ο Test ξεκινά με 5.000 μπάρες OHLC δεδομένων και μία σειρά formula-based δεικτών. Η τελική τιμή αλλάζει στο κελί Ε5000 όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, περιμένοντας κατόπιν όλες τις formulas να τελειώσουν τον υπολογισμό σε κάθε αλλαγή τιμής. Ως συνέπεια του προηγουμένου, το αποτέλεσμα του 5ου test αντιπροσωπεύει τον αριθμό των price changes που μπορούν να ολοκληρωθούν με formula recalculations μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Στο Test 6 ακολουθείται η ίδια διαδικασία, μόνο που όλες οι formulas εξαρτώνται άμεσα από το κελί που αλλάζει συνεχώς, το Ε5000. Έτσι δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες η Smart Recalculation Engine που προωθεί η Microsoft ως ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Excel.




Στο Excel μόνο ευχαριστημένοι θα μπορούσαμε να είμαστε με τις επιδόσεις των i3. Όχι μόνο ξεπερνούν σημαντικά τον Llano, αλλά βλέποντας και τα αποτελέσματα που έχουν δώσει και άλλοι επεξεργαστές στη Database του Benchmark, μιλάμε για επίπεδα i7 2600 για τον 3240.




Peacekeeper

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Futuremark
Release Date:
2011
Mainly Testing:
Browser Performance
Version:
2011
Τον Οκτώβρη του 2011 η Futuremark έφυγε λιγάκι έξω από τα νερά της, δηλαδή τα 3D Benchmarks και κυκλοφόρησε κάτι ασυνήθιστο που ακούει στο όνομα Peacekeeper. Ένα μόνο click στο κατάλληλο link και το Peacekeeper θα σας δώσει ένα συνολικό score για την απόδοση του browser σας στο συγκεκριμένο σύστημα. Και όταν λέμε σύστημα δεν εννοούμε μόνο τον υπολογιστή, αλλά και το κινητό και το tablet σας! Σύμφωνα με την Futuremark, ένα τυπικό Windows 7 PC με Intel Core i7 2600K επεξεργαστή βγάζει 4382 Score με Google Chrome 14.0.835.202, 4190 με Opera 11.51, 2503 με Internet Explorer 9.0, 2456 με Firefox 7.0.1 και 1744 με Safari 5.0.5. Το καλύτερο απ' όλα είναι το γεγονός ότι το benchmark κρατάει μόλις 5 λεπτά και δοκιμάζει τον browser σε πραγματικά πάρα πολλές καθημερινές διεργασίες.




Στο Peacekeeper παρατηρούμε μια διαφορά μεγαλύτερη από 900 πόντους και για τους τρεις επεξεργαστές σε σχέση με τον Llano, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το scaling του 3220 όταν γίνει Overclock.




Cinebench R11.5

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
ΜΑΧΟΝ
Release Date:
2011
Mainly Testing:
Rendering Performance
Version:
11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBENCH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.




Για το Cinebench η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε πολλές φιλοδοξίες από τους i3. Εξεπλάγην, όμως, όταν είδαμε πόσο τους βοηθάει το HyperThreading αφού ο 3240 έρχεται σε απόσταση αναπνοής από τον καθαρό τετραπύρηνο 3870K. Ο 3240T μένει λίγο πίσω, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη του συχνότητα, αφού μόλις πατήσει τα 3.1 Ghz πλησιάζει τον 3220 των 3.3 Ghz.




x264 HD Encode

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Techarp
Release Date:
2012
Mainly Testing:
x264 Encoding Performance
Version:
5.01
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.






Δυστυχώς για εμάς, το x264 encode αναβαθμίστηκε σε νεότερη έκδοση, η οποία δίνει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από την προηγούμενη οπότε δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο σύγκρισης τις επιδόσεις των Llano. Αυτό, όμως, που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως εδώ το Quick Sync της Intel κάνει τη διαφορά, πράγμα που θα συναντήσουμε όταν φθάσουμε στις μετρήσεις του PowerDirector 11.




Photoshop Bench V3

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
HardwareHeaven
Release Date:
2009
Mainly Testing:
Image Editing Performance
Version:
3
Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το Overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.


Photoshop Bench V3
Tests
H61
Z77
Z77 OC
CPU
Core i3 3240T
Core i3 3220
Core i3 3240
Core i3 3240T
Core i3 3220
Core i3 3240
Core i3 3240T
Core i3 3220
Core i3 3240
Texturiser
0,9
0,7
0,6
0,8
0,7
0,7
0,7
0,6
0,6
CMYK Color Conversion
1,4
1,2
1,2
1,4
1,2
1,2
1,2
1,1
1,1
RGB Color Conversion
1,5
1,2
1,3
1,5
1,3
1,3
1,4
1,2
1,2
Ink Outlines
16,1
14,2
13,8
16,2
14,2
13,8
14,9
13
12,8
Dust & Stratches
2,1
1,8
1,8
2,1
1,8
1,8
1,9
1,7
1,7
Watercolor
15,8
13,9
13,5
15,8
13,9
13,5
14,6
12,7
12,6
Texturiser
0,8
0,7
0,7
0,8
0,7
0,7
0,7
0,6
0,6
Stained Glass
8,9
7,8
7,6
9,7
7,8
7,6
8,2
7,1
7,1
Lightning Effects
2,2
1,9
1,9
2,2
1,9
1,9
2
1,7
1,7
Mosiac Tiles
7,7
6,8
6,5
7,7
6,7
6,6
7,1
6,2
6,1
Extrude
49,1
43,7
42,2
49,2
43,4
42,4
45,3
39,6
39,2
Smart Blur
45,5
40,4
39,1
45,6
40,4
39,3
41,9
36,7
36,3
Underpainting
18,3
16,1
15,6
18,3
16
15,6
16,7
14,7
14,6
Palette Knife
15,3
13,5
13,1
15,3
13,5
13,1
14,2
12,3
12,2
Sponge
22,9
20,1
19,5
22,9
20,1
19,5
21,1
18,4
18,2
TOTAL
208,5
184
178,4
209,5
183,6
179
192,1
167,6
166


Σε ένα από τα σημαντικότερα Photo Editing προγράμματα οι Core i3 μας εξέπληξαν ευχάριστα, με τον 3240 να φθάνει τις επιδόσεις ενός i5 2500K. Η σύγκριση με τον Llano δεν θα μπορούσε να είναι βάσιμη, καθώς χρησιμοποιήθηκε SSD, ενώ στο Llano Review μηχανικός δίσκος.




PCMark7

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Futuremark
Release Date:
2011
Mainly Testing:
Every System Aspect
Version:
7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.




Το PCMark 7 καταφέρνει να δοκιμάσει τις 2D δυνατότητες του υπολογιστή, όπου ακόμη και ο 3240T επιτυγχάνει να διπλασιάσει το score του Llano. Δεν μπορούμε, όμως, να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα από το παραπάνω, αφού στο Llano Review έχει χρησιμοποιηθεί μηχανικός δίσκος, σε αντίθεση με το SSD του παρόντος Review. Ακόμη, βλέπουμε και την μικρή διαφορά του Z77 από το H61, η οποία παρατηρείται όταν τίθεται σε χρήση η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών των i3.




PowerDirector 11

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Cyberlink
Release Date:
2012
Mainly Testing:
Video Editing
Version:
11
Το PowerDirector 11 της Cyberlink είναι ένα από τα γρηγορότερα video editing προγράμματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα της TrueVelocity rendering engine δεύτερης γενιάς, υπόσχεται γρήγορη επεξεργασία video και αποθήκευσή του σε οποιοδήποτε format. Υποστηρίζει GPU Acceleration οπότε συνεργάζεται με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών AMD, αναλύει αυτόματα το όλο project και επιλέγει το ιδανικό output profile χάρη στην λειτουργία Intelligent Rendering, προσφέρει πολλά έτοιμα effects τα οποία δύναται να παραμετροποιήσετε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ισχυρά core tools για να αποκόπτετε εντελώς όποιο κομμάτι του video θέλετε, να τα περιστρέφετε και κατόπιν να επιλέγετε το footage που επιθυμείτε (τεχνολογία Zoom-in Cut), όπως επίσης και αυτόματη διόρθωση φωτισμού και artifacts.




Όπως σας είπαμε και στο x264 encode, QuickSync DOES matter. Έτσι, ο 3220, καταφέρνει να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται ο 3870K για να κάνει encode την ταινία κατά 2:30 λεπτά, ενώ όταν γίνει Overclock ο χρόνος αυτός μεταβάλλεται σε 3:30 λεπτά. Τα συμπεράσματα δικά σας!




Mathematica 8

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Wolfram
Release Date:
2010
Mainly Testing:
Solving Mathematical Problems
Version:
8
Οι αριθμοί βρίσκονται παντού γύρω μας. Από την δημιουργία ενός hedge fund ιστότοπου συναλλαγών μέχρι την δημοσίευση διαδραστικών βιβλίων μηχανικής και την ανάπτυξη ενσωματωμένων αλγορίθμων αναγνώρισης εικόνας ή τη διδασκαλία μαθηματικών με την χρήση υπολογιστή. Οτιδήποτε project, οποιαδήποτε διεργασία ή δραστηριότητα της καθημερινότητας, έχει ανάγκη από Μαθηματικά. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για απλές αριθμητικές πράξεις ή τερατώδεις παραστάσεις με δεκάδες μεταβλητές. Εκεί ακριβώς έγκειται το ενδιαφέρον του Mathematica. Αδιαμφισβήτητα θεωρείται παγκοσμίως η καλύτερη εφαρμογή για μαθηματικούς υπολογισμούς. Ακόμα πιο σημαντικό δε θεωρείται το γεγονός ότι το Mathematica μπορεί να βοηθήσει ένα υπολογιστικό project από την αρχή μέχρι το τέλος - από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την ενσωμάτωσή της σε εφαρμογές ιδιωτών ή προγράμματα για επιχειρήσεις. Οι Core Algorithms, Numerical Computing, Application Areas, Data Sources & Analysis, Graphics & Visualization, είναι μονάχα μερικές από τις βασικές λειτουργίες του. Εκτός αυτών όμως, περιλαμβάνει και ένα benchmark!

Χρησιμοποιεί ένα σύνολο τυπικών υπολογισμών προκειμένου να καθορίσει αν ένας υπολογιστής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του προγράμματος στην πλήρη έκτασή τους. Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την καταμέτρηση του γεωμετρικού μέσου όρου της αμοιβαιότητας των επιμέρους timings, αφού πρώτα εξομαλυνθούν σε σχέση με ένα reference σύστημα. Τα timings για κάθε ξεχωριστό υπολογισμό μετρούνται με το AbsoluteTiming, που επιστρέφει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο wall-clock time. Εκτός όμως από την ακρίβεια με την οποία εκτελούνται όλα τα παραπάνω, το Mathematica Benchmark έχει εξαιρετικό scaling όσο αυξάνεται η συχνότητα ενός επεξεργαστή, πράγμα που μας βοηθά να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.




Οι i3 συνεχίζουν να διαπρέπουν και στο Mathematica 8, με τα αποτελέσματα των normal TDP i3 να ξεπερνούν τις επιδόσεις ενός Core i7 950. Από την άλλη, το low TDP APU είναι και αυτό σε απόσταση αναπνοής από τον 950 με διαφορά μόλις 0.04 πόντων.




3DMark 06

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Futuremark
Release Date:
2006
Mainly Testing:
3D Performance
Version:
6
To 3DMark (Futuremark - best PC benchmarks and system performance tests) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.

Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.

Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.






Ξεκινώντας τα 3D Benchmarks κάνει την εμφάνισή του ξανά το πρόβλημα με τις επιδόσεις της κάρτα γραφικών. Έτσι, μπορεί ο επεξεργαστής να δίνει αποτελέσματα παρόμοια με αυτά του Llano, η κάρτα γραφικών, όμως, μειώνει δύο φορές το τελικό score του benchmark από αυτό που επιτεύχθηκε με την 6550D του 3870K.




3DMark Vantage

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Futuremark
Release Date:
2008
Mainly Testing:
3D Performance
Version:
Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.






Τα παραπάνω αποτελέσματα επαναλαμβάνονται και στο Vatage με τον επεξεργαστή να δίνει παρόμοια score, ενώ η HD 2500 υποτετραπλασιάζει το τελικό αποτέλεσμα.




3DMark 11

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
Futuremark
Release Date:
2010
Mainly Testing:
3D Performance
Version:
11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις Overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.






Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό στο 3DMark 11. Το ίδιο σκηνικό με τελικό υποτετριπλασιασμό του αποτελέσματος.




Unigine Heaven

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Benchmark Info
Developer:
UNiGiNE
Release Date:
2012
Mainly Testing:
DX11 GPU Performance
Version:
3.0
Το Unigine Heaven DX 11 Benchmark είναι το πρώτο DirectX 11 benchmark (Heaven DX11 Benchmark | Unigine: real-time 3D engine (game, simulation, visualization and VR) που κυκλοφόρησε. Η αρχική έκδοση είχε λανσαριστεί τον Οκτώβρη του 2009 και αν θυμάστε είχε κάνει πραγματικό πάταγο, ειδικά όσον αφορά θέματα Tessellation και μορφολογικού Anti-Aliasing. Βασίζεται στην εξελιγμένη μηχανή γραφικών Unigine και αποκαλύπτει την μαγεία των αιωρουμένων νησιών με ένα μικρό νησί κρυμμένο κάπου ανάμεσα στα σύννεφα. Το διαδραστικό mode σας δίνει την δυνατότητα να εξερευνήσετε όλο το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή και να νιώσετε σαν να είστε εκεί, σε αναλύσεις μέχρι 2048 x 1536. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11 και OpenGL 4.0, όπως επίσης και εξελιγμένες τεχνολογίες γραφικών όπως tessellation, advanced ambient occlusion, dynamic global occlusion, volumetric cumulonimbus clouds (high physical fidelity), day-night shift με chaning lith conditions, dynamic sky with light scattering, fly/walk-through modes για πιο διαδραστική εμπειρία και stereo 3D modes (anaglyph, seperate images, 3d vision & iZ3D).




Λόγω του ότι είναι πολύ βαρύ σαν benchmark, το τρέξαμε σε ανάλυση 1366 x 768 - DirectX 9 mode (fullscreen), με απενεργοποιημένο το Stereo 3D, high Textures, medium shaders, trillinear Filter, disabled Anisotropy, enabled Occlusion, enabled Reflection, enabled Volumetric και απενεργοποιημένο Tessellation. Ακόμη και έτσι, τα αποτελέσματα της HD 2500 είναι δύο φορές μικρότερα από την 6550D.




DiRT 3

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Game Info
Developer:
Codemasters Racing
Graphics Engine:
Ego Engine
Graphics API:
DX11
Original Release Year:
2011
Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.






F1 2011

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Game Info
Developer:
Codemasters Racing
Graphics Engine:
Ego Engine
Graphics API:
DX11
Original Release Year:
2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.






World in Conflict

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Game Info
Developer:
Massive Entertainment
Graphics Engine:
MassTech Game Engine
Graphics API:
DX10.1
Original sRelease Year:
2008
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.






Far Cry 2

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars
Game Info
Developer:
Ubisoft Montreal
Graphics Engine:
Dunia
Graphics API:
DX10.1
Original Release Year:
2008
Θυμηθείτε μερικά χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.





Οι χαμηλές επιδόσεις της Integrated GPU των i3 συνεχίστηκαν και στα 3 εκ των τεσσάρων games, τα οποία μάλιστα έτρεξαν και σε σχετικά χαμηλές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, μιλάμε για επιδόσεις υποτριπλάσιες στο DiRT 3 και στο F1, και υποδιπλάσιες στο Far Cry 2, καθιστώντας το game όχι και τόσο playable. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το World In Conflict, το οποίο φαίνεται να είναι περισσότερο CPU, παρά GPU dependent. Εκεί όλοι οι επεξεργαστές έδωσαν τουλάχιστον 10 FPS παραπάνω από τον Llano, ενώ στο Z77 τα frames του 3240 έφτασαν τα 71.





Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars


Η αλήθεια είναι πως αυτό που aspect του Hardware που ονομάζεται θερμοκρασίες έχει καταφέρει να απασχολήσει για πολλά χρόνια τόσο τους κατασκευαστές όσο και τους end users των προϊόντων τους, ενώ ταυτόχρονα το πέρασμα των χρόνων έχει αναδείξει διάφορες τάσεις συμπεριφοράς από τους χρήστες αναφορικά με αυτές. Κάποιοι απλά δεν ενδιαφέρονταν από την στιγμή που διέθεταν ότι ταχύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά εκείνη την περίοδο, ενώ για άλλους τα temps αποτελούσαν αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού. Εμείς, έχοντας στα χέρια μας low end επεξεργαστές που πιθανόν να τοποθετηθούν σε HTPC, δεν θα μπορούσαμε απλώς να προσπεράσουμε αυτό το θέμα χωρίς να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.

Αξίζει να σας υπενθυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια των δοκιμών και οι τρεις επεξεργαστές βρίσκονταν κάτω από την κορυφαία NH-D14 της Noctua. Επειδή, όμως, καταλαβαίνουμε πως πολλοί δεν θα θελήσετε να αλλάξετε την stock ψύκτρα της Intel, αποφασίσαμε να την επιστρατεύσουμε και αυτήν ώστε να δούμε τις μεταξύ τους διαφορές αλλά και εάν όντως αξίζει η μετάβαση σε μία high end αερόψυκτρα.

Η μεθοδολογία με την οποία πραγματοποιήθηκε η διαδικασία είναι η ακόλουθη: Για τις μετρήσεις της Idle θερμοκρασίας αφήσαμε το desktop στην επιφάνεια εργασίας για 10 λεπτά και έπειτα πήραμε την πρώτη μέτρηση. Στην συνέχεια τρέξαμε το Prime95 για να στρεσάρουμε και τους 2 πυρήνες στο 100% για 15 λεπτά, παίρνοντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των θερμοκρασιών του επεξεργαστή σε Full Load. Όλα τα Temperature tests πραγματοποιήθηκαν επάνω στο Z77 Motherboard αφενός για να σας δώσουμε το ανώτατο όριο θερμοκρασιών που ενδέχεται να συναντήσετε και αφετέρου γιατί μόνο το Z77 μπορούσε να κλοκάρει τους επεξεργαστές.

Προτού δούμε τα διαγράμματα, αξίζει να σημειώσουμε πως στον 3240T οι Sensors των δύο πυρήνων είχαν διαφορά 10 βαθμούς Κελσίου στο HwMonitor. Για αυτό τον λόγο, συγκρίνοντας παράλληλα τις θερμοκρασίες με το HwInfo64, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως μέτρηση την θερμοκρασία που έδειχνε το Package Sensor, η οποία έδειχνε να είναι η πιο αντιπροσωπευτική αλλά και αληθής.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά τις θερμοκρασίες που προέκυψαν τόσο από την Noctua NH-D14, όσο και από την Stock ψύκτρα της Intel. Η θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια των δοκιμών διατηρήθηκε σταθερή στους 24.6 βαθμούς Κελσίου με απόκλιση +- 0.3 λόγω του ψηφιακού θερμόμετρου.




Το παραπάνω διάγραμμα Temperature – Ψυκτρών σε διάφορες συνθήκες, αναδεικνύει την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην NH-D14 και το Stock Cooler της Intel, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει και τους 20 βαθμούς Κελσίου. Η μοναδική περίπτωση που οι διαφορές μειώνονται στους 10 βαθμούς είναι όταν χρησιμοποιήσαμε τον 3240T που χαρακτηρίζεται από ένα TDP 36% χαμηλότερο από τους άλλους δύο επεξεργαστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης αυτής διαφοράς αποτελεί και το 0 που παρατηρείτε στο γράφημα, το οποίο σημαίνει πως ο επεξεργαστής δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το prime95 λόγω αυξημένων θερμοκρασιών.


Εδώ θα μπορούσε κανείς να πει πως όντως οι Ivy Bridge είναι θερμοί επεξεργαστές όταν δεν βρίσκονται κάτω από μία aftermarket ψύκτρα. Συνεπώς, εάν έχετε την δυνατότητα, θα ήταν πρόσφορο να αγοράσετε μία για να συνοδέψετε τον Ivy Bridge επεξεργαστή σας, μιας και οι μεταξύ τους διαφορά σίγουρα δεν θα είναι αμελητέα.



Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars


Η αλήθεια είναι πως το Oveclocking Page αυτού του Review δεν θα συμβαδίζει με παρόμοια που έχετε συνηθίσει, με την έννοια ότι δεν χρησιμοποιήθηκε LN2, Cascade, SS etc. Η απόφασή μας να μην συμπεριλάβουμε «εξωτικές» μεθόδους ψύξης στο παρόν Review στηρίχθηκε επάνω σε δύο παράγοντες. Από την μία, οι επεξεργαστές απευθύνονται σε Low End συστήματα για τα οποία οι χρήστες είναι πολύ πιθανόν να μην δαπανήσουν καν χρόνο για Overclock, πόσο μάλλον για Extreme Overclocking. Από την άλλη δε, οι ίδιοι επεξεργαστές δεν θα διευκόλυναν τις προσπάθειές μας μιας και όλοι διαθέτουν κλειδωμένο πολλαπλασιαστή. Έτσι, στο συγκεκριμένο Page θα αναλύσουμε τις ενέργειες που κάναμε για να επιτύχουμε τα O/c settings που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Review, τα οποία αποτελούν μάλιστα και τα max settings που μπορούν να φθάσουν οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές στο σύστημα που διαθέταμε.

Ξεκινώντας την ανάλυση μας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο H61 chipset και στις πολύ περιορισμένες δυνατότητες υπερχρονισμού που διαθέτει. Ειδικότερα, οι μόνες επιλογές που δεν ήταν κλειδωμένες από το BIOS είχαν να κάνουν με την μείωση του πολλαπλασιαστή των επεξεργαστών, την αύξηση του vcore του ενσωματωμένου επεξεργαστή γραφικών, στην περίπτωση κάποιου instability με stock voltage, καθώς επίσης και τα primary timings και voltage των μνημών. Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, δεν θα μπορούσαμε να κακολογήσουμε το H61 για αυτές τις περιορισμένες επιλογές που διαθέτει, αφού πολύ απλά δεν έχει κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό. Κλείνοντας το «κεφάλαιο» H61, αυτό που έχουμε να σχολιάσουμε για αυτό, είναι πως αποτελεί μία εξαιρετική value for money, non Overclocking λύση. Σε περίπτωση, όμως, που το Overclocking είναι μέσα στην ατζέντα σας, θα πρέπει να κοιτάξετε σε πιο πλήρη chipset, όπως το Z77 που χρησιμοποιήσαμε στις δοκιμές μας.

Το Z77, εν αντιθέσει με το H61, ενσωματώνει κάθε επιλογή και καλούδι που επιθυμεί να ρυθμίσει ο Overclocker, καθιστώντας το την καλύτερη δυνατή επιλογή για το άθλημα. Στην περίπτωσή μας, όμως, δεν βοήθησε ιδιαίτερα αφού οι ίδιοι επεξεργαστές δεν είναι φτιαγμένοι για αυτήν την δουλειά. Παρόλα αυτά, εμείς προσπαθήσαμε να τους «ανεβάσουμε» όσο ψηλότερα γινόταν. Τα αποτελέσματα που επιτύχαμε κατά την προσπάθεια αυτή έχουν ως εξής:

Για τον 3240T ανεβάσαμε το base clock μέχρι να πέσουμε στο φράγμα των 108 Mhz @ 1.0 Volts, όπου ο επεξεργαστής ήταν stable. Από εκεί και πέρα όσο, voltage και εάν δώσαμε δεν καταφέραμε να κάνουμε το σύστημα να bootαρει. Οι μνήμες που χρησιμοποιήσαμε (όντας κιτ των 1866 Mhz) δεν είχαν πρόβλημα να τρέξουν στα 1728 Mhz με 1.65 Vdimm @ 9-11-9-27 2Τ με τον διαιρέτη των 1600Mhz. Τα συγκεκριμένα timings θα μπορούσαν να ήταν και 9-11-9-24 1Τ αλλά στόχος μας ήταν να έχουμε ένα όσο το δυνατόν παρόμοιο σύστημα γινόταν με το Review του A8-3870K, ώστε να μπορεί να γίνει η καλύτερη δυνατή σύγκριση. Παράλληλα, η συγκεκριμένη συχνότητα με δεδομένο το base clock ήταν και το άνω φράγμα του Kit, το οποίο με άλλον υψηλότερο διαιρέτη δεν μπορούσε να κάνει boot. Για την κάρτα γραφικών του επεξεργαστή θελήσαμε να αφήσουμε το voltage της ίδιο με αυτό του CPU και από εκεί και πέρα βρήκαμε την συχνότητα των 1242 Mhz, όπου η κάρτα έπαιζε απροβλημάτιστα και τελείωσε όλα τα stress test επιτυχώς.

Για τον 3220, ακολουθήσαμε την ίδια τακτική με τον 3240T, βρίσκοντας το μέγιστο Bootable base clock στα 109 Mhz @ 1.0 Volts. Οι μνήμες των δοκιμών δεν είχαν πρόβλημα να φθάσουν τα 1740 Mhz @ 1.65 V με 9-11-9-27 2T timings. Η κάρτα γραφικών του 3220 αποδείχθηκε κάπως καλύτερη από την αντίστοιχη του 3240T αφού κατάφερε να παίξει απροβλημάτιστα στα 1296 Mhz, έχοντας πάντα το ίδιο Vcore με τον επεξεργαστή.

Ο μεγαλύτερος αδελφός των τριών, ο 3240, δεν κατάφερε να μας δώσει τα πολυπόθητα 3.7 Ghz, αφού το σύστημα κατάφερε να bootαρει με το χαμηλότερο base clock και των τριών επεξεργαστών, τα 107 Mhz. Η συχνότητά του έγινε 1.63 Ghz, ενώ οι μνήμες χρονίστηκαν στα 1712 Mhz με τον 1600 διαιρέτη @ 9-11-9-27 2T with 1.65 V, με την iGPU να χρονίζετε στα 1272 Mhz με default voltage και πολλαπλασιαστή 24.

Τα παραπάνω settings, μπορείτε να τα δείτε συγκεντρωτικά στην σελίδα της Μεθοδολογίας, ενώ τα αποτελέσματα που μας έδωσαν δεν θα αναφερθούν εδώ μιας μπορείτε να ανατρέξετε στην σελίδα του Review που επιθυμείτε και να δείτε τα scores, δεδομένου του ότι όλα τα tests έτρεξαν σε αυτά τα max settings. Συνοψίζοντας αρκετά το Overclocking Page, θα μπορούσαμε να πούμε πως αν και οι επεξεργαστές δεν είναι φτιαγμένοι για το συγκεκριμένο σκοπό, κατάφεραν να μας δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και ορισμένες φορές υψηλό scaling, λαμβάνοντας υπʼ όψιν το γεγονότος ότι είναι κλειδωμένα CPU.


Ας περάσουμε, όμως, στην τελευταία σελίδα του Review, όπου θα μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις μας για τον κάθε επεξεργαστή.



Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars


Κλείνοντας αυτό το Review ήρθε η στιγμή να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις αλλά και την γνώμη που μας διαμόρφωσαν οι τρεις 3rd Generation Core i3, οι οποίοι όντως αποτελούν ένα value for money προϊόν. Ειδικότερα, έχουμε να κάνουμε με τρία products, τα οποία ανταποκρίθηκαν άψογα στo Real World Testing του Review, ξεπερνώντας αισθητά σε αρκετές περιπτώσεις τον ανταγωνισμό. Αναφορικά με το CPU aspect, αποτελούν διπύρηνους επεξεργαστές με HT, οι οποίοι δεν διστάζουν να κοιτάξουν στα μάτια τους «καθαρόαιμους» τετραπύρηνους της AMD, όπως ο 3870K, ξεπερνώντας τις επιδόσεις τους τόσο σε Single Threaded όσο και σε Multithreaded Benchmarks σε αρκετές περιπτώσεις. Ειδικότερα, στην συμπίεση/αποσυμπίεση δεδομένων έχουν παραπάνω από διπλάσιες επιδόσεις από τον 3870K, ενώ όταν έρθει η σειρά του encoding των ταινιών (όπου το QuickSync μετράει), η μεταξύ τους διαφορά παραμένει μεγάλη, με τον 3240 να είναι 25% ταχύτερος. Memory Controller wise, φαίνεται η υπεροχή του IMC των Intel, το bandwidth των οποίων ξεπερνάει κατά 7000 περίπου ΜΒ το δευτερόλεπτο τον αντίστοιχο της Amd, σε Read/Write αλλά και Copy bandwidth.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να είναι όλα ρόδινα για τους Core i3 της «μπλε» εταιρείας, αφού έχουν ένα βασικό μειονέκτημα. Την κάρτα γραφικών τους. Όταν, λοιπόν, δοκιμάσαμε την iGPU στα 3D Benchmarks είδαμε πως ενώ ο επεξεργαστής έδινε καλά αποτελέσματα, η HD 2500 δεν μπορούσε να συμβαδίσει μαζί του. Το ίδιο συνεχίστηκε και στα Games που δοκιμάσαμε, τα οποία αν και με Medium Settings, κατάφεραν να δυσκολέψουν πολύ την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών των chip, καθιστώντας τα unplayable. Αναλυτικότερα, η κάρτα γραφικών των επεξεργαστών μας έδωσε Frames per Second τα οποία ήταν πάνω από 3 φορές χαμηλότερα από την αντίστοιχη 6550D του 3870K, με μοναδική εξαίρεση το World In Conflict, το οποίο φαίνεται να ήταν περισσότερο CPU, παρά GPU Dependent. Ακόμη, στην περίπτωση που επιθυμείτε να εργαστείτε σε CAD based προγράμματα με την ενσωματωμένη GPU, δεν θα σας το προτείναμε, αφού τα FPS που έδωσε η κάρτα στα συγκεκριμένα Benchmarks ήταν πάρα πολύ χαμηλά (χονδρικά 5) και το project δεν μπορούσε να «δουλευθεί». Βέβαια, η αλήθεια είναι πως όταν η HD 2500 κλήθηκε να αναπαράγει Blu Ray video, τα αποτελέσματα που έδωσε ήταν απόλυτα θετικά, μειώνοντας μάλιστα αισθητά και το CPU workload στα 14%.

Για αυτούς που ενδιαφέρονται για την θερμική συμπεριφορά των i3, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις υψηλές τους θερμοκρασίες, όταν αυτοί δεν ψύχονται με μία υλοποίηση που δύναται να απαγάγει με υψηλό ρυθμό την παραγόμενη θερμότητά τους, όπως το Stock Cooler της Intel. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο 3240T, ο οποίος έχοντας ένα TDP της τάξης των 35 W, 20 δηλαδή χαμηλότερα από τους υπόλοιπους, κατάφερε να μας δώσει μέγιστη θερμοκρασία 55 βαθμούς Κελσίου. Έχετε υπʼ όψιν σας, πως οι θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ήταν σταθερή στους 24.6 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς, ανεξάρτητα από την χρήση που προορίζεται ο επεξεργαστής, θα ήταν καλό να τοποθετήσετε ένα aftermarket cooler.

Αναφορικά με το Overclocking, οι επεξεργαστές, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο Review, δεν είναι κατασκευασμένοι για αυτό, πράγμα που φαίνεται εξαρχής και από τον κλειδωμένο πολλαπλασιαστή τους. Αυτό, όμως, δεν τους εμπόδισε από το να σκαρφαλώσουν 200-300 Mhz, βελτιώνοντας κάπως τις συνολικές τους επιδόσεις. Άποψή μας είναι πως εάν σκοπεύει κανείς να αγοράσει μία Z77 μητρική για Overclocking, θα ήταν καλύτερο να δώσει και ανάλογο χρηματικό ποσό ώστε να την συνοδεύσει με έναν ξεκλείδωτο επεξεργαστή.

Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια των δοκιμών μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η πολύ μικρή διαφορά που είχε το H61 σε σχέση με το πληρέστερο Z77 chipset. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, οι επεξεργαστές μας έδιναν αποτελέσματα τα οποία ήταν καλύτερα στο H61 από ότι στο Z77. Το μοναδικό «σενάριο» που τα αποτελέσματα δεν κυμαίνονταν στο ίδιο επίπεδο ήταν αυτό των Benchmark που χρησιμοποιούσαν την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Εκεί φαίνεται πως στο H61 είναι κάπως «κομμένο», σε βαθμό, όμως, που να μην δικαιολογεί την τεράστια διαφορά τιμών (τουλάχιστον 2 φορές υψηλότερη) που χαρακτηρίζει τις δύο υλοποιήσεις της Intel. Εάν, λοιπόν, το Overclocking δεν περιλαμβάνεται στην Agenda σας, το H61 αποτελεί την καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε τόσο ως προς την τιμολόγηση, όσο και ως προς τις επιδόσεις, για το καινούργιο σας σύστημα.

Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το Review χωρίς να απαντήσουμε σε μία από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν:
«Θα προτιμούσατε τους i3 έναντι των APU της AMD; Εάν ναι, ποιόν θα επιλέγατε;»

Η απάντηση εξαρτάται, και μάλιστα από δύο παράγοντες. Εφόσον, λοιπόν, η χρήση που προορίζεται ο επεξεργαστής έχει σχέση με everyday computing, multimedia εφαρμογές, όπως ripαρισμα ταινιών, photoshop αλλά και Memory Intensive applications, οι i3 αποτελούν σίγουρα μία καλή λύση που θα καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών. Με απλά λόγια, στο συγκεκριμένο εύρος τιμών το CPU δεν έχει ανταγωνισμό. Εάν, όμως, έχετε σκοπό να ασχοληθείτε περισσότερο με moderate Gaming παρά επεξεργασία εικόνων, encoding κοκ., τότε οι i3 μάλλον δεν αποτελούν την κατάλληλη για εσάς επιλογή. Αντιθέτως, είναι προσφορότερο να προτιμήσετε έναν AMD Llano που έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να καλύψει τις ανάγκες σας. Οι Trinity, δυστυχώς δεν έχουν περάσει ακόμη από τα HwBox labs, ώστε να μπορούμε να σας τους προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε μία σύνθεση, ωστόσο δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον. Τέλος, μεταξύ των τριών, αυτός που θα επιλέγαμε είναι ο 3220. Για τα 116 € που διατίθεται στην Ελληνική αγορά είναι ότι πιο τίμιο μπορεί να επιλέξει κανείς, με τις επιδόσεις του να κυμαίνονται σε επίπεδα ελάχιστα πιο χαμηλά από αυτές των 140 € 3240, αλλά και φυσικά του 3240T.

Για να είμαστε, όμως, πιο αντικειμενικοί, ας δούμε τις επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά, βλέποντας τον τιμοκατάλογο ενός γνωστού ελληνικού καταστήματος. Συγκεκριμένα, μητρική H61 + Core i3, από 50+120/140 = 170/190 Ευρώ, ενώ μητρική Ζ77 + Core i3 100+120/140 = 220/240 Ευρώ. Βλέπουμε, λοιπόν, πως για να εκμεταλλευτεί κανείς τις περιορισμένες δυνατότητες Overclocking των επεξεργαστών θα πρέπει να αυξήσει το budget του περί τα 50 Ευρώ. Σαφώς, οι παραπάνω τιμές αποτελούν τις πιο οικονομικές επιλογές που βρήκαμε. Μπορείτε, λοιπόν, να βρείτε την μητρική που ταιριάζει περισσότερο στα μέτρα σας προσθέτοντας ανάλογα και χρηματικά ποσά. Βλέποντας, όμως, ταυτόχρονα και τις προτάσεις της Amd στα αντίστοιχα τιμολογιακά μεγέθη, βρίσκει κανείς τα εξής: μητρική FM1 + A8-3870K από 70+100 = 170 Ευρώ. Παρατηρούμε, λοιπόν, πως ανάλογα με τις ανάγκες μας έχουμε και τις ανάλογες επιλογές. Εάν επιζητούμε περισσότερο καθημερινές εργασίες που έχουν να κάνουν με encoding ταινιών, προγράμματα που εκμεταλλεύονται τις γρήγορες μνήμες, παρακολούθηση HD Video κοκ., τότε θα ήταν σκόπιμο να επιλέξουμε τους Core i3 με κόστος από 170 με 240 Ευρώ, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Από την άλλη, εάν θέλουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με moderate gaming, τότε η πρόταση της Amd σίγουρα αποτελεί μονόδρομο, αν και με σημαντικά μειωμένη επεξεργαστική ισχύ σε σχέση με το πρώτο πακέτο. Είναι, όμως, όντως μονόδρομος η πρόταση της Amd; Η απάντηση είναι όχι, αφού έχουμε μία αρκετά ενδιαφέρουσα τελευταία επιλογή να σας παρουσιάσουμε. Θέλοντας, κανείς να αυξήσει τις επιδόσεις στον τομέα των γραφικών και να αποκτήσει ένα σύστημα που να μπορεί να παίζει αρκετά καλά τους τελευταίους τίτλους παιχνιδιών, θα μπορούσε να συνδυάσει μία H61 Motherboard + Core i3 3220 CPU + 7750 GPU με 280 Ευρώ, έχοντας και υποστήριξη SATA III και USB 3.0 μέσου third party controllers. Σε αυτό, λοιπόν, το εύρος τιμών, δεν υπάρχει επεξεργαστής της Amd που να μπορεί να προσφέρει παρόμοιες επιδόσεις με τον 3220 και να ανταγωνιστεί το παραπάνω πακέτο, με την ίδια πάντα κάρτα γραφικών. Μπορούμε, συνεπώς, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο entry, με mid level σύστημα, σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας, με λιγότερο από 270 Ευρώ, πράγμα που παλαιότερα φάνταζε αδιανόητο εάν σκεφτεί κανείς τις εργασίες που μπορούν να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα υπολογιστικά συστήματα.


Συνοψίζοντας, αλλά και λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε δικαιωματικά και στους τρεις Core i3 επεξεργαστές το Value For Money Award καθώς και την ακόλουθη βαθμολογία:

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars

Intel Core i3 3220/3240/3240T Review: Low End CPU Wars


Ένα ακόμη CPU Review εδώ στο HwBox έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Intel Hellas για την παραχώρηση των επεξεργαστών αλλά και των μητρικών.