QNAP TS-469 Pro Review: 4-Bay Performance Beast

Έχουν περάσει μερικοί μήνες από την τελευταία μας ενασχόληση με συστήματα Network Attached Storage και συγκεκριμένα με μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στο χώρο, τη Qnap. Αυτή τη φορά θα μας κρατήσει συντροφιά ένα προϊόν που είναι πιο πολύ business oriented, ή για να το εκφράσουμε σωστά, πιο sophisticated από την απλή χρήση ενός home user (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν advanced -home-users). Ας ξεκινήσουμε μια απλή ερώτηση: "Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει σχεδιασμός εταιρικού δικτύου;" Φυσικά, δεν αφορά καθαρά μόνο το κομμάτι του networking, αλλά και όλων των συσκευών και μηχανισμών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του. Η πιο απλή απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι: "Μεγάλος πονοκέφαλος!". Για όσους γνωρίζουν τη διαδικασία, σίγουρα κατανοούν πως η μελέτη καλύπτει τόσες αλληλοεξαρτώμενες παραμέτρους, που εύκολα μπορεί να χαθεί κανείς. Έχουν περάσει μερικοί μήνες από την τελευταία μας ενασχόληση με συστήματα Network Attached Storage και συγκεκριμένα με μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στο χώρο, τη Qnap. Αυτή τη φορά θα μας κρατήσει συντροφιά ένα προϊόν που είναι πιο πολύ business oriented, ή για να το εκφράσουμε σωστά, πιο sophisticated από την απλή χρήση ενός home user (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν advanced -home-users). Ας ξεκινήσουμε μια απλή ερώτηση: "Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει σχεδιασμός εταιρικού δικτύου;" Φυσικά, δεν αφορά καθαρά μόνο το κομμάτι του networking, αλλά και όλων των συσκευών και μηχανισμών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του. Η πιο απλή απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι: "Μεγάλος πονοκέφαλος!". Για όσους γνωρίζουν τη διαδικασία, σίγουρα κατανοούν πως η μελέτη καλύπτει τόσες αλληλοεξαρτώμενες παραμέτρους, που εύκολα μπορεί να χαθεί κανείς.

Για να εξετάσουμε καλύτερα αυτό το ερώτημα, ας δούμε το τι έγινε κατά τη διάρκεια ενός meeting στα HwBox.gr Labs. Το θέμα της σύσκεψης ήταν η μελέτη και η καταγραφή του απαραίτητου εξοπλισμού για να μπορέσουν να κυλήσουν ομαλά οι διαδικασίες, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας γνώση, μετρήσεις και συμπεράσματα. Οι admins μας, GoriLLakoS & George_o/c ζήτησαν να δούμε πόσα συστήματα χρειαζόμαστε για όλες τις ανάγκες μας. Ο καθένας άρχισε να παραθέτει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες στις οποίες δραστηριοποιείται. O Astalavista πρότεινε Network Monitor & SQL Server, o Jason Storage & Image Server, o caution Emai & Backup ... οι αναφορές έγιναν από όλους σε κάθε τομέα μας και όταν έφτασε η στιγμή του γράφοντα, ο προϋπολογισμός και η συντήρηση όλων των παραπάνω είχε ξεπεράσει κάθε ουσία περαιτέρω συζήτησης! Φυσικά και όλα τα παραπάνω ήταν οι απαιτήσεις που είχαμε θέσει, και δεν είχαμε μεγάλα περιθώρια για θυσίες, ειδικά όταν αυτά αφορούν τα δικά μας Labs. Όσο και αν ψάχναμε να βρούμε λύσεις σε Virtualization, Cloud Servers και άλλες υπηρεσίες, το κόστος πάντα ήταν αρκετά υψηλό. Που θα βρίσκαμε την λύση σε όλα μας τα προβλήματα;

QNAP TS-469 Pro Review: 4-Bay Performance Beast


Η βραδιά έληξε με αρκετά νεύρα και πονοκέφαλο, και επόμενο ήταν κανείς πλέον να μην είχε όρεξη για την γνωστή επίσκεψη στα T.G.I Friday's. Αντιθέτως όλοι γύρισαν σπίτια τους, με τα κεφάλια χαμηλωμένα, αναζητώντας λύση σε κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή φαινόταν ανέφικτο. Το πρωινό, όμως, δεν άργησε να έρθει και έφερε μαζί του ένα μήνυμα στο οποίο σύντομα θα βασίζαμε όλες μας τις ελπίδες. Η QNAP μας ενημέρωνε πως θα μπορούσε να μας φέρει για δοκιμές το νέο της Turbo NAS TS-469 Pro, το οποίο όπως διαβεβαίωσε κάλυπτε το 200% των απαιτήσεων μας, σε μια και μόνο συσκευή. Δεδομένου ότι όλη η ομάδα βρισκόταν στο delivery list του παραπάνω e-mail, ξαφνικά τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. "Αποκλείεται να τα καταφέρνει όλα...", "Κόλπα marketing είναι...", "Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει το φόρτο όλου του team...", ήταν μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν.

Φυσικά και αρκετοί έμειναν δύσπιστοι μέχρι που ένα μεγάλο πακέτο βρέθηκε στα γραφεία μας και υποσχόταν να καλύψει τις τωρινές μας ανάγκες με το καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και να αποδείξει πως είναι η καλύτερη value for money επένδυση για τα επόμενα χρόνια εξέλιξης του HwBox.gr. Τον παραπάνω ισχυρισμό θα έχουμε τη χαρά να το ανακαλύψουμε παρέα στις επόμενες σελίδες τις συζήτησης μας πάνω στο δημιούργημα της QNAP, το TS-469 Pro. Αν είστε έτοιμοι πάμε στην επόμενη σελίδα...




Η μεγάλη κούτα από τη QNAP μας περίμενε στην είσοδο των HwBox Labs και ανυπομονούσε να πιάσουμε δουλειά και να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες της. Βέβαια, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ώστε να μάθουμε πλήρως περί τίνος πρόκειται. Το QNAP TS-469 Pro είναι μια συσκευή NAS, που εκτός από τον απαραίτητο δικτυακό αποθηκευτικό χώρο, διαθέτει και μια πληθώρα λειτουργιών που θα μπορέσουν με περίσσεια άνεση να "βάλουν στο συρτάρι" όποια σχέδια αγοράς dedicated servers. Στη συνάρτηση πρέπει να βάλουμε και το μικρό μέγεθος, αλλά και τη ελάχιστη κατανάλωση, ώστε να συλλάβουμε τη νίκη τέτοιου είδους συσκευών, ειδικά όταν οι απαιτήσεις δεν προδιαγράφουν πολύπλοκες εφαρμογές και ανάγκη χρήσης πολλαπλών κεντρικών μονάδων επεξεργασίας.

Ο κυρίως στόχος του TS-469 Pro είναι οι μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις (SMB) που χρειάζονται κεντρικά συστήματα διαχείρισης όλων των πολιτικών ασφαλείας, αλλά και των πολύτιμων αρχείων τους σε μια και μόνο συσκευή για το μικρό αριθμό του προσωπικού που απασχολούν. Θα θυμάστε τη συζήτηση μας γύρω από το QNAP TS-219 PII, όπου είδαμε πως η συσκευή είναι ικανή να καλύψει ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων, κρατώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στον απλό home user και τις ανάγκες ενός IT Administration για centralized λύσεις. Ανεβαίνοντας από την πιο απλή κατηγορία SOHO, θα εξετάσουμε ένα πιο δυναμικό περιβάλλον, αυτό των SMB's, όπου οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, σε αποθηκευτικό χώρο, σε εξισορρόπηση πόρων έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά η QNAP διατηρεί το φιλικό περιβάλλον και την ευκολία που θα απαιτούσε ο καθένας μας.

Αυτή τη φορά το ρόλο του κεντρικού επεξεργαστή έχει αναλάβει ένας Intel Atom δυο φυσικών πυρήνων, χρονισμένος στα 2.13 GHz και με αρκετά χαμηλή κατανάλωση. Παράλληλα υποστηρίζει πλήρως τη λειτουργία HyperThreading για ακόμα καλύτερες επιδόσεις και περισσότερη "καθαρή" επεξεργαστική για τις πολύπλοκες ανάγκες τις καθημερινότητες. Παρέα με τον επεξεργαστή, έχουμε αύξηση της διαθέσιμης μνήμης ram στο 1 GB DDR3, με δυνατότητα αναβάθμισης στα 3 GB, με την προσθήκη επιπλέον module. Ο μέγιστος δυνατός αποθηκευτικός χώρος πλέον έχει φτάσει τα 16 TB (με τη χρήση των ολοκαίνουριων δίσκων χωρητικότητας 4 TB έκαστος) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια πληθώρα συστοιχιών για την καλύτερη συνάρτηση ταχύτητας και ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, θα βρούμε Single Drive, JBOD, Raid 0, Raid 1, Raid 5, Raid 6, Raid 10 configurations με έξυπνα συστήματα αναβάθμισης των δίσκων, όπως και μια ταχύτατη μηχανή αποφυγής απωλειών σε περίπτωση απώλειας hardware.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που συναντάται πλέον σε όλες τις SMB συσκευές της QNAP είναι η ύπαρξη διπλού Gigabit Ethernet που θα μπορούσε να κλείσει το χάσμα ανάμεσα σε δυο διαφορετικά δίκτυα χωρίς την ύπαρξη περαιτέρω εξοπλισμού, να παίξει το ρόλο αναπληρωτή σε περίπτωση που ο πρωτεύον διαύλος πάθει ζημιά ή να διπλασιάσει το συνολικό bandwidth, απογειώνοντας τις τελικές επιδόσεις. Ένα σκέλος που μας έκανε αρχικά εντύπωση είναι η χρήση δυο υποδοχών διασύνδεσης γραφικών (VGA & HDMI) που προς το παρόν δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, αλλά η QNAP έχει δεσμευτεί να μας προκαλέσει με αυτό στο μέλλον. Στη παρούσα φάση η σύνδεση VGA είναι ικανή να μας προβάλει μια μορφή κονσόλας με την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε τη συσκευή με τη χρήση εντολών. Από φήμες που έχουν σκορπιστεί στο διαδίκτυο μπορούμε να πούμε πως η θύρα HDMI θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για όσους θα θελήσουν να συνδέσουν τη συσκευή με τηλεόραση ή προβολέα, με σκοπό την αναπαραγωγή multimedia δεδομένων ή ακόμα και για τη χρήση παρουσιάσεων με τη βοήθεια κάποιου mobile application.


Ας ρίξουμε μια ματιά στα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Qnap TS-469 Pro.


QNAP TS-469 Pro


Specifications
CPUIntel Atom™ 2.13GHz Dual-core Processor
(supports HyperThreding)
DRAM1 GB DDR3 Ram
(expandable up to 3GB)
Flash Memory512MB DOM
Hard Disk Drive4 x 3.5" or 2.5" SATA 6Gb/s, SATA 3Gb/s HDD or SSD
(maximum raw capacity 16 TB)
Lan Ports2 x Gigabit RJ-45 Ethernet
(failover, load balancing, multi-IP)
Led IndicatorsStatus, Lan, USB, eSata, Power, HDD 1/2/3/4
USB Connections
  • 1 x USB 2.0 (front)
  • 2 x USB 3.0 (back)
  • 4 x USB 2.0 (back)
  • (supports usb printer, flash drive, disk drive, hub, UPS, etc)
eSata2 x eSata ports (back)
ButtonsPower, Reset, USB one touch copy
Weight3.65 KG
Dimensions177 (H) x 180 (W) x 235 (D) mm
Fan 1 x 90mm, 12V @ 30 dBA
Security DesignK-lock security lock
VGAReserved VGA interface for maintenance
(D-Sub and HDMI port included)
Warranty2 years
Estimated Retail Price
VAT excluded
$800



Στον τομέα του λειτουργικού, η QNAP φαίνεται να επιμένει στη χρήση μιας ειδικής διανομής Linux, διαμορφωμένης ειδικά για τις συσκευές, ώστε να αποφεύγονται οι όποιες αστοχίες. Η βαθύτερη γνώση του της προσφέρει ένα πλήθος εργαλείων για την ανάπτυξη όλων αυτών των μικρών και μεγάλων δυνατοτήτων που θα μας λύσουν τα χέρια. Μερικές από αυτές θα απαιτούσαν ένα δυνατό μηχάνημα ή ακόμα και περισσότερα του ενός και αρκετό χρόνο για να μπορέσουν να γίνουν λειτουργικά. Με τη χρήση του QNAP OS κάθε ρύθμιση μπορεί να γίνει και από μη "καταξιωμένο προσωπικό" σε χρόνο dt! Επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο μικρό αυτό μηχάνημα: ile Server, FTP Server, Web Server, Multimedia Station, Database Server, Backup Server, Download Station, Print Server, Surveillance Station, Security Server (Antivirus) & άλλες υπηρεσίες.







Η πρώτη επαφή παίζει σπουδαίο ρόλο λένε, οπότε και η QNAP έχει φροντίσει να μας δώσει μια καλαίσθητη συσκευασία με ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά της συσκευής τυπωμένα έγχρωμα πάνω στο χοντρό χαρτόνι. Τα βασικά συστατικά, οι λειτουργίες, ακόμα και η υποστήριξη πολλαπλών γλωσσών, συμπεριλαμβανομένου των ελληνικών, αναγράφονται στις 6 πλευρές του κουτιού, τονίζοντας πως η εταιρεία σέβεται τον πελάτη που θα επένδυση το σοβαρό αντίτιμο που ζητάει. Ανοίγοντας την πάνω πλευρά, βλέπουμε ένα σύνολο οδηγιών για την αρχική ρύθμιση της συσκευής με τρεις απλές κινήσεις. Οι περισσότεροι από μας αποφεύγουμε να διαβάζουμε μεγάλα και βαρετά manuals (ιδίως στη μορφή booklet), οπότε το συγκεκριμένο σημείο μας τράβηξε για λίγο την προσοχή.

Συνέχεια έχει το πολύτιμο περιεχόμενο, το οποίο έρχεται αγκαλιασμένο από χοντρές στρώσεις προστατευτικού υλικού. Αφαιρώντας το πάνω κομμάτι επιτέλους έχουμε επαφή με τη συσκευή, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε αντιστατική σακούλα και μια συσκευασία με τα συνοδευτικά εξαρτήματα του ΝΑS. Μια πρόχειρη λίστα, του τι περιέχει το δεύτερο κουτί βρίσκεται παρακάτω:


  • 2 x Καλώδιο δικτύου 1.5 m
  • 2 x κλειδιά για τα tray των δίσκων
  • CD-Rom εγκατάστασης
  • Manual γρήγορης εγκατάστασης
  • 12 x βίδες για δίσκους 2.5"
  • 16 x βίδες για δίσκους 3.5"
  • Καλώδιο ρεύματος
  • Ετικέτα με την επιγραφή "Free Firmware Update"


Στη συνέχεια ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη συσκευασία και την εηωτερική όψη του QNAP TS-469 Pro.




Το QNAP TS-469 Pro φαίνεται και είναι πιο στιβαρό από το προηγούμενο δείγμα της εταιρείας που βρέθηκε στα εργαστήρια μας. Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος αποτελείται από βουρτσισμένο αλουμίνιο και δίνει μια ξεχωριστή πινελιά πολυτέλειας. Η πρόσοψη του είναι κατασκευασμένη από στιβαρό πλαστικό που δεν αφήνει σημάδια από δαχτυλιές ή μικρογρατζουνιές. Στο πάνω μέρος βρίσκεται τοποθετημένη η οθόνη LCD δυο γραμμών και δίπλα της βρίσκονται τα κουμπιά "Enter" & "Select". Με τη χρήση αυτών των δυο μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αρκετές λειτουργίες της συσκευής, όπως επίσης να καθορίσουμε την αρχική ρύθμιση δίχως την ύπαρξη υπολογιστή. Πιο κάτω συναντάμε τα LED επικοινωνίας με τον χρήστη, που δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση της συσκευής, το δίκτυο, τις θύρες USB και eSATA.

Συνέχεια έχουν τα trays των δίσκων, που στο συγκεκριμένο μοντέλο ασφαλίζουν με τη χρήση κλειδιού. Το να αφαιρέσουμε ένα tray απαιτούνται δυο κινήσεις. Αρκεί να ανασηκώσουμε το μοχλό και να τραβήξουμε προς τα έξω (αφού πρώτα ξεκλειδώσουμε το συγκεκριμένο tray. Μπορεί ο μηχανισμός κλεισίματος να αποτελείται από πλαστικό, ωστόσο το ίδιο το tray είναι μεταλλικό με αρκετές οπές για την σωστή μεταφορά θερμότητας. Τελευταίο αφήσαμε το κουμπί Power On/Off και την εμπρόσθια θύρα USB 2.0, με τη δυνατότητα για το One Touch Backup.

Η δεξιά πλευρά δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, πέρα από το όμορφα βουρτισμένο αλουμίνιο, ενώ από τα αριστερά φαίνονται οι οπές εξαερισμού της μητρικής. Γυρνώντας τη συσκευή 180 μοίρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνδέσεις της. Οι θύρες VGA και HDMI δεσπόζουν στο πάνω μέρος, αν και ακόμα δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική χρήση της δεύτερης. Πιο κάτω βρίσκονται έξι θύρες USB (2 x USB 3.0) και πιο κάτω οι θύρες RJ-45 Gigabit Ethernet. Τέλος βρίσκουμε δυο συνδέσεις eSATA για εξωτερική σύνδεση δίσκων και υψηλές ταχύτητες.

Τέλος, μπορούμε να βρούμε δυο ανεμιστήρες. Ένας των 40 mm που φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του τροφοδοτικού, και ένας αθόρυβος 90 mm που διατηρεί όλο το σύστημα σε λειτουργικές θερμοκρασίες. Μπορεί ο Intel Atom, να μην παράγει μεγάλα ποσά θερμότητας, αλλά τέσσερις δίσκοι αρκετών GB σίγουρα θα χρειαστούν ένα ρεύμα αέρος για να διατηρηθούν αρκετό καιρό μαζί με τη συσκευή.





Για να μπορέσουμε να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε το εσωτερικό μιας τόσο σοβαρής συσκευής. Για το λόγο αυτό φροντίσαμε να εξοπλιστούμε με ένα σταυρο-κατσάβιδο (ναι, μόνο αυτό χρειάζεται για να ανοίξουμε τη συσκευή) και πρακτικά να την κάνουμε κομμάτια, αφαιρώντας κάθε μορφής hardware από το εσωτερικό. Οι βίδες που ξεβιδώσαμε είναι πάρα πολλές, αλλά ευτυχώς για μας δεν παρουσιάζονται πολλές διαφορετικές διαστάσεις, οπότε δεν τις μπερδέψαμε και δεν αφήσαμε καμία απ'έξω κατά τη συναρμολόγηση.


Τα στάδια επανασυναρμολόγησης του QNAP TS-469 Pro σας τα παρουσιάζουμε με φωτογραφίες.


Το φωτογραφικό ντοκουμέντο κατέγραψε κάθε σπιθαμή hardware που κρύβει το μικρό μας NAS και μπορούμε να πούμε πως η μητρική κρύβει πληθώρα μυστικών τα οποία σκοπεύουμε να αποκαλύψουμε. Κάτω από τις δυο μαύρες ψύκτρες βρίσκεται ο δυνατός Intel Atom 2.13 GHz με υποστήριξη Hyperthreading και το chipset της Intel από το οποίο παίρνει σήμα και η έξοδος VGA. Πιο πάνω μπορούμε να βρούμε την μνήμη RAM DDR3 1 GB της Adata και ελάχιστα πιο πάνω την υποδοχή για 24pin τροφοδοσία. Στην πίσω όψη βρίσκουμε μια ζελατίνα που λειτουργεί ως κουρτίνα στατικού ηλεκτρισμού, αφήνοντας μονάχα ένα περιθώριο για την τοποθέτηση της επέκτασης μνήμης. Στις δικές μας δοκιμές θα χρησιμοποιήσουμε συνολικά 3 GB με την προσθήκη να ολοκληρώνει το module των 2 GB DDR3 της Hynix, HMT325S6BFRC8C.

Ας συνεχίσουμε με περισσότερα μυστικά που καταφέραμε να ανακαλύψαμε κατά τη αναγνωριστική μας πορεία. Οι δυο Gigabit Ethernet συνδέσεις βασίζονται σε ολοκληρωμένο της Intel, ενώ τις στροφές του ανεμιστήρα ρυθμίζει το ITE IT8721F. Την έξοδο HDMI ελέγχει το ASMedia ASM1442 και η διαχείριση της τάσης του επεξεργαστή αναλαμβάνει το NCP6131. Περνώντας στο κομμάτι της εξωτερικής πλακέτας με σύνδεση PCI Express, καταφέραμε να εντοπίσουμε δυο ελεγκτές της Marvell, συγκεκριμένα τον 88SE9125, οι οποίοι αφενός προσφέρουν δυνατότητες hardware raid και αφετέρου επεκτείνουν τη συμβατότητα με δίσκους SATA 6.0 Gbps.

Την τροφοδοσία αναλαμβάνει το DPS-250AB, ένα SFF (Small Form Factor) psu αποδίδοντας συνολική ισχύ μέχρι και 250 Watt. Το συγκεκριμένα είναι αρκετά μεγαλύτερο από τις ανάγκες του ΤS-469 Pro (όπως θα διαπιστώσουμε και στη συνέχεια), ενώ παράλληλα διαθέτει certification 80 Plus. Ο ανεμιστήρας του είναι μόλις 40 mm, αλλά πλέον αθόρυβος. Τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε λογικά επίπεδα έχει αναλάβει ένας ανεμιστήρας 90 mm κατασκευασμένος από την Y.S. Tech και συγκεκριμένα ο FD129225LB, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του κατασκευαστή αποδίδει 40,2 CFM στις 1900 RPM. O δεδομένος ανεμιστήρας είναι τεχνολογίας Ball Bearing με μεγαλύτερο MTBF από άλλους, ώστε να φροντίζει το NAS για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ο συνδυασμός του ανεμιστήρα και του ελεγκτή συνυπάρχουν αρμονικά με αποτέλεσμα χαμηλές θερμοκρασίες και μειωμένο παραγόμενο θόρυβο.





Έφτασε η στιγμή να ανάψουν όλα τα Led lights και να ακούσουμε για πρώτη φορά το QNAP TS-469 Pro να βρυχάται στο μικρό του περίβλημα. Για να γίνουν όλα σωστά, πρέπει να πρώτα να το συνδέσουμε, τόσο στην παροχή ρεύματος, όσο και στο οικιακό/εταιρικό δίκτυο απασχολώντας το ένα ή και τα δυο Gigabit Ethernet Nic. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν το NAS συνδεθεί απευθείας σε router ή switch ή ακόμα και στον προσωπικό μας υπολογιστή μιας και οι ενσωματωμένες κάρτες δικτύου είναι ικανές να αναγνωρίσουν τον τρόπο σύνδεσης (UTP ή FTP) και να προσαρμοστούν ανάλογα. Ο μόνος γνώμονας για μια ποιοτική σύνδεση είναι η τελική ταχύτητα της κάρτας δικτύου της δεύτερης συσκευής. Για μέγιστες επιδόσεις κρίνεται σκόπιμο να διαθέτουμε switch με ονομαστική ταχύτητα 1 Gbps ανά κανάλι και τουλάχιστον 32 Gbps throughput.

Στη συνέχεια, θεωρούμε απαραίτητο να εγκαταστήσουμε τους δίσκους. Δεν έχει σημασία αν ξεκινήσουμε με έναν, δυο ή τέσσερις δίσκους, από το αν διαθέτουν πρωτόκολλο SATA II ή III, αλλά η τελική μας απόφαση πρέπει να πηγάζει από τη διάταξη που θέλουμε να επιτύχουμε, τις ταχύτητες μεταφοράς που επιζητούμε και τη δεδομένη ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας. Η QNAP υποστηρίζει πως οι συσκευές τις είναι απόλυτα συμβατές με όλους τους HDD 3.5" και αρκετούς SSD, αλλά για να είστε σίγουροι μπορείτε να δείτε εδώ τη λίστα.

Η τοποθέτηση των δίσκων αποτελεί μια διαδικασία ρουτίνας. Αρκεί να αφαιρέσουμε τα trays, να εφαρμόσουμε το δίσκο και να τοποθετήσουμε τις βίδες ανάλογα με το μοντέλο. Οι δίσκοι 3.5" χρειάζονται τέσσερις βίδες, ενώ οι μικρότεροι 2.5" απαιτούν μόνο τρία σημεία στήριξης. Στη συνέχεια τοποθετούμε ξανά το tray μέχρι μέσα και κουμπώνουμε το μηχανισμό. Σε κάθε tray αναγράφεται ο αριθμός του δίσκου ως 1-2-3-4, ενώ τη διάταξη μπορούμε να τη βρούμε στο πάνω μέρος της συσκευής. Καιρός για το Power On και το σύστημα αρχίζει και δίνει σημάδια ζωής!

Κάθε σύστημα κατά τη διάρκεια του POST του χρειάζεται να ελέγξει όλα του τα περιφερειακά, επομένως θέτει κάθε υποσύστημα στις μέγιστες επιτρεπόμενες συνθήκες λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα θα αντιμετωπίσουμε έναν αρχικό ενοχλητικό ήχο από τους δυο ανεμιστήρες, ο οποίος παύει σχεδόν άμεσα. Επιπλέον, η μητρική διαθέτει ένα buzzer για προειδοποιήση του χρήστη, το οποίο με ένα ζωηρό "Μπιπ" μας καλωσορίζει στο QNAP OS. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας δεν καταφέραμε να φέρουμε τον ανεμιστήρα σε μέγιστες στροφές, με αποτέλεσμα να λειτουργεί στο 25%. Το μόνο ενοχλητικό μετά από αυτό (που ευτυχώς μπορεί να απενεργοποιηθεί) είναι το buzzer στην περίπτωση που εκτελείτε μια συγκεκριμένη εργασία (antivirus scanning, raid rebuild, restart, etc).

QNAP TS-469 Pro Review: 4-Bay Performance Beast


Κατά το πρώτο boot ήμασταν περίεργοι ως προς τα μηνύματα που μπορούν να εμφανιστούν εφόσον συνδέσουμε μια οθόνη στην υποδοχή VGA. Γρήγορα ανακαλύψαμε πως βλέπουμε μια διαδικασία linux boot σε περιβάλλον κονσόλας. Με τη σύνδεση ενός πληκτρολογίου και το πέρας μόλις 1 λεπτού μπορούσαμε να εκτελέσουμε εντολές κατευθείαν μέσω της κονσόλας.

Η καινοτομία που συναντάμε στο TS-469 Pro, σε σχέση με όσα είδαμε στο TS-219 PII, αφορά τη δυνατότητα αρχικής ρύθμισης μέσα από το LCD panel της συσκευής. Ξεχάστε την ανάγκη για υπολογιστή, την εγκατάσταση του QNAP Finder. Μέσα από μια σειρά εντολών στις δυο γραμμές της οθόνης καταφέραμε να ρυθμίσουμε την IP του δικτύου, την απαιτούμενη συστοιχία Raid, όπως και το πως θα διαμορφωθούν οι δίσκοι. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι ΕΧΤ3 και EXT4 μιας και βρισκόμαστε σε περιβάλλον Linux. Βέβαια αυτό μη σας φοβίζει, μιας και η συσκευή συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά (Windows, Linux, Unix, Mac OS), ενώ μπορεί να διαβάσει κανονικά σε εξωτερικές συσκευές διαμορφωμένες σε NTFS.





Το QNAP TS-469 Pro βρίσκεται ζωντανό μπροστά μας, έτοιμο να μπούμε σε έναν κόσμο πολλαπλών επιλογών, ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Το QNAP OS βέβαια, έχει παραμείνει ίδιο όπως το είχαμε αναλύσει κατά τη διάρκεια των δοκιμών του TS-219 PII, επομένως θα παραλείψουμε τη συνολική κάλυψη του, αλλά θα αναφέρουμε όλα τα κομμάτια που έχουν αλλάξει. Έχοντας εγκαταστήσει το τελευταίο firmware: 3.7.3 Build 20120801, μπορούμε να δούμε τι έχει αναπτυχθεί μέσα σε λίγους μήνες, όπως φυσικά και το τι προστέθηκε στη νέα συσκευή.

Από "αρχιτεκτονικής" οπτικής το TS-469 υποστηρίζει πλέον μέχρι και 4000+ χρήστες και 500+ groups για να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν. Τα access rights έχουν έχουν φτάσει το επίπεδο δυνατότητων ενός Windows server, δίνοντας στο διαχειριστή τη δυνατότητα να εξετάσει το βάθος, αλλά και τον τρόπο που ένας χρήστη μπορεί να ανοίξει έναν φάκελο. To Quota management δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, περιορίζοντας μαζικά κάθε χρήστη, με δυνατότητα αλλαγών μονάχα στο επίπεδο του profile, αλλά είναι ένα από τα χρήσιμα στοιχεία που χρειάζονται σε κάθε small-medium business περιβάλλον.

Σε επίπεδο hardware μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετές αλλαγές που έχουν αντίκτυπο στο λειτουργικό σύστημα. Για αρχή η κατηγορία Network υποστηρίζει το Port Trunking, κυρίως χάρις στην ύπαρξη της δεύτερης θύρας Gigabit Ethernet. Έτσι καθορίζεται και ο τρόπος της λειτουργίας των δικτυακών θυρών σε κάθε περίσταση, είτε αυξάνοντας τις επιδόσεις, είτε την ασφάλεια σε περίπτωση hardware failure. Οι θύρες ethernet διαθέτουν ανεξάρτητους ελεγκτές με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμοστεί το χειρότερο δυνατό σενάριο χρήσης του NAS. Περαιτέρω, το QNAP έχει στη διάθεση του τη δυνατότητα να δημιουργεί Virtual Lans και να επιτρέπει ή να απαγορεύει την πρόσβαση σε επίπεδο Data Link και Network Layer. Επόμενος ενεργός σταθμός είναι το Service Binding, όπου μπορούμε να επιλέξουμε πια εφαρμογή θα τρέχει σε πιο δίκτυο ή πιο αναλυτικά σε πια θύρα ethernet. Ως αποτέλεσμα θα έχουν καλύτερη ασφάλεια και έλεγχο ανάμεσα στους χρήστες που κάνουν χρήση διάφορων υπηρεσιών.

QNAP TS-469 Pro Review: 4-Bay Performance Beast


Επόμενος σταθμός είναι διαχείριση των δίσκων. Σύμφωνα με τις αναφορές μας σε προηγούμενες σελίδες, οι υποστηριζόμενες υπηρεσίες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πρώτος και κυριότερος λόγος είναι η δυνατότητα τοποθέτησης μέχρι και τεσσάρων δίσκων στη NAS, οπότε και οι διαθέσιμες επιλογές Hardware Raid έχουν αυξηθεί από τα απλά Raid 0 & 1, σε Raid 5 / 6 / 10. Η επιλογή ενός συστήματος με δυνατότητα τοποθέτησης τεσσάρων δίσκων θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους, μιας και ο συγκεκριμένος αριθμός επιτρέπει τη δυνατότητα καθορισμού υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας και ταχύτητας. Ενδεικτικά, από τις καλύτερες επιλογές θεωρούμε τα Raid 5 & 6, με το πρώτο να υπερέχει ελαφρώς σε ταχύτητα, ενώ το δεύτερο σε ασφάλεια (για απώλεια μέχρι και δυο δίσκων). Επιπρόσθετα, με χρήση της συστοιχίας Raid 5 μπορούμε να θέσουμε τον έναν εκ των τεσσάρων δίσκων για spare drive, ώστε σε περίπτωση απώλειας να τεθεί άμεσα σε λειτουργία. Το έξυπνο σύστημας διαχείρισης του Raid επιτρέπει την επέκταση ή την αναβάθμιση σε μια μεγαλύτερη συστοιχία αρκετά γρήγορα.

Ένα από τα αρνητικά στοιχεία μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος που απαιτείται για το synchronization (κατά τη δημιουργία μιας νέας διάταξης Raid), που μπορεί να διαρκέσει από ώρες μέχρι και μέρες, ανάλογα με το μέγεθος των δίσκων. Φυσικά, αυτό το συναντάμε και σε ολοκληρωμένα συστήματα server με υποστήριξη hardware raid. Να σας ευαισθητοποίησουμε, ωστόσο, πως η δυνατότητα encryption των δίσκων ή της συστοιχίας μπορεί να γίνει μονάχα κατά τη δημιουργία της, και όχι μετέπειτα.

Τέλος να αναφέρουμε και τη θύρα HDMI η οποία θα αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης, μόλις γίνει διαθέσιμη από το firmware. Προς το παρόν υπάρχουν εικασίες, πως ο εσωτερικός Multimedia Player θα καταφέρει να αναπαράγει όλα τα δεδομένα κατευθείαν στην οθόνη του σαλονιού μας, χωρίς περαιτέρω υπολογιστή ή network media player. Μακάρι να γίνει γρήγορα, ώστε να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερες επιλογές στο QNAP OS.








Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι διαθέτουν μια κινητή συσκευή ανά πάσα στιγμή και ώρα μαζί τους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ανάλογες προδιαγραφές διασύνδεσης με το πολυπόθητο NAS. Η εταιρεία έχει επιμεληθεί στη δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών εφαρμογών, τόσο για κινητά με λειτουργικό Android, όσο και για αυτά με iOS, ώστε η απομακρυσμένη διαχείριση ή αναπαραγωγή των ψηφιακών μας αρχείων να μη διαφέρει από το couchsurfing! Όλες οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μέσω WiFi, όσο και με μέσω 3G συνδέοντας διαφορετικά κανάλια λειτουργιών. Το κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων είναι πως απαιτούν login, ενώ μπορούν να σώσουν τα credentials για μελλοντική χρήση. Ο έλεγχος όλων των υπηρεσιών ποτέ δεν ήταν τόσο απλός.


Qfile
Το όνομα της εφαρμογής προδίδει άμεσα τη λειτουργία της. Το Qfile είναι ένας file explorer με δυνατότητα αναπαραγωγής και διαχείρισης αρχείων απευθείας από το Turbo NAS. Περαιτέρω, επιτρέπει την εύκολη διαμοίραση των αρχείων μέσω email ή SMS δημιουργώντας ένα αίτημα download για τον παραλήπτη ή ως συνημμένο αρχείο. Εντύπωση προκαλεί η δυνατότητα για offline availability των αρχείων και απευθείας αναπαραγωγή μέσα από την εφαρμογή.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmanager
Ο Qmanager είναι άλλο ένα εύχρηστο εργαλείο διαχείρισης του Qnap TS-469 Pro μέσα από το κινητό ή το iPod. Διαθέτει απλό layout παρουσιάζοντας άμεσα τη χρήση του επεξεργαστή και της μνήμης ram, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον χρήστη να εκκινήσει ή να τερματίσει applications, να δει το download status ή το σημείο που έχει φτάσει το backup κάθε είδους. Η λειτουργία του είναι απλή και η ενημέρωση των προβαλλόμενων πληροφοριών άμεση.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmobile
Ο τέλειος multimedia player εν κινήσει. Το Qmobile επιτρέπει στον χρήστη να συνδεθεί με το NAS και να αναπαράγει εύκολα αρχεία εικόνων, μουσικής ή βίντεο απευθείας στην κινητή του συσκευή. Επιπλέον, διαθέτει άμεσο upload tool για φωτογραφίες διευκολύνοντας έτσι την μεταφορά των αγαπημένων σας στιγμών κατευθείαν σε μια τοποθεσία.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Vmobile
Ένας κατάσκοπος από απόσταση! Το VMobile μπορεί να συνδεθεί με το οικιακό/εταιρικό δίκτυο και να δείξει live την εικόνα από τις κάμερες που έχετε συνδεδεμένες στο NAS σας. Πλέον δεν χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, ούτε ο υπολογιστής. Όλα όμορφα και νοικοκυρεμένα στη φορητή σας συσκευή.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+






Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως και οι λειτουργικές δυνατότητες του QNAP έχουν λίγο πολύ διασαφηνιστεί και μένει μονάχα ένα ερώτημα, θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις 5-10 ή και περισσότερων παράλληλων users που θα ζητάνε συνεχώς δεδομένα, άρα και συνεχόμενες αιτήσεις προς το NAS; Η απάντηση μας έρχεται παρακάτω με ένα πλήθος μετρήσεων που καταφέραμε να κάνουμε σε όλες τις δυνατές συνδέσεις των 1-4 δίσκων που είναι ικανό να χωρέσει. Θα ξεκινήσουμε όμως με κάποιες επεξηγήσεις, ώστε να υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς.

Όλες οι δοκιμές που έγιναν για το συγκεκριμένο δοκιμαστικό ήταν σε καθαρά ελεγχόμενο και κλειστό (δικτυακά) περιβάλλον, για να αποφεύγονται ενοχλήσεις από άλλους χρήστες, όπως και από παρεμβολές που μπορεί να υπάρχουν από συνδέσεις προς το internet, UPnP συσκευές και εξωτερικούς DNS servers. Σκοπός μας ήταν να βρούμε το μέγιστο των δυνατοτήτων στις μεταφορές με μια γραμμή Gigabit Ethernet. Δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τη λειτουργία του Load Balancing, μιας και το switch που είχαμε στη διάθεση μας δεν υποστηρίζει τέτοιο πρότυπο, οπότε το δεύτερο link έπαιζε το ρόλο failover ή multi IP connection (όταν φτάσαμε στο σημείο να ενώσουμε και το υπόλοιπο δίκτυο με το NAS). Αναφορικά, χρησιμοποιήσαμε switch της Netgear με 1 Gbps σύνδεση ανά κανάλι και 32 Gbps bandwidth.

Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι και ο υπολογιστής των δοκιμών μας. Για να εξαλείψουμε κάθε καθυστέρηση στις εγγραφές και τις αναγνώσεις μας, επιστρατεύσαμε λειτουργικό Windows 7 x64 πάνω σε Raid 0 με δυο Vertex 2 60 GB και η πραγματοποίηση όλων των δοκιμών έγινε πάνω σε έναν Plextor M5 Pro των 128 GB που σίγουρα μπορεί να ανώτερες επιδόσεις από τα δεδομένα που μπορούν να ταξιδέψουν μέσω 1 Gbps γραμμής. Να διευκρινίσουμε πως το 1 Gbps ισοδυναμεί με 125 MB/sec (σε εξαιρετικές συνθήκες - όχι burst rates) και εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις κάρτες δικτύου που χρησιμοποιούνται, από την απόσταση του καλωδίου και από την ποιότητα του. Και από τις δυο πλευρές υπάρχουν Intel Nic's, ενώ για τη διασύνδεση NAS-switch και switch-PC χρησιμοποιήθηκαν τα καλώδια που υπήρχαν στο πακέτο του QNAP. Για να είμαστε ακριβείς, τα καλώδια είναι κατηγορίας cat5E με UTP σύνδεση στις άκρες.







Σύστημα Δοκιμών    
  CPU ::  Intel Sandy Bridge 2500K @ 4.0 GHz
  Motherboard ::  Asus Maximus IV Gene-Z
  Ram ::  4 x 4 GB G.Skill Ripjaws X 1600 MHz
  VGA ::  Sapphire 5850
  CPU Cooler ::  Stock Intel Cooler
  PSU ::  CoolerMaster M850
  Storage Device ::
  • 2 x Vertex 2 60 GB @ Raid 0
  • Plextor M5 Pro 128 GB
  5.25" Device ::  1 x DVD drive
  OS Platform ::  Windows 7 x64 Ultimate


Αναφορικά σας παραθέτουμε τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν:


  • TeraCopy 2.27[LIST]
  • 4000 x 1 KB *.txt files
  • 3 x 700 MB *.avi files
  • 1 x 10 GB *.mkv file

  • Intel NAS Performance Toolkit
  • Crystal Disk Mark
  • Atto Disk Benchmark
  • Noise & Consumption Tests
  • [/LIST]

    Θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε πως οι παραπάνω δοκιμές εκτελέστηκαν με διάφορες διατάξεις στους δίσκους. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σας παραθέτουμε και το πως δειξάχθηκαν οι μετρήσεις μας με τη χρήση δίσκων Seagate 7200.12 @ 500 GB.


    • Single Disk - 1x HDD
    • Raid 0 - 2x HDD
    • Raid 1 - 2x HDD
    • Raid 5 - 4x HDD
    • Raid 6 - 4 HDD
    • Raid 10 - 4x HDD





    QNAP TS-469 Pro
    Real Life Copy Tests using Teracopy 2.27 - Read#
    Single Drive
    16 
    47 
    216 
    Raid 0
    35 
    190 
    Raid 1
    21 
    43 
    217 
    Raid 5
    12 
    44 
    220 
    Raid 6
    13 
    45 
    224 
    Raid 10
    12 
    44 
    219 
    0
    40
    80
    120
    160
    200
    240
    Seconds - Lower is Better
    1 KB Files700 MB Files10 GB File



    QNAP TS-469 Pro
    Real Life Copy Tests using Teracopy 2.27 - Write#
    Single Drive
    17 
    30 
    140 
    Raid 0
    18 
    21 
    106 
    Raid 1
    18 
    39 
    200 
    Raid 5
    18 
    21 
    104 
    Raid 6
    19 
    24 
    106 
    Raid 10
    18 
    21 
    100 
    0
    30
    60
    90
    120
    150
    180
    Seconds - Lower is Better
    1 KB Files700 MB Files10 GB File


    Το πρώτα αποτελέσματα δεν μπορούν να αναδείξουν ξεκάθαρο νικητή, αν και το ένστικτο μας οδεύει περισσότερο προς τη συστοιχία Raid 5, τα συναισθήματα δείχνουν και προς το Raid 0, αλλά και το Raid 10. Από την άλλη πλευρά το Raid 1, κυρίως στις εγγραφές μεγάλων αρχείων μας απογοήτευσε. Δημιουργούσε στιγμιαία κολλήματα, παρόλο που προσπαθήσαμε να αλλάξουμε δίσκους και να επαναφέρουμε τη συστοιχία. Οι ταχύτητες εγγραφής έφταναν και ξεπερνούσαν άνετα τα 100ΜΒ/sec και καταφέραμε να εντοπίσουμε στιγμιαία burst rates της τάξης των 146 MB/sec, ωστόσο οι ταχύτητες ανάγνωσης βρέθηκαν κολλημένες μεταξύ 47-52 MB/sec, πράγμα που μας οδηγεί σε σκέψεις. Για να εξακριβώσουμε αν το πρόβλημα οφείλεται σε κάποιο λάθος ή αποτυχία υλικού, επαναλάβαμε το set δοκιμών με τη χρήση του FTP Client, Filezilla, το οποίο μας διέψευσε για το δεύτερο συλλογισμό. Μερικές ακόμα δοκιμές με διάφορα πρωτόκολλα επικοινωνίας επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για περιορισμό στο SMB.







    Το Intel NAS Performance Toolkit αποτελεί ένα μοναδικό εργαλεία σχεδιασμένο να στοχεύει στις επιδόσεις των Network Attached Storages. Αποτελείται από ένα σύνολο προσχεδιασμένων traces με γνώμονα την αναπαράσταση της συμπεριφοράς πραγματικών εφαρμογών, όπως αναπαραγωγή και εγγραφή υψηλής ευκρίνειας video, εφαρμογές γραφείου και content creation. Επιπλέον, διαθέτει τη δυνατότητα ανάπτυξης custom traces για να διευρύνει κανείς το σύνολο των δυνατών μετρήσεων. Δεδομένου ότι το σύστημα που χρησιμοποιήσαμε διαθέτει παραπάνω από 2 GB μνήμης συστήματος, δυο από τα tests που διεξάγει το NASPT δεν αποδίδουν πραγματικά μεγέθη, μιας και το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη μνήμη ως cache, αντί να στέλνει αιτήματα προς το NAS. Για το λόγο αυτό, έχουν αφαιρεθεί από τα αποτελέσματα μας.



    QNAP TS-469 Pro
    Intel NAS Toolkit v.1.7.1
    1x HD Playback
    80.4 
    77 
    64.5 
    98.33 
    81.4 
    88.9 
    2x HD Playback
    69 
    79.2 
    64.3 
    106 
    87 
    100 
    4x HD Playback
    67.2 
    87.3 
    63.5 
    108.9 
    98.1 
    102.1 
    HD Playback & Record
    82.4 
    86.1 
    72.9 
    95.6 
    84 
    89.2 
    Content Creation
    10.2 
    17.9 
    12.7 
    9.2 
    9.4 
    Office Productivity
    42.4 
    5.8 
    42.4 
    39.9 
    42.3 
    File Copy from NAS
    41.8 
    85.7 
    52.5 
    85.8 
    79.7 
    84.5 
    Dir Copy to NAS
    15.2 
    16.9 
    17.7 
    21.5 
    20.6 
    21.1 
    Dir Copy from NAS
    18.1 
    19.9 
    20.3 
    19.2 
    16.1 
    19.6 
    Photo Album
    20.4 
    12.3 
    9.1 
    14.2 
    13.6 
    13.7 
    0
    17
    34
    51
    68
    85
    103
    MB/sec - Higher is Better
    Single DriveRaid 0Raid 1Raid 5Raid 6Raid 10


    Τα πράγματα με το toolkit της Intel δείχνουν σαφώς πιο ξεκάθαρα από πριν, αναδεικνύοντας το Raid 5 ως την καλύτερη επιλογή για τη συγκεκριμένη συσκευή, αν και δεν αποτελεί την καλύτερη λύση ως προς την παρεχόμενη ασφάλεια. Ο ενσωματωμένος επεξεργαστής στο TS-469 Pro φαίνεται να τα καταφέρνει μια χαρά, αν και τα traces δεν εκμεταλλεύονται τους δυο φυσικούς πυρήνες, για να μην αναφέρουμε καν το HyperThreading. Σίγουρα είμαστε αρκετά χαρούμενοι με τα αποτελέσματα.





    Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Φυσικά, παραμένει ένα αξιόπιστο εργαλείο για τη καταμέτρηση των επιδόσεων σε κάθε μορφή δίσκων και υπό κάθε συστοιχία. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η έρευνα μας, δοκιμάστηκαν και άλλα modes του προγράμματος, ώστε να προσδιοριστεί αν το κάθε drive καταφέρνει να εμφανίσει παρεμφερεί αποτελέσματα.


    QNAP TS-469 Pro
    Crystal Disk Mark 3.0.1 Read Test
    Single Drive
    69.62 
    70.4 
    14.42 
    77.62 
    Raid 0
    69.35 
    69.86 
    13.49 
    73.26 
    Raid 1
    68.47 
    69.33 
    14.14 
    68.85 
    Raid 5
    69.84 
    70.61 
    14.9 
    80.14 
    Raid 6
    69.3 
    70.08 
    14.75 
    77.94 
    Raid 10
    69.14 
    70.13 
    14.27 
    80.35 
    0
    13
    26
    39
    52
    65
    78
    MB/sec - Higher is Better
    Seq512 K4 K4 K QD 32



    QNAP TS-469 Pro
    Crystal Disk Mark 3.0.1 Write Test
    Single Drive
    98.14 
    81.35 
    16.25 
    3.85 
    Raid 0
    107 
    103.2 
    14.9 
    7.07 
    Raid 1
    57.81 
    74.31 
    14.87 
    29.59 
    Raid 5
    106 
    100.3 
    5.97 
    8.24 
    Raid 6
    102.4 
    101 
    15.74 
    19.72 
    Raid 10
    108 
    99.78 
    15.02 
    15.58 
    0
    15
    30
    45
    60
    75
    90
    MB/sec - Higher is Better
    Seq512 K4 K4 K QD 32


    Η ιστορία με τα μειωμένα read speeds επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά με τη χρήση του Crystal Disk Mark. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πως το Raid 1 έχει μια κάπως περίεργη συμπεριφορά, σαν να ευνοείται από το συγκεκριμένο benchmark, αλλά για άλλη μια φορά φαίνεται η δύναμη του Raid 5. Το σύστημα εξακολουθεί να αποδίδει στο 100% της γραμμής ethernet που του προσφέρεται δίχως κάποια σκαμπανευάσματα.





    Τo Atto Disk Benchmark αποτελεί ένα από τα παλαιότερα tools για τη δοκιμή δίσκων. Πλέον βρίσκεται στην έκδοση 2.46, ωστόσο στις δοκιμές μας κληθήκαμε να γυρίσουμε στην έκδοση 2.34 μιας και είναι η τελευταία που επιτρέπει τη δοκιμή δικτυακών δίσκων, αφού γίνουν πρώτα Network Map στα Windows.














    Το πρώτο benchmark που μας δείχνει τις πραγματικές ταχύτητες ανάγνωσης δεδομένων, χωρίς το περιορισμό της των 50 ΜΒ/sec. Επιπλέον, είναι το μοναδικό που καταφέρνει να υποδείξει μια απώλεια ταχύτητας σε αρχεία 64Κ. Για άλλη μια φορά το Raid 1, δείχνει την αδυναμία του να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες συστοιχίες. Αυτό εν μέρει μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιήσαμε δυο αντί τεσσάρων δίσκων, επιβαρύνοντας τον επεξεργαστή, αλλά και τον Marvell controller.





    Καλές οι επιδόσεις του QNAP TS-469 Pro, αλλά για να μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη οπτική χρειάζεται να δούμε πόσο βαθιά θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να καταφέρουμε να συντηρήσουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα λειτουργικά έξοδα μιας εταιρείας, ειδικότερα αν ανήκει στην SMB κατηγορία είναι συνήθως αυξημένα, και γι'αυτό το λόγο πρέπει να βρίσκουμε λύσεις, ώστε να μην δημιουργούμε πηγές αλησμόνητης κατανάλωσης. Επιπλέον, μειώνοντας τον ηλεκτρικό λογαριασμό κάνουμε καλό στο περιβάλλον.

    Οι συνήθεις μετρήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος αποτελούν φυσικά δυο καταστάσεις λειτουργίας, την Idle και το Full Load. Στο δικά μας αποτελέσματα κινηθήκαμε με αυτό τον γνώμονα, αλλά μιας και δεν μπορούμε να αναπαράγουμε ακριβώς Full Load καταστάσεις αρκεστήκαμε στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια του Boot sequence του ΝAS μας. Επιπρόσθετα, οι καταστάσεις Idle στη θέση Stand Alone και ΕuP μετρήθηκαν με τη συσκευή κλειστή, δηλαδή σε sleep mode.

    To EuP mode είναι μια λειτουργία η οποία θέτει ανενεργά πολλά προγράμματα που τρέχουν στο QNAP OS, ώστε να μπορέσει να καταναλώνει όσο λιγότερο γίνεται κατά τη διάρκεια του sleep mode. Μερικά από αυτά αφορούν το auto wake up μετά από αποτυχία εξωτερικής πηγής ηλεκτροδότησης (ΔΕΗ ή UPS), προγραμματισμός power on/off βάσει καθορισμένων επιλογών και φυσικά το γνωστό Wake on Lan. Βέβαια, στην περίπτωση ενός NAS, τα παραπάνω features για αρκετούς θα φανούν περιττά, μιας και η συσκευή φτιάχτηκε για να παρέχει τις υπηρεσίες της όλο το 24 ώρο, καθ'όλο το χρόνο.

    QNAP TS-469 Pro
    Consumption Test
    Device Alone
    18.4 
    39.1 
    + 1x HDD
    43.7 
    50.6 
    + 2x HDD
    46 
    69 
    + 3x HDD
    48.3 
    85.1 
    + 4x HDD
    52.9 
    101.2 
    EuP Mode ON
    2,3 
    N/A 
    0
    17
    34
    51
    68
    85
    102
    Watts - Lower is Better
    IdleBoot


    Όπως μπορείτε να δείτε και από το παραπάνω πίνακα, η μέγιστη κατανάλωση με τη χρήση τεσσάρων δίσκων Seagate 7200.12 των 500 GB δεν ξεπερνάει τα 55 Watt, άρα και λιγότερα από μια απλή λάμπα πυρακτώσεως που μπορεί να έχουμε στο χώρο. Αν το αντιπαραθέσουμε με ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα εκτελεί όλες αυτές τις λειτουργίες, τότε σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για οικονομία μόνο στο ρεύμα σε ποσοστό άνω του 75%.

    Ένα ακόμα σημείο το οποίο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, είναι η δυνατότητα του QNAP TS-469 Pro να περνάει απαρατήρητο. Οι μικρές του διαστάσεις του επιτρέπουν να χωρέσει σχεδόν παντού (αρκεί να λάβουμε υπ'όψιν μας τον σωστό εξαερισμό του), αλλά είναι πραγματικά αδύνατο να συλληφθεί από μη εκπαιδευμένο μάτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε, η απάντηση είναι ξεκάθαρα "Ναι!", μιας και δεν παράγει πάνω από 43 dBA θορύβου, εκτός και χρειαζόμαστε το beeper :). Ο ανεμιστήρας του είναι ικανός να κρατάει τα επίπεδα θερμοκρασιών σταθερά κάτω των 40 βαθμών κελσίου μόλις με το 25% των ονομαστικών του στροφών.


    QNAP TS-469 Pro
    Noise Output @ 50 cm
    100% Fan Rpm
    57.5 
    25% Fan Rpm
    41.7 
    HDD's Full Load
    42.7 
    Beeper
    67.3 
    0
    10
    20
    30
    40
    50
    60
    dBA - Lower is Better





    Σε αυτό το σημείο φτάσαμε στο τέλος της ανάλυσης μας σχετικά με το QNAP TS-469 Pro. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τα συναισθήματα χαράς και λύπης που μας μετέφερε κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας και να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις με γνώμονα τον απολογισμό της συσκευής. Σε όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε το ζήτημα της αξίας απόκτησης, μιας και το ποσό δεν είναι μικρό.

    Ας κάνουμε ένα rollback από πίσω προς τα μπρος για να δούμε τα πράγματα αναλυτικά! Το πλέον σημαντικό feature του TS-469 είναι φυσικά η μικρή του κατανάλωση που ισοδυναμεί με την κατανάλωση των προς δοκιμή δίσκων. Οι ενεργειακές απαιτήσεις του Intel Atom και του διαλεγμένου chipset είναι αντιστρόφως ανάλογες των δυνατοτήτων του και σίγουρα θα μπορέσουν να φέρουν σημαντικές εργασίες εις πέρας τόσο σήμερα, όσο και σε βάθος χρόνου. Η δυνατότητα απόκρυψης της συσκευής (αν αναλογιστούμε και τον χαμηλό παραγόμενο θόρυβο) είναι το κερασάκι στην τούρτα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για χώρους που δεν διαθέτουν dedicated Computer Room.

    Το σύνολο των δοκιμών που πραγματοποιήσαμε στο NAS μας έδειξε πως η συσκευή είναι ικανή να ανταποκριθεί σε κάθε αίτηση που γίνεται προς αυτό, είτε αυτό αφορά μεταφορά αρχείων, είτε αναπαραγωγή ή εγγραφή multimedia δεδομένων. Με μόλις 1 Gbps ικανού εύρους διαμεταγωγής κατάφερε να τερματίσει τη σύνδεση και σε μερικά σημεία μας απέδειξε πως είναι παραπάνω από εύκολο να αυξήσει τις επιδόσεις, αρκεί να του προσδέσουμε και το δεύτερο link σε λειτουργία Load Balancing. Η εταιρεία, αναγράφει πως σύμφωνα με τις δικές τους δοκιμές το NAS μπορεί να αντεπεξέλθει σε φόρτο που φτάνει τα 220 MB/sec transfer, κάτι το οποίο μας φαίνεται απόλυτα λογικό.

    Το φαινόμενο QNAP OS είναι πλέον γνώριμο στοιχείο σε μας! Η αύξηση των δυνατοτήτων που προσφέρει με την επιπλέον μνήμη εγκατεστημένη σίγουρα θα μπορέσει να οφελήσει και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να διατηρούν μια σωστή πολιτική ασφαλείας. Το πλήθος εφαρμογών μέσω από το QPKG είναι ένα πετυχημένο στοίχημα που έθεσε η QNAP, ώστε κανένας πελάτης της να μην καταφέρει να παραπονεθεί ποτέ για την πληρότητα των επιλογών. Να τονίσουμε ξανά και ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά, που αποτελούν η δωρεάν χρήση προεγκατεστημένου Antivirus software, όπως και η πληθώρα υποστήριξη συσκευών και μορφών Backup. Έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό με την ταχύτητα που μπορούν να γίνουν όλες οι ρυθμίσεις και χωρίς την ύπαρξη εξειδικευμένων γνώσεων. Πολλά είναι και τα features που προστέθηκαν για να βοηθεί το στοιχείο του central administration, με LDAP server, κωδικούς αυξημένης πολυπλοκότητας και κανάλια αυτόνομων διαμερισμάτων πάνω στους δίσκους.



    Επιστρέφοντας στην επιλογή του hardware, πιστεύουμε πως η QNAP έκανε μια αρκετά καλή επιλογή, βεβαια δεν κρύβουμε ότι θα θέλαμε να δούμε και variation από την AMD. Η δυνατότητα επέκτασης μνήμης Ram, το αρκετά μεγαλύτερο τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 plus και η κατασκευή από μέταλλο και βουρτσισμένο αλουμίνιο δημιούργησαν ένα αριστούργημα. Η σκέψη για το μέλλον με την ενσωμάτωση του HDMI είναι κάτι που θα λύσει τα χέρια αρκετών που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το TS-469 Pro και multimedia player με τηλεχειριστήριο το κινητό τους. Η λύση των τεσσάρων bay για hdd's είναι η πλέον πετυχημένη πρακτική, μιας και εναρμονίζει αποθηκευτικό χώρο μέχρι και 16 TB, ενώ παράλληλα μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα μας με μια πληθώρα συστοιχιών με hardware υποστήριξη.

    Για το αριστούργημα βέβαια θα χρειαστεί να καταβάλουμε στην ελληνική αγορά το ποσό των 950?, σε αντίθεση με τα 800? που κοστίζει στην Αγγλία (για παράδειγμα). Η απόφαση για την αγορά του είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι παρόμοιο hardware μπορούμε να βρούμε και σε ανταγωνιστικές υλοποιήσεις με σαφέστατα χαμηλότερα ποσά. Βέβαια, εδώ πρέπει να αναλογιστούμε αν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, κυρίως σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, είναι σημαντικό για την καθημερινότητα μας. Δοκιμάζοντας να στήσουμε ένα dedicated μηχάνημα server με το ίδιο hardware, αλλά και την ίδια ευκολία στο λειτουργικό και όλα τα απαραίτητα licences δεν καταφέραμε να χωρέσουμε σε διπλάσια τιμή.

    Εκ μέρους όλου του team του ο γράφων μπορεί να ομολογήσει πως η απόκτηση του QNAP TS-469 αποτελεί το καλύτερο value for money, μιας και η συσκευή συνδυάζει όλα τα οφέλη τόσο σε θέματα λειτουργικού, αλλά και hardware. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να απονείμουμε τα ακόλουθα awards.






    Άλλο ένα Review ολοκληρώθηκε στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την QNAP για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής μας.