Intel 6th Gen Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested

Intel 6th Gen Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested

Το καλοκαίρι του 2015 είχε πολλά νέα προϊόντα να μας παρουσιάσει. Έπειτα από τις κάρτες γραφικών της AMD, ο Αύγουστος σηματοδοτεί μια νέα σειρά για τους desktop επεξεργαστές μας...

Το καλοκαίρι του 2015 είχε πολλά νέα προϊόντα να μας παρουσιάσει. Έπειτα από τις κάρτες γραφικών της AMD, ο Αύγουστος σηματοδοτεί μια νέα σειρά για τους desktop επεξεργαστές μας. Η 6η γενιά επεξεργαστών της Intel λανσάρεται στην αγορά, και δυο νέοι επεξεργαστές σε συνδυασμό με ένα "κύμα" μητρικών που επιφέρει το καινούριο chipset σηματοδοτεί την αρχή της νέας αρχιτεκτονικής που ετοιμάζεται για την κατάκτηση των desktop συστημάτων μας. Ήρθε η ώρα για τους Skylake!

Με ημερομηνία έναρξης της πώλησης τους στην αγορά την 5η Αυγούστου 2015, το ντεμπούτο της Skylake γενιάς κάνουν οι δυο κορυφαίοι high-end επεξεργαστές: πρόκειται για τον Core i7 6700K καθώς και τον Core i5 6600K, που έρχονται να αντικαταστήσουν τους i7 4770K/4790K και 4670K/4690K της Haswell αρχιτεκτονικής και του Z87 / Z97 chipset. Οι νέοι επεξεργαστές χρησιμοποιούν ένα νέο socket, το LGA 1151, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με τους νέους επεξεργαστές επήλθαν και νέες μητρικές που χρησιμοποιούν το νέο Chipset της Intel, το Z170.

Tι "φρέσκο" έχουν να μας παρουσιάσουν; Εν αρχή, πρόκειται για μια νέα αρχιτεκτονική της Intel, σχεδιασμένη για να "τυπωθεί" στα νέα CPU στην νεότερη λιθογραφική μέθοδο που έχουμε μέχρι στιγμής, με την κλίμακα ολοκλήρωσης να βρίσκεται αυτή την στιγμή στα 14 νανόμετρα. Παράλληλα, η Intel φροντίζει για την εξάπλωση του DDR4 προτύπου μνημών, κάτι που θα το δούμε σε όλες τις Z170 μητρικές φέτος.


The lineup

Intel 6th Gen Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Ξεκινώντας με τους 2 high-end επεξεργαστές της, η νέα γενιά είναι εδώ με τους Core i7 6700K και Core i5 6600K. Το υπόλοιπο line up αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, με την κυκλοφορία των υπολοίπων "non K" επεξεργαστών, με το τελικό τους σχήμα να αναμένεται να ανακοινωθεί από την εταιρία. Προς το παρόν, ήδη γνωρίζουμε τα 2 κορυφαία και πιο ακριβά κομμάτια της εταιρίας που απευθύνονται στους high-end χρήστες.

Intel 6th Gen Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Ξεκινώντας με την συσκευασία, η Intel τηρεί μια διαφορετική προσέγγιση με το παρελθόν. Έτσι, τα απλά "τυπικά σχέδια" έδωσαν την θέση τους σε έναν πιο "φουτουριστικό" σχεδιασμό, όπου το μοντέλο του επεξεργαστή και η λέξη "unlocked" κυριαρχεί. Αυτό όμως που αλλάζει είναι και το μέγεθος της, το οποίο πλέον έχει σχεδιαστεί ώστε να μην συμπεριλαβάνει το stock σύστημα ψύξης της Intel. Η εταιρία προσδοκεί στην εξοικονόμηση του κόστους τους, καθότι για τους χρήστες στους οποίους απευθύνονται οι 2 νέοι επεξεργαστές η Intel εκτιμά πως τους είναι άχρηστο καθώς έχουν ήδη σχεδιάσει να τους συνδυάσουν με μια aftermarket ψύξη όπως aircoolers ή AIO Watercoolers.


Core i7 6700K

Intel 6th Gen Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Την κορυφή στην High End κατηγορία προσδοκεί να κατακτήσει ο νέος Core i7 6700K. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής πρόκειται για τον ανώτερο που μπορεί να αποκτήσει κανείς στην Z170 πλατφόρμα και στοχεύει στους power users οι οποίοι επιζητούν τις βέλτιστες επιδόσεις από την πλατφόρμα. Σε αντιπαράθεση με τις προηγούμενες γενιές, ο νέος 6700Κ δεν ξεφεύγει από τα παραδοσιακά, καθώς διαθέτει 4 πυρήνες με hyperthreading. Όσον αφορά τις συχνότητες λειτουργίας του, ο κορυφαίος i7 έρχεται χρονισμένος στα 4GHz, με την Turbo συχνότητα να φτάνει έως τα 4.2GHz, με το overclocking ωστόσο να είναι ξεκλείδωτο. To TDP του ανέρχεται στα 91W, αυξημένο από τα 84W του 4770Κ, την ίδια στιγμή που εξοπλίζεται με 8MB L3 Cache. Το πακέτο ολοκληρώνεται με την νέα iGPU HD 530 η οποία ανήκει στην GT2 γενιά, και έχει συχνότητα τα 1150MHz.

Τέλος, ο Core i7 6700K διαθέτει ενσωματωμένο ελεγκτή μνήμης που μπορεί να υποστηρίξει τόσο DDR3L όσο και DDR4 μνήμες, με τις δεύτερες να είναι το επιλεγμένο πρότυπο μνήμης για τα desktop συστήματα.

 


Core i5 6600K

Intel 6th Gen Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Το δεύτερο τη τάξει μοντέλο της Z170 πλατφόρμας αποτελεί μια "κομμένη" έκδοση του 6700Κ. O 6600K εξοπλίζεται με τον ίδιο αριθμό πυρήνων μόνο που σε αυτήν την περίπτωση έχει απενεργοποιηθεί το hyperthreading, αφήνοντας τον επεξεργαστή στην αναλογία 4 cores / 4 threads, ενώ ταυτόχρονα στερείται κατά 2MB σε L3 Cache (6MB vs 8MB). Ταυτόχρονα, και οι εργοστασιακοί χρονισμοί είναι κατώτεροι, με την βασική συχνότητα να ανέρχεται στα 3.5GHz και την Turbo στα 3.9GHz, ενώ και εδώ το overclocking είναι ελεύθερο, όπως ορίζει άλλωστε η φιλοσοφία των K-series επεξεργαστών. Όσον αφορά την iGPU, η μονάδα είναι πανομοιότυπη με αυτήν που συναντάμε στον 6700K, με την HD 530 να βρίσκει και σε αυτό το μοντέλο την θέση του.



Η πραγματική ερώτηση είναι η εξής: Αξίζει η αναβάθμιση, και αν ναι, με ποιον τρόπο; Ας αφήσουμε όμως τα πολλά λόγια, καθώς ήρθε η ώρα να θέσουμε τους Core i7 6700K και i5 6600K υπό το "μικροσκόπιο" στις σελίδες που ακολουθούν!




Basic Features

Όπως και στις προηγούμενες αρχιτεκτονικές, έτσι και εδώ η Skylake αρχιτεκτονική είναι βασισμένη στο πρότυπο "Tick-Tock" που έθεσε η Intel μερικά χρόνια πριν. Το "Tick-Tock" βασίζεται στον ήχο που παράγουν οι δείκτες ενός ρολογιού, με την κάθε κίνηση να αποτελεί και ένα νέο βήμα ολοκλήρωσης. Το "Tick" σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας λιθογραφικής μεθόδου, στην οποία βρίσκει θέση η αρχιτεκτονική της προηγούμενης γενιάς, με το "Tock" να είναι η αρχή μιας αρχιτεκτονικής που βασίζεται στην λιθογραφία του "Tick".

Στην παρούσα κατάσταση, οι Skylake επεξεργαστές αποτελούν το "Tock", καθότι το "Tick" αποτέλεσαν οι Broadwell που παρουσιάστηκαν μερικούς μήνες νωρίτερα. Όμως, μιας και το launch των Broadwell δεν ήταν και πολύ φανερό, αυτήν την φορά το "Tock" είναι πιο ηχηρό καθότι δίνεται περισσότερη έμφαση στην κλίμακα ολοκλήρωσης η οποία λανσαρίστηκε σχεδόν αθόρυβα μερικούς μήνες νωρίτερα.


The LGA 1151 Socket

Εν αρχή, οι νέοι Skylake επεξεργαστές προορίζονται για το νέο Socket της Intel, που ακούει στο όνομα LGA 1151. Ο αριθμός του socket αντιπροσωπεύει και τον αριθμό των pins που βρίσκονται τοποθετημένα σε αυτό, που σε σύγκριση με τους LGA 1150 των Haswell ο αριθμός τους έχει αυξηθεί μόλις κατά... 1! Πάντως, τα socket είναι ασύμβατα μεταξύ τους, καθώς όχι μόνο διαφέρουν στην διάταξη των pins αλλά και στις αντίστοιχες εγκοπές, κάνοντας αδύνατη την εγκατάσταση παλαιότερων επεξεργαστών.

Intel 6th Gen Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Εκεί που διατηρείται η συμβατότητα, είναι στο κομμάτι της ψύξης, καθώς οι εγκοπές για το mounting των ψυκτρών διατηρούν τις ίδιες αποστάσεις. Έτσι, οποιαδήποτε ψύκτρα είναι συμβατή με τα LGA 1155/1150, συνεχίζει να είναι συμβατή και με το LGA 1151.


Core i7 4770K vs Core i7 6700K



Όσον αφορά τον επεξεργαστή, η μέθοδος ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον στα 14 νανόμετρα χρησιμοποιώντας την 3D Planar FinFET μέθοδο, που γνωρίσαμε αρχικά στα 22nm CPUs της Intel. Έτσι, και εδώ δίνουν το παρόν τα Hi-K Metal Gate Tri-Gate Transistor που έχουν ως στόχο το μεγαλύτερο power efficiency. Η κλίμακα ολοκλήρωσης δίνει την δυνατότητα στην κατασκευή ακόμα πιο μικρών σε μέγεθος ολοκληρωμένων, που συνδυάζεται με αύξηση του IPC του επεξεργαστή σε χαμηλότερες τάσεις λειτουργίας.

50755



Από κει και ύστερα, οι αλλαγές εστιάζονται στην επικοινωνία του επεξεργαστή με τα υπόλοιπα υποσυστήματα. Έτσι, όπως αναφέραμε και νωρίτερα οι νέοι επεξεργαστές υποστηρίζουν το DDR4 πρότυπο όσον αφορά τις μνήμες, ενώ πλέον είναι εγγενής η υποστήριξη PCI Express Gen 3, ένα σημείο το οποίο αποτελεί κομβικό για την ταχύτητα ολόκληρου του συστήματος. Έτσι, οι Skylake επεξεργαστές έχουν 20 συνολικά διαθέσιμα PCI Express lanes σε διάταξη των 5 σετ με 4 lanes το καθένα, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για υποστήριξη καρτών γραφικών, όπως θα δείτε και στο παρακάτω γράφημα. Πιο συγκεκριμένα, οι Skylake μπορούν να διαθέσουν έως 16 γραμμές για το υποσύστημα γραφικών, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζει να παραμένει η διάταξη x16 για μια κάρτα, x8/x8 για δυο και x8/x4/x4 για τρεις.



Βελτιώσεις όσον αφορά και την "γέφυρα" επικοινωνίας του επεξεργαστή με το chipset θα συναντήσουμε σε αυτήν την πλατφόρμα. Το νέο πρότυπο ακούει στο όνομα DMI 3.0, το οποίο χρησιμοποιεί 4 PCI Express lanes. Με την απομάκρυνση του PCI-e Gen 2, το νέο πρότυπο υπέστη αναβάθμιση στις ταχύτητες διαμεταγωγής οι οποίες ανεβαίνουν από τα 5.0 GT/s (2GB/sec) στα 8 GT/s (περίπου 3.93GB/sec). Έτσι, θα διαπιστώσουμε σημαντικά βελτιωμένες ταχύτητες στην διασύνδεση του επεξεργαστή με τα περιφερειακά υποσυστήματα που υποστηρίζονται από τις Z170 μητρικές.


Power management & tuning

Όσον αφορά την διαρύθμιση της παροχής ενέργειας, έχουμε αλλαγές στην Skylake αρχιτεκτονική σε σχέση με τους Haswell. Πριν τους Haswell, η ρύθμιση τάσης και το "φιλτράρισμα" (VRM - voltage regulation) εκτελούνταν από την μητρική ούτως ώστε οι σωστές τάσεις να οδηγούνται στον επεξεργαστή. Αυτό κρίθηκε ως αναποτελεσματικό για την κατανάλωση ενέργειας, και έτσι για τους Haswellεπεξεργαστές η Intel αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο ρυθμιστή τάσης (FIVR) και να τον τοποθετήσει εντός του die του επεξεργαστή, προκειμένου να μειωθείτου κόστος των μητρικών καθώς και η κατανάλωση ενέργειας.



Όμως αυτό δημιούργησε μια "απρόβλεπτη" παρενέργεια. Έτσι, ενώ ως λύση ήταν πιο αποτελεσματική (κάτι που ευνοεί τις mobile πλατφόρμες), ενεργούσε και ως πηγή θερμότητας στο εσωτερικό του CPU όταν αυτό λειτουργούσε σε υψηλές συχνότητες. Ως αποτέλεσμα το overclocking περιοριζόταν από θερμοκρασίες και η ποιότητα του FIVR οδήγησε σε μεγάλη διακύμανση στα αποτελέσματα. Για τους desktp Skylake αυτό πλέον αλλάζει, καθώς η ρύθμιση της τάσης επιστρέφει και πάλι πίσω στις μητρικές. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την "δροσερότερη" λειτουργία των επεξεργαστών, όμως μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακριβές μητρικές.





Overclocking & CPU Ratio

Αλλαγές όσον αφορά και το overclocking θα παρατηρήσουμε σε αυτήν την νέα πλατφόρμα. Αρχικά, οι νέοι Skylake "K" επεξεργαστές έχουν μέγιστο πολλαπλασιαστή έως 83x. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η προδιαγραφή, καθώς δεν σημαίνει πως οι επεξεργαστές μπορούν να επιτύχουν ένα τόσο υψηλό πολλαπλασιαστή. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του πυριτίου του εκάστοτε επεξεργαστή, ενώ ένα καλό σύστημα ψύξης είναι επιβεβλημένο για overclocking.



Όπως γνωρίζαμε στις προηγούμενες πλατφόρμες, η συχνότητα του BCLK παρέμενε κλειδωμένη στα 100MHz, με την τελική συχνότητα να υπολογίζεται από τον πολλαπλασιαστή (multiplier) επί την συχνότητα του BCLK. Έτσι, όταν ο πολλαπλασιαστής ήταν στο 35x, τότε το τελικό αποτέλεσμα ήταν 35x100MHz = 3500MHz. Αυτό πλέον αλλάζει στους Skylake!

Παρελθόν αποτελεί το πλέον "BCLK strap" για την Z170 πλατφόρμα, που σημαίνει ότι έχουμε πλέον στην διάθεσή μας ένα μεγάλο εύρος για BCLK overclocking. Έτσι, καταργούνται τα PEG / DMI ratios, τα οποία διαθέτουν ένα απομονωμένο ρολόι 100MHz. Αυτό σημαίνει ότι όταν επιχειρήσουμε BCLK overclocking τα PEG / DMI του PCI Express διαύλου δεν θα επηρεαστούν, αφήνοντας το BCLK των Skylake ελεύθερο για παραμετροποίηση.



Έτσι, ενώ το εύρος του BCLK μπορούσε να είναι από 100 έως 120MHz, η συχνότητα του PCI-e διαύλου ανέβαινε σε ασταθή σημεία, οπότε έπρεπε να επιστρατευθεί ένα ratio μεταξύ BCLK και PCIe clock. Με την ανεξαρτητοποίηση του DMI / PEG, πλέον το BCLK μπορεί να είναι ξεκλείδωτο από τα 100 MHz έως και τα 300 με βήματα του 1MHz μόλις, ενώ μερικοί κατασκευαστές υπόσχονται μητρικές που μπορούν να φτάσουν έως τα 650MHz με ακόμα πιο λεπτομερή ρύθμιση των "βημάτων" σε κλίμακες κατώτερες του 1.

Ταυτόχρονα, με την απομάκρυνση του FIVR, οι 3 βασικές τάσεις που δέχονται οι Skylake περιορίζονται σε μόλις 3: vCore για τους πυρήνες, Memory / Controller και iGPU.

Έτσι, η Intel παραμένει πιστή στο Overclocking, με τους νέους Skylake να παρέχουν περισσότερα "εργαλεία" για ακόμα βαθύτερο tweaking.

New iGPU: The HD 530

Αλλαγές όσον αφορά και το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών συναντάμε στους νέους Skylake επεξεργαστές. Στα δυο αυτά μοντέλα, ενσωματώνεται η HD 530, που βασίζεται στην 9η γενιά GT2. Δεν θα επεκταθούμε στην αλλαγή της ονοματολογίας, η οποία απομακρύνεται από την λογική του τετραψήφιου αριθμού, απλοποιώντας το όνομα σε έναν τριψήφιο αριθμό ώστε να μειωθούν οι "συγχύσεις". Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η ενσωματωμένη μονάδα διαθέτει 24 μονάδες επεξεργασίας (EU's) οι οποίες λειτουργούν στα 1150MHz. Πλέον, οι μονάδες επεξεργασίας διαθέτουν αυτόνομες μονάδες ενέργειας και ρολογιού, κάτι που αποσκοπεί στην ακόμα καλύτερη διαχείριση ενέργειας από την iGPU.

Επιπλέον, με την Multi Plane Overlay τεχνολογία, η iGPU διαθέτει μια μονάδα και η οποία είναι τοποθετημένη στον display controller και η οποία μπορεί να εκτελέσει "fixed" διεργασίες (πχ blend ή re-scale), χωρίς να χρειαστεί η ενεργοποίηση των εσωτερικών μονάδων - κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες διεργασίες που πηγάζουν από συγκεκριμένα media μπορούν να εκτελεστούν σε αυτήν την μονάδα και το αποτέλεσμα να οδηγηθεί απ' ευθείας στην έξοδο, χωρίς την "παρέμβαση" της iGPU, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά τα λοιπά, η HD 530 είναι εναρμονισμένη με το DirectX 11 πρότυπο, ενώ διαθέτει και υποστήριξη για color compression. Επιπλέον, μέσω του Camera Pipe, η iGPU μπορεί να εκτελέσει γρήγορες επεξεργασίες σε εικόνες και βίντεο.



Όσον αφορά το κομμάτι του acceleration, η HD 530 χώρια από το γνωστό μας Quicksync είναι ικανή πλέον να παρέχει HEVC (High Efficiency video coding) επιτάχυνση για ακόμα καλύτερο decoding και encoding βίντεο, υποστήριξη για το VP9 online video πρότυπο της google, ενώ μπορεί να υποστηρίξει και JPEG Encode, μια νέα τεχνολογία, η οποία μπορεί να υποστηρίξει εικόνες έως 16Κ x 16K.

Τέλος, από την νέα μονάδα πλέον αποτελούν παρελθόν οι αναλογικές έξοδοι (VGA), με το D-sub να υποστηρίζεται μόνο μέσω μετατροπέα. Έτσι, η HD 530 μπορεί να διαθέσει 3 ψηφιακές εξόδους, μια eDP 1.3, μια Display Port 1.2 η οποία μέσω μετατροπέα προσφέρει και υποστήριξη για HDMI 2.0, ενώ η μόνη φυσική θύρα HDMI βασίζεται στο 1.4 πρότυπο. Έτσι, μόνο μέσω των δυο προηγούμενων εξόδων υπάρχει υποστήριξη για 4K @ 60 Hz, την ίδια στιγμή που το 1.4a προσφέρει μέγιστη ανάλυση 4096x2160 @ 24Hz. Τέλος, υπάρχει υποστήριξη για ασύρματες οθόνες μέσω του Intel WiDi, που μπορεί να προσφέρει 1080p περιεχόμενο στα 60Hz, ή έως 2560x1600 στα 30Hz.


Methodology
Με στόχο την καλύτερη ενημέρωσή σας, δημιουργήσαμε μια νέα και βελτιωμένη μεθοδολογία όσον αφορά τα CPU review μας.

Στα τεστ που θα δείτε στην συνέχεια, έχουμε εστιάσει στα πιο ενδιαφέροντα σημεία που μπορούν να αξιολογήσουν όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά έναν επεξεργαστή. Έτσι, επικεντρωθήκαμε σε 9 κρίσιμες κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής: Performance, Render, Video Conversion, iGPU Performance, Productivity, Overall System Performance, Memory Performance. Tα benchmarks που χρησιμοποιήθηκαν μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:


  • Performance: Winrar, Super Pi Mod 1.5 1M + 32M, wPrime 32MTrueCrypt, HwBot Prime
  • Render: Cinebench R11.5 + R15, POV-Ray, Luxmark, Euler 3d, FryRender
  • Video Conversion:x264 Encode, Handbrake, MediaSpresso
  • iGPU Performance:3D Mark 11 Performance + Cloudgate, LuxMark, Compubench, MediaSpresso
  • Productivity: Excel Benchmark, Photoshop Benchmark
  • System Performance: FutureMark PCMark 7, PCMark 8
  • Memory Performance:AIDA64




Settings
Για τις μετρήσεις μας, πραγματοποιήσαμε 3 σετ δοκιμών για κάθε benchmark και κάθε επεξεργαστή. Έτσι έχουμε 3 διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας: Stock / Default με τον επεξεργαστή να τίθεται στις default ρυθμίσεις της μητρικής εκμεταλλευόμενος τις Turbo Boost δυνατότητές του. Mild OC, όπου με ελαφριά αύξηση της τάσης του πετύχαμε την μέγιστη δυνατή συχνότητα και τέλος Maximum OC όπου επιχειρήσαμε να βρούμε τα όρια του εκάστοτε επεξεργαστή τόσο από άποψης τάσης όσο και συχνότητας.

Τέλος, για όλες τις DDR3 πλατφόρμες χρησιμοποιήσαμε σταθερό divider κλειδωμένο στα 1866MHz με timings 11-12-12-30 2T , ενώ για τις DDR4 πλατφόρμες επιλέξαμε την χρήση των 2133MHz με timings 15-15-15-36 2T.



Αξιολόγηση
Για κάθε επεξεργαστή βασιζόμαστε σε 4 κατηγορίες όπου βαθμολογούμε με κλίμακα από 1.0 έως 10.0. Οι 4 κατηγορίες είναι οι εξής: Spec, Performance, Overclocking, Price. Στην τελική βαθμολογία οι 4 κατηγορίες μετράνε ισοβαρώς, κατά 25% έκαστη.



Performance Assessment
Σε αυτό το κομμάτι αξιολογούμε την συνολική απόδοση ενός επεξεργαστή σε διάφορα all-around φορτία.

Winrar
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Ξεκινάμε με το πρώτο μας benchmark, με το πιο δημοφιλές πρόγραμμα αποσυμπίεσης να δίνει ήδη την πρώτη εικόνα για το που κυμαίνεται η απόδοση κάθε επεξεργαστή.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από την αρχή: "Ρίχνοντας" περισσότερους πυρήνες, αποκτάμε και αυτόματα περισσότερη απόδοση. Συνεπώς, ο Core i7 5960X ήδη βρίσκεται σχεδόν σε δική του κατηγορία, την ίδια στιγμή που οι προηγούμενης γενιάς Ivy Bridge-E ακολουθούν αλλά με σημαντική απόσταση.

Εδώ θα συναντήσουμε και το πρώτο - από τα πολλά - παράδοξο: Οι νέοι Skylake, ο i7 6700K καθώς και ο i5 6600K, αποδίδουν σημαντικά χαμηλότερα έναντι των παλαιότερων μοντέλων του ίδιου "scope". Κοινώς, οι δύο Skylake χάνουν ξεκάθαρα τόσο από τους Haswell όσο ακόμα και από τους τετραετής πλέον Sandy Bridge. Οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι και πιθανώς έχουν να κάνουν με το optimization της πλατφόρμας - αλλά και πάλι, μετά δυσκολίας θα μπορούσαμε να τους δούμε σημαντικά πιο γρήγορους στο άμεσο μέλλον.

SuperPi Mod v1.5

Το γνωστό σε όλους μας SuperPi είναι το benchmark που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους overclockers του HwBot.org. Το πρόγραμμα μετράει το «π» (υπολογισμοί του π) δηλαδή την αναλογία της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του που είναι 3.14. Το πρόγραμμα εμφανίζει τα αποτελέσματα σε miliseconds (1.5 mod) και γενικά όσο πιο γρήγορα το ολοκληρώσει, τόσο ταχύτερος είναι ο υπολογιστής. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τον επεξεργαστή του συστήματος αλλά και τις RAM. Για να διαγνώσετε θέματα με τις RAM, αρκεί να τρέξετε το 32M επιλέγοντάς το από τις ρυθμίσεις του. Οι 32 εκατομμύρια υπολογισμοί είναι ικανοί να αξιολογήσουν τον IMC και τις RAM.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested


Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Ένα benchmark που βασίζεται στο single threaded performance και ευνοεί αρκετά το μεγαλύτερο IPC παρά τους πυρήνες. Έτσι, βλέπουμε πως πρωτίστως ευνοούνται οι "μικροί" τετραπύρηνοι επεξεργαστές, με τους εξαπύρηνους και τον οκταπύρηνο 5960Χ να σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις. Και σε αυτήν την κατηγορία πάντως, οι Skylake δεν παρουσιάζονται σημαντικά ταχύτεροι, καθώς σε stock συχνότητες παρουσιάζουν ελάχιστες βελτιώσεις στα σημεία.

wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Ένα ακόμα πρόγραμμα υπολογισμού του "π", αυτήν την φορά optimized για πολλά νήματα. Αφήνοντας στην άκρη τους επεξεργαστές με περισσότερους από 4 πυρήνες, παρατηρούμε πως ο Devil's Canyon 4790K με τους υψηλότερους χρονισμούς του βρίσκεται για μια ακόμα φορά μπροστά από τον νεότερο Skylake, αυτήν την φορά με σημαντική διαφορά. Ο 6700Κ ανταγωνίζεται και κερδίζει "στα σημεία" τον 4770Κ με πολύ μικρές διαφορές, την ίδια στιγμή που ο 6600Κ φροντίζει να βρίσκεται ταχύτερος στην κατηγορία των 4 cores / 4 threads.

TrueCrypt

Το γνωστό encryption software μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως απαιτητικό. Το ενσωματωμένο benchmark μας παρουσιάζει την ταχύτητα αποκρυπτογράφησης ενός κρυπτογραφημένου στοιχείου κατά την AES κωδικοποίηση, με το ποσό να μεταφράζεται σε bytes per second.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Η ωμή επεξεργαστική δύναμη του 5960Χ δείχνει τα πρώτα σημάδια του πόσο ωφέλιμοι είναι οι περισσότεροι πυρήνες σε number-crunching διεργασίες, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε πως το overclocking κατά 1 περίπου GHz "εκτοξεύει" τις επιδόσεις. Από κει και πέρα, το scaling των πυρήνων φαίνεται πως λειτουργεί αρκετά σωστά σε αυτό το benchmark.

Πραγματικός νικητής στην high-end κατηγορία είναι αυτήν την φορά ο 6700Κ. Έτσι, ενώ χάνει ελάχιστα στις default ρυθμίσεις, το overclocking προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα που έχουμε συναντήσει σε έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή μέχρι στιγμής, την ίδια στιγμή που συμβαίνει το αντίστοιχο με τον mainstream 6600K εναντίων του 4690Κ.

HwBot Prime

Το συγκεκριμένο benchmark χρησιμοποιεί την Java που έχετε εγκατεστημένη στο σύστημά σας για να μετρήσει τα "primes" per second (pps). Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο ταχύτερος είναι ο υπολογιστής. Στην συγκεκριμένη έκδοση, κρίσιμο ρόλο παίζει η συχνότητα του επεξεργαστή, όσο ψηλότερη, τόσο μεγαλύτερο αποτέλεσμα θα μας δώσει το πρόγραμμα. Επίσης χρησιμοποιείται για ανταγωνιστικούς σκοπούς στη βάση δεδομένων overclocking HwBot.org.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Στο τελευταίο performance test οι Skylake έρχονται να "σώσουν" την παρτίδα, όπου καταφέρνουν και παραδίδουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό, και τον 4790Κ να "μπαίνει σφήνα" ελέω υψηλού base frequency. Το overclocking όμως φέρνει τον 6600Κ πάνω από τον 4790Κ.


Impressions
Η πρώτη σελίδα των δοκιμών αποτελεί και μια καλή ένδειξη για την συνέχεια του review. Τα πράγματα δεν δείχνουν και πολύ καλά για τους 2 Skylake επεξεργαστές, καθώς αδυνατούν να εντυπωσιάσουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αν δεν εντυπωσιαστήκατε μέχρι στιγμής, δύσκολα θα το καταφέρετε στην συνέχεια.


Rendering Assessment
Η απόδοση ενός CPU σε βαριά workloads μας απασχολεί σε αυτόν τον τομέα.

Cinebench

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested


Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Στο Cinebench οι διαφορές εξομαλύνονται, και είναι μια από τις περιπτώσεις που οι 2 Skylake καταφέρνουν και παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις έναντι των παλαιότερων αρχιτεκτονικών. Οι διαφορές στις στοκ συχνότητες δεν είναι εντυπωσιακές, όμως το overclocking είναι αυτό που δίνει το πλεονέκτημα τόσο στον 6700Κ ο οποίος είναι και ο πρώτος τετραπύρηνος που ξεπέρασε το "φράγμα" των 1000 πόντων στο R15. Ετοιμαστείτε για νέα παγκόσμια ρεκόρ σε αυτό το benchmark.

POV-Ray

Ένα από τα πιο γνωστά Rendering λογισμικά διαθέτει και ενσωματωμένο benchmark script. Όντας ένα από τα πιο διαδεδομένα ray-tracing software που κυκλοφορεί, το POV-Ray είναι ικανό να εκμεταλλευτεί όλους τους διαθέσιμους πυρήνες του συστήματος και τις ALU τους για τον πολύπλοκο υπολογισμών της κίνησης των φωτονίων και της διάχυσης του φωτός στο περιβάλλον. Το ενσωματωμένο script δημιουργεί ένα προκαθορισμένο αντικείμενο και στόχος μας είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης του. Είναι μια εφαρμογή που σίγουρα ευνοεί τους περισσότερους πυρήνες.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Και σε αυτήν την περίπτωση η νέα αρχιτεκτονική δείχνει τις δυνατότητές της, με εμφατικό τρόπο, καθώς ο 6700Κ παρουσιάζεται κατά 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα ταχύτερος από τους Haswell. Τα ίδια εμφατικά αποτελέσματα παραδίδει και ο 6600Κ στην mainstream κατηγορία.

LuxMark

To αρκετά δημοφιλές benchmark έχει την ικανότητα να δημιουργεί φωτορεαλιστικά renders με τις πιο γνωστές τεχνικές, όπως το ray-tracing. Το LuxMark είναι ένα πλήρως multithreaded benchmark, ενώ μπορεί να υποστηρίξει τόσο CPU όσο και GPU accelleration. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το LuxBall HDR που χρησιμοποιήθηκε, ενώ οι παράγοντες που καθορίζουν το τελικό σκορ είναι τόσο ο χρόνος εκτέλεσης όσο και ο αριθμός δειγμάτων ανά δευτερόλεπτο.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Euler3D

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



FryRender

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Impressions
LuxMark, Euler3d και FryRender διατηρούν την ίδια εικόνα που σχηματίσαμε από τα πρώτα rendering tests. Έτσι, όσον αφορά αυτό το κομμάτι των επιδόσεων, η νέα αρχιτεκτονική παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά την απόλυτη ταχύτητα, κάτι που φαίνεται τόσο στον 6700Κ όσο και στον 6600Κ - με τον τελευταίο να παρουσιάζει επιδόσεις εφάμιλλες του παλαιότερου Sandy Bridge 2600K.


Video Conversion Assessment
Ένας επεξεργαστής κρίνεται από την ταχύτητα μετατροπής βίντεο σε διαφορετικά formats. Χρησιμοποιήσαμε το γνωστό Big Buck Bunny clip διάρκειας 10 λεπτών για να το μετατρέψουμε σε μερικά διαφορετικά φορμά.

x264 Encode

Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Αυτή η κατηγορία κρίνει περισσότερο το πλήθος των πυρήνων, παρά την απόλυτη ταχύτητα τους. Στο x264 encode, οι διαφορές που φέρνει η Skylake αρχιτεκτονική δεν είναι διακριτές σε stock συχνότητες, καθώς η διαφορά κυμαίνεται περίπου στο 1,4 FPS από τον 4770Κ μέχρι τον 6700Κ, ενώ παρόμοια της τάξης μεγέθους είναι και η διαφορά μεταξύ του 6600Κ και των αντίστοιχων επεξεργαστών. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε το overclocking για να παρατηρήσουμε την ταχύτητα της νέας αρχιτεκτονικής, χωρίς ωστόσο οι διαφορές να είναι μεγάλες.

Handbrake

Το Handbrake είναι ένα πρόγραμμα μετατροπής βίντεο. Φτιαγμένο για να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερους πυρήνες, το Handbrake μετατρέπει ταχύτατα το βίντεο της πηγής σε πολυπύρηνα συστήματα. Ο βολικός counter στο κάτω μέρος του, μας βοηθά να κρατήσουμε "σκορ" από κάθε CPU.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Το Handbrake μας λέει μια διαφορετική ιστορία, καθώς η αρχιτεκτονική Skylake παρουσιάζεται σημαντικά ταχύτερη. Έτσι, αν και ο 6700Κ επ' ουδενί δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον 5960Χ, καταφέρνει και ξεπερνάει σε επιδόσεις τον 6-πύρηνο 4960Χ, γεγονός που από μόνο του είναι εντυπωσιακό.

Impressions
Ασχολείστε με video rendering; Οι περισσότεροι πυρήνες είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε όταν ασχολείστε με μεγάλης διάρκειας project. Αυτή η φιλοσοφία δεν άλλαξε, και δύσκολα θα αλλάξει. Αυτό όμως που έχουμε να παρατηρήσουμε, είναι πως αν θέλετε μια λύση για ταχύτερη επεξεργασία βίντεο χωρίς το "εξωφρενικό" κόστος της X99 πλατφόρμας, οι Skylake ίσως αποβούν μια τίμια λύση καθώς στην επεξεργασία βίντεο τα καταφέρνουν σημαντικά καλύτερα σε σχέση με τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές.


iGPU Performance Assessment
Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών έχει και αυτή την δική της βαρύτητα. Συμμετέχουν μόνο όσα CPU έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που να υποστηρίζει τουλάχιστον DX11.

3D Mark 11, Cloudgate
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested


Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Η νέα iGPU των Skylake φαίνεται πως σημειώνει την αντίστοιχη πρόοδο που σημείωναν και οι παλαιότερες αρχιτεκτονικές. Η νέα γενιά των iGPU HD 530 (Gen9 GT2) που χρησιμοποιούν οι 2 Skylake έχει προσθέσει περισσότερο performance όσον αφορά το 3D acceleration, με τους χαμένους πόντους του 6600Κ να βρίσκονται περισσότερο στο CPU test των benchmark παρά στην απόδοση της ίδιας της κάρτας.

Luxmark: iGPU

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Impressions
Εντυπωσιακά ανώτερη παρουσιάζεται η iGPU των Skylake. Έτσι, εάν θέλετε ένα δυνατό υποσύστημα γραφικών που να προσφέρει acceleration σε μερικές διεργασίες, οι 2 Skylake επεξεργαστές είναι έτοιμοι να την διαθέσουν... Αν και, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι οι 2 ξεκλείδωτοι επεξεργαστές δύσκολα θα βρεθούν χωρίς μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών στο ίδιο σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η iGPU θα παραμείνει σε αχρηστία.


Productivity Assessment
Μερικές real-life εφαρμογές μας δίνουν απαντήσεις όσον αφορά την χρησιμότητα ενός επεξεργαστή
σε ρεαλιστικά workloads.

Excel Bench

Το Excel benchmark αναλαμβάνει να μετρήσει το πόσο γρήγορα μπορεί ο επεξεργαστής να φέρει εις πέρας πολύπλοκες λειτουργίες διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας το performance σε 6 Excel/VBA tests κάθε ένα από τα οποία έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Έτσι λοιπόν το Test 1 μετρά τον χρόνο που χρειάζεται ο CPU για να δημιουργήσει 5 στήλες * 65535 γραμμές με τυχαία δεδομένα αλλαγής τιμών, ενώ το Test 2, μετρά τον χρόνο που χρειάζεται η VBA για να λογαριάσει τον δείκτη MACD για τα παραπάνω δεδομένα. Στο test 3 καταμετρείται ο μέγιστος αριθμός ticks (αλλαγές τιμών) που μπορούν να παρουσιαστούν σε 30 δευτερόλεπτα. Να σημειωθεί ότι το test 3 ήταν γρηγορότερο στο Excel 2003 και πιο αργό στα Excel 2007/2010, για αυτό το λόγο ο δημιουργός του benchmark το περιόρισε στα 30 δευτερόλεπτα. Αφού έχουν γίνει 63.000 αλλαγές τιμών, το Test 4 αναλαμβάνει να μετατρέψει τα δεδομένα tick σε δεδομένα OHLC. Το 5ο Test ξεκινά με 5.000 μπάρες OHLC δεδομένων και μία σειρά formula-based δεικτών. Η τελική τιμή αλλάζει στο κελί Ε5000 όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, περιμένοντας κατόπιν όλες τις formulas να τελειώσουν τον υπολογισμό σε κάθε αλλαγή τιμής. Ως συνέπεια του προηγουμένου, το αποτέλεσμα του 5ου test αντιπροσωπεύει τον αριθμό των price changes που μπορούν να ολοκληρωθούν με formula recalculations μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Στο Test 6 ακολουθείται η ίδια διαδικασία, μόνο που όλες οι formulas εξαρτώνται άμεσα από το κελί που αλλάζει συνεχώς, το Ε5000. Έτσι δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες η Smart Recalculation Engine που προωθεί η Microsoft ως ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Excel.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Αν και σε απόλυτα νούμερα ο 6700Κ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιδόσεις του 6600Κ που με το overclocking παραδίδει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από όλα τα CPU της σχετικής λίστας. Εδώ όμως θα είμαστε ρεαλιστικοί, καθώς με εξαίρεση τα 2 OC αποτελέσματα του "μικρού" Skylake", οι επιδόσεις όλων των κορυφαίων μοντέλων βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

PS Bench
Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Μια από τα ίδια και στο Photoshop Benchmark, το οποίο αδυνατεί να εκμεταλλευτεί σωστά όλους τους πυρήνες. Εδώ οι δυο Skylake δεν τα πηγαίνουν και πολύ καλά, καθώς παρουσιάζονται κατώτεροι από τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές.

Impressions
Οι εφαρμογές γραφείου δείχνουν πως οι Skylake δεν είναι ένας τομέας που θα αποτελέσει βαρόμετρο στην επιλογή σας. Εάν είχατε μια παλαιότερη αρχιτεκτονική, τα οφέλη της νέας γενιάς είναι μικρά έως και ανύπαρκτα.


Overall System Assessment
Η πλατφόρμα κρίνεται στο σύνολό της.

PCMark 7, PC Mark 8
PCMark 7:Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

PCMark 8: Η συνέχεια του PCMark 7 από την Φινλανδική Futuremark. Το PCMark 8 έχει λάβει τις απαραίτητες "μοντέρνες" προσθήκες που θα συναντήσουμε στους νέους επεξεργαστές μετά το 2013. Hardware Acceleration και Video conference calls είναι μερικά από τα test που περιλαμβάνει για τον πλήρη έλεγχο των επιδόσεων ενός υπολογιστή.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested


Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Impressions
Δεν θα σταθούμε πολύ σε ένα "canned" benchmark όπως το PC Mark. Όμως, έχουμε να παρατηρήσουμε την αδυναμία των Skylake ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό καθώς υπό-αποδίδουν στο PC Mark 7, την ίδια στιγμή που διαπρέπουν στο PC Mark 8.


System Memory Assessment
Τι γίνεται με τις επιδόσεις του intergrated memory controller;

Aida 64
Το AIDA64 κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Θα ασχοληθούμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested


Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested


Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested




Impressions
Αρχικά, θα πρέπει να αντιληφθούμε πως στις παραπάνω λίστες παρουσιάζονται ανάμεικτα πλατφόρμες που χρησιμοποιούν DDR3 μνήμες και πλατφόρμες που κάνουν χρήση των DDR4. Έτσι, ο μοναδικός συνδυασμός που καταφέρνει να ξεχωρίσει είναι αυτός της X99 πλατφόρμας με το Quad Channel DDR4 πρότυπο. Από κει και πέρα, θα πρέπει να σταθούμε στην διαφορά Skylake vs Haswell, όπου οι πρώτοι χρησιμοποιούν dual channel DDR4 και οι δεύτεροι dual channel DDR3. Οι διαφορες; Ανύπαρκτες, καθώς όπως θα παρατηρήσετε από τα παραπάνω, οι επιδόσεις είναι ταυτόσημες, κάνοντας ένα "ατού" των Skylake να φαίνεται απλά ως μια πιο ακριβή λύση που δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει σε σχέση με το DDR3.



Gaming Assessment
Πόσο χρήσιμος είναι ο επεξεργαστής μας κατά το gaming και πως επηρεάζει τα FPS; Δοκιμάζουμε 3 γνωστούς τίτλους και αξιολογούμε.

Tomb Raider

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Metro Last Light

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Impressions
Όπως πολύ σωστά θα καταλάβατε, κατά μέσο όρο όλοι οι επεξεργαστές πλέον αποδίδουν σχεδόν πανομοιότυπα. Ναι είναι γεγονός - σιγά σιγά θα αρχίσουμε να αγνοούμε τον όρο "bottleneck". Πλέον οι περισσότεροι devs έχουν αρχίσει και παραδίδουν περισσότερο optimized τίτλους, ενώ με τα νέα API όπως το Mantle και το DirectΧ 12 όπου στοχεύουν στην -σχεδόν- εξάλειψη του overhead, οι επιδόσεις ενός CPU κατά το gaming θα αρχίσουν να μην έχουν σχεδόν καμία σημασία.

Μοναδικό κέρδος των 2 Skylake επεξεργαστών είναι τα κατά πολύ ανώτερα minimum FPS που ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο για αρκετούς gamers αλλά και τους χρήστες VR Headsets, κάτι το οποίο όμως δεν είναι ξεκάθαρο και συμβαίνει ανάλογα με τον εκάστοτε τίτλο. Από την άλλη, όσον αφορά την καλύτερη επιλογή για gaming σύστημα, ο 6600K συνεχίζει και κρατά την "κληρονομιά" του καλύτερου value for money έναντι του ανώτερου και πιο ακριβού μοντέλου - κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η αντίστοιχη λογική επικρατούσε και στις παλαιότερες πλατφόρμες.


Thermal & Power Usage Assessment
Πως συμπεριφέρονται τα CPU μας θερμικά αλλά και από άποψης διαχείρισης ενέργειας;

Συνεχίζουμε με ένα απλό τέστ. Πήραμε μερικά από τα δείγματά μας, εφαρμόσαμε την ίδια ακριβώς ψύκτρα (CoolerMaster Nepton 140XL), "κλειδώσαμε" τις τάσεις και ξεκινήσαμε ένα μισάωρο stress testing για κάθε τιμή, ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την θερμική συμπεριφορά των Skylake CPUs.

Σε πρώτη ανάγνωση η "πλάστιγγα" γέρνει υπέρ των νέων Skylake. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε μια σημαντική παρατήρηση, καθώς η χαμηλότερη κλίμακα κατασκευής (14nm vs 22nm) απαιτεί και πολύ λιγότερη τάση λειτουργίας. Έτσι, είναι σχεδόν απίθανο οι Skylake να λειτουργήσουν σε volts περισσότερα από το 1.35 για ένα απλό καθημερινό σύστημα. Παρ' όλα αυτά οι βελτιώσεις είναι θετικές, καθώς στα ίδια volts οι Skylake παραδίδουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτι που συνδράμει σημαντικά και η απουσία των VRM από το εσωτερικό του CPU.

Επιπλέον, θα παρατηρήσουμε και την γραμμικότητα που παρουσιάζει η αύξηση των volts, καθώς δεν παρατηρούμε πλέον το φαινόμενο όπου μετά από κάποια τάση, οι θερμοκρασίες ανέβαιναν απότομα. Αντιθέτως, η διακύμανση των θερμοκρασιών είναι αρκετά πιο ομαλή όσο προσθέτουμε τάση στον πυρήνα.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Την ίδια στιγμή, ρίχνουμε μια "κλεφτή ματιά" στο βατόμετρο που βρίσκεται στην πρίζα, μετρώντας την συνολική κατανάλωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος.

Εκεί, θα παρατηρήσουμε τις μεγάλες ενεργειακές βελτιώσεις που προσφέρει η νέα αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την κλίμακα κατασκευής. Έτσι, αν και δεν έχουμε πολλά να πούμε για την κατάσταση αδράνειας, εκεί όπου τα C-states παίζουν τον δικό τους ρόλο, σε κατάσταση υψηλού φορτίου οι διαφορές είναι εξαιρετικά εμφανείς, με τις διαφορές από τους Haswell να κυμαίνονται σε περίπου 30 με 40 watts λιγότερα για το ίδιο φορτίο! Έτσι, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πως η νέα αρχιτεκτονική είναι εστιασμένη στο pοwer efficiency, κάτι γίνεται εμφανές στην παραπάνω λίστα.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Tέλος, μελετήσαμε τις διαφορές που προσφέρει το overclocking σε σχέση με τα default settings. Τα κέρδη για το ελαφρύ Overclocking στον 6700Κ περιορίστηκαν σε ένα μόλις 7% παραπάνω σε σχέση με την στοκ συχνότητα, ενώ θα βρείτε και ένα επιπλέον 3% εάν επιθυμείτε να πιέσετε στα όρια τον επεξεργαστή σας. Έτσι, συνολικό κέρδος είναι ένα +10% στις επιδόσεις του συστήματος από τα 4GHz μέχρι τα 4.6GHz, ένα ποσοστό που δεν είναι και τόσο ικανοποιητικό σε σχέση με τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές, αλλά παρεμφερές σε σχέση με την "νοοτροπία" του 4770Κ.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Για τον 6600Κ τα περιθώρια κέρδους είναι αρκετά μεγαλύτερα, λόγω φυσικά της χαμηλότερης εργοστασιακής συχνότητας. Έτσι, εάν πιέσετε το CPU σας μπορείτε να κερδίσετε μέχρι και 18% περισσότερες επιδόσεις, ένα ποσοστό που είναι πιο δελεαστικό για τον home user που θα ψάξει να πάρει το καλύτερο που μπορεί από το σύστημά του.

Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested



Intel Skylake Review: Core i7 6700K & i5 6600K get tested

Poll: Θα αναβαθμίσετε στους Intel Skylake CPUs;

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που είδαμε ένα πραγματικά νέο επεξεργαστή στο desktop, καθότι οι haswell απαριθμούν ήδη περί τα 2 έτη ζωής στην αγορά. Και όταν λέμε "νέο", εννούμε μια νέα αρχιτκεκτονική σε συνδυασμό με μια μικρότερη κλίμακα κατασκευής και ένα καινούριο chipset ελέγχου. Τεχνικά, μπορεί να προηγήθηκαν οι Broadwell τον Ιούνιο, που δεν είναι κάτι σημαντικά περισσότερο από έναν Haswell... σε σμίκρυνση στα 14 νανόμετρα και τοποθετείται στο ήδη υπάρχων Z97. Αυτήν την φορά έχουμε αλλαγή στο socket, κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές στην πλατφόρμα είναι αρκετές.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Skylake ήταν πολυ-αναμενόμενοι εδώ και καιρό. Και υποσχέθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην πλατφόρμα τόσες και ευδιάκριτες, όπως ήταν για παράδειγμα η μετάβαση από τους Pentium 4 στους Core 2 Duo. Να όμως που βρισκόμαστε ήδη με τα αποτελέσματα στα χέρια μας, για να δούμε το κατά πόσο ο παραπάνω ισχυρισμός επιβεβαιώνεται τελικά.

Αρχικά να είμαστε ξεκάθαροι: Βάση των αποτελεσμάτων, οι νέα Skylake αρχιτεκτονική δεν έχει και πολλά παραπάνω να προσφέρει, εννοώντας πως και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η ίδια νοοτροπία που γνωρίζουμε από την εποχή των Sandy Bridge και έπειτα. Μια λογική που βασίζεται στο τρίπτυχο "Σμίκρυνση λιθογραφίας - Βελτίωση στην ενεργειακή κατανάλωση - Βελτίωση της πλατφόρμας", με πολύ μικρά tweaks στην απόδοση που συνήθως προσφέρουν ένα +10% από την προηγούμενη γενιά.

Και πράγματι, η βελτίωση στην Skylake γενιά, που παρουσιάστηκε ταυτόχρονα με την Z170 πλατφόρμα, αφορά περισσότερο την βελτίωση της πλατφόρμας παρά τις καθαρές υπολογιστικές επιδόσεις του επεξεργαστή. Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν την μεγαλύτερη ενσωμάτωση νέων προτύπων, όπως την εγγενή υποστήριξη PCI Express Gen 3 lanes σε όλες τις γραμμές του PCI Express bus, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για τους κατασκευαστές να ενσωματώσουν τα ταχύτερα αποθηκευτικά πρότυπα όπως το M.2 και το SATA Express, πρότυπα που κάνουν χρήση του διαύλου. Ταυτόχρονα, οι βελτιώσεις στην απόδοση του βασικού διαύλου επικοινωνίας με το Chipset μέσω του ταχύτερου DMI 3.0 αποσκοπεί στην ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των υποσυστημάτων αλλά και το πλήθος αυτών, ενώ την ίδια στιγμή η πλατφόρμα μεταβαίνει στο DDR4 πρότυπο μνήμης. Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι αυτά που κάνουν την πλατφόρμα πιο "ελκυστική", ισοσταθμίζοντας έτσι την μικρή διαφορά στις επιδόσεις έναντι των παλαιότερων Haswell.

Όσον αφορά το DDR4, είναι μια κίνηση την οποία μπορούμε να θεωρήσουμε ως την "ώθηση" που δίνει η Intel ώστε να διολισθήσει αυτό το πρότυπο στην high-end κατηγορία. Ως γνωστόν οι νέοι Skylake προσφέρουν εγγενής υποστήριξη τόσο για DDR4 μνήμες όσο και για DDR3L, μια κίνηση όμως που έχει γίνει βάση ενός ενιαίου σχεδιασμού, ο οποίος ορίζει πως αυτός ο ελεγκτης μνήμης θα τοποθετηθεί σε όλα τα CPU αυτής της αρχιτεκτονικής, είτε αυτά θεωρούνται high-end desktop κομμάτια είτε mobile κομμάτια που θα τοποθετηθούν σε laptops, tablets και άλλες φορητές συσκευές. Για το desktop, και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θεωρούμε απίθανη την εμφάνιση του DDR3 στην Skylake γενιά. Ίσως αυτό να το δούμε στην "φτηνότερη" H170 κατηγορία που θα κάνει την εμφάνισή του αργότερα μέσα στο έτος, και με σκοπό να διατηρήσει το χαμηλός κόστος λίγο πριν το DDR3 πρότυπο αποσυρθεί από το desktop.

Αφού ξεκαθαρίσαμε τα παραπάνω, ας αναφερθούμε στους 2 επεξεργαστές που είχαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε.

Core i7 6700K -The High End

Ο Core i7 6700K δεν φέρνει καμία "επανάσταση" στα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής. Πρόκειται για το κορυφαίο high-end κομμάτι που θα αντιπροσωπεύσει αυτήν την κατηγορία, βάζοντας "διακριτά" όρια μεταξύ της Z170 πλατφόρμας και της X99. Ο 6700Κ προορίζεται τόσο για τους power users που θέλουν το καλύτερο δυνατό τετραπύρηνο επεξεργαστή ο οποίος μπορεί να τους καλύψει σε κάθε τους ανάγκη, από έντονο video editing μέχρι και χαλαρό gaming, ενώ ο ξεκλείδωτος χαρακτήρας του επιτρέπει στον τελικό χρήστη να πάρει ένα έξτρα δωρεάν κέρδος εάν αυτός το επιθυμεί και το ψάξει.

Από άποψης επιδόσεων, ο 6700Κ δεν καταφέρνει να διακριθεί σε πολλά σημεία, με τον επεξεργαστή να ξεχωρίζει μόνο στο κομμάτι του rendering, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες διεργασίες βρέθηκε ελάχιστα ανώτερος από 4770K / 4790Κ Haswell επεξεργαστές της προηγούμενης γενιάς, ενώ η απόσταση ανοίγει λίγο παραπάνω από τους παλαιότερους Ivy Bridge και Sandy Bridge, οι οποίοι όμως από άποψης απόδοσης δεν είναι "αδιάφοροι" από τα σημερινά δεδομένα.

Κλείνοντας, το Overclocking σε αυτόν τον επεξεργαστή ήταν αρκετά ομαλό, αλλά και "προβλεπόμενο" όσον αφορά τα τελικά του οφέλη. Έχοντας κατά νου πως αναφερόμαστε σε υδρόψυξη, πλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το εύρος των MHz δεν μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τα 4600 για ένα "δυνατό" overclock, με τα 4.8 ακόμα και τα 5 GHz να μοιάζουν από δύσκολοι έως απίθανοι στόχοι χωρίς την χρήση "εξωτικής" ψύξης. Έτσι, οι απόλυτες συχνότητες "μετριάζονται" ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους Haswell όταν αναφερόμαστε σε υδρόψυξη, και ακόμα περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε αερόψυξη, καθώς τα υψηλότερα volts θα αυξήσουν απότομα τις θερμοκρασίες αλλά και την σταθερότητα του. Συνεπώς, έχοντας ένα διαφορετικό base freqeuncy και με ένα turbo boost που ανέρχεται στα 4.2 GHz, τα οφέλη που διαπιστώσαμε μπορούν να ανέλθουν σε ένα μέγιστο +10%. Από την άλλη, το ξεκλείδωμα του BCLK που πλέον δεν επηρρεάζει τον DMI δίαυλο επιτρέψει το βαθύτερο tweaking και "ψάξιμο" για άλλο είδος κερδών μέσω της αύξησης της ταχύτητας της μνήμης και των υπολοίπων στοιχείων.

Τιμολογιακά, αναμένουμε τον Core i7 6700K σημαντικά ακριβότερο σε σχέση με τους Haswell επεξεργαστές. Έτσι, από τα 320? που συνηθίζαμε να βλέπαμε τον κορυφαίο quad core της εταιρίας, το κόστος του νέου 6700Κ αναμένεται στα 400? τελικής τιμής. Σε συνδυασμό με τις ακριβότερες DDR4 μνήμες που απαιτούν οι νέες Z170 μητρικές, το κόστος της πλατφόρμας είναι σημαντικά αυξημένο τόσο για τον νέο builder όσο και γι' αυτόν που αποζητεί την αναβάθμιση, καλύπτοντας την διαφορά των εξόδων από το προς πώληση hardware του. Συνεπώς, το τίμημα για την μετάβαση στον μεγάλο Skylake θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε αυτήν την γενιά.

Rating
Specs: 9.5 / 10
Performance: 9.0 / 10
Overclocking: 9.0 / 10
Price: 8.5 / 10






Core i5 6600K - The all arounder

Για τον "μικρότερο" Skylake δεν έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ότι γνωρίζαμε ήδη για τους 4C/4T της Intel. Πρόκειται για έναν "budget" επεξεργαστή ο οποίος απευθύνεται ναι μεν απευθύνεται στην mainstream κατηγορία, έχει όμως την "ξεκλείδωτη" χάρη και επιτρέπει στους power users να "παίξουν" ώστε να πάρουν το καλύτερο που μπορούν χωρίς να πληρώσουν το κόστος του μεγαλύτερου 6700Κ. Σαφώς πρόκειται για τον επεξεργαστή που προορίζεται ως ο καλύτερος συνδυασμός για high-end gaming συστήματα, όπου η προσθήκη του 6600Κ αποτελεί πολύ καλύτερο value for money σε ένα τέτοιο σύστημα.

Από άποψης επιδόσεων, ο 6600Κ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έδειξε πως προσπερνά τους αντίστοιχους 4670Κ/4690Κ Haswell, 3570Κ Ivy Bridge και 2500Κ Sandy Bridge επεξεργαστές, φτάνοντας πολύ κοντά σε επιδόσεις τον 2600Κ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον προσπεράσει. Έτσι, με τον ίδιο "γραμμικό" τρόπο, ο 4C/4T της εταιρίας που στερείται στο ήμιση σε threads και περίπου 2MB σε L3 cache, διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα high-end κομμάτια.

Το overclocking κινείται σε αντίστοιχα "νερά" όπως και ο 6700Κ. Όμως, με τα 3.5GHz ως βασική του συχνότητα, ο 6600Κ έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για κέρδη σε σχέση με το μεγαλύτερο μοντέλο, μέχρι τα 4.2-4.3 GHz που μπορεί να θεωρηθεί ένα ασφαλές σημείο. Όμως το χαμηλότερο yield των 6700Κ από το οποίο προκύπτουν οι 6600Κ με τα απενεργοποιημένα χαρακτηριστικά, ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερα μέγιστα ρολόγια σε σχέση με τους 6700Κ.

Τον Core i5 6600K τον αναμένουμε στην τιμή των 285? τελικής τιμής στην Ελληνική αγορά, μια τιμή που σαφώς είναι πιο "λογική" για ένα all-around home σύστημα. Αν και αυτός ο επεξεργαστής εμφανίζεται τιμολογιακά ακριβότερος σε σχέση με τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές, δεν παύει παρά να αποτελεί την "χρυσή τομή" για τον power user που θέλει να εξοικονομήσει μερικά χρήματα.

Rating
Specs: 9.0 / 10
Performance: 8.5 / 10
Overclocking: 9.0 / 10
Price: 9.0 /10





Before we go...

Οι τελικές μας εντυπώσεις είναι σίγουρα ανάμεικτες. Χαρούμενοι, διότι οποιαδήποτε εξέλιξη και πρόοδος είναι καλοδεχούμενοι. Απογοητευμένοι, διότι δεν είναι αυτό το διαφορετικό, το δραματικά πιο γρήγορο, που πάντα έχουμε την ελπίδα ότι θα δούμε σε κάθε γενιά.

Προφανώς βελτιώσεις υπάρχουν. Αλλά η πραγματική ερώτηση είναι: αξίζει η αναβάθμιση; Και εδώ, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο που απαντούσαμε και πριν μερικές γενιές: Εάν κοιτάτε το καθαρό κομμάτι της απόδοσης και έχετε κάποιο μηχάνημα εντός της προηγούμενης τριετίας-τετραετίας, τότε μάλλον όχι, διότι κατά πάσα πιθανότητα καλύπτεστε ήδη από αυτό που ήδη έχετε. Για παλαιότερες από την Sandy Bridge και τις P67 / Z68 πλατφόρμες, η λύση για νέο και ολοκαίνουριο σύστημα είναι ίσως μονόδρομος.

Όχι φυσικά πως η αναβάθμιση θα πρέπει να γίνεται μόνο με γνώμονα τις επιδόσεις. Δεν μπορούμε εξάλλου να ισχυριστούμε πως ένας κάτοχος Sandy ή και Ivy Bridge δεν θα δει διαφορές, μόνο που θα τις διαπιστώσει σε όλα τα περιφερειακά στοιχεία της πλατφόρμας, όπως: 1)περισσότερες PCI Express Gen 3 θύρες που εκμεταλλεύονται τα νέα πρότυπα αποθήκευσης 2) Εγγενής υποστήριξη των νέων προτύπων (πχ NVME) που θα φέρουν οι νεότεροι SSD 3) Ταχύτερα και βελτιστοποιημένα UEFI BIOS και μια σειρά άλλων βελτιώσεων, που έρχονται "πακέτο" με την μητρική. Αλλά, όσον αφορά το καθαρό κομμάτι των επιδόσεων, θα πρέπει να παραμείνουμε "προσγειωμένοι" από αυτό που ζητάμε από αυτήν την πλατφόρμα, που για μία ακόμα γενιά δεν θα υποστηρίξει επεξεργαστές με περισσότερους από 4 πυρήνες, Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναλογιστούμε και το αυξημένο κόστος που απαιτεί η μετάβαση νέα πλατφόρμα, καθώς όχι μόνο το κόστος των επεξεργαστών της είναι αυξημένο, αλλά και οι απαιτούμενες DDR4 μνήμες πωλούνται με πιο υψηλές τιμές προς το παρόν, κάτι όμως που αναμένεται να ομαλοποιηθεί στο σύντομο μέλλον όταν οι DDR4 θα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά.

Εμείς σαν enthusiasts πάντα αποζητάμε τις επιδόσεις, την πρόοδο και τις νέες τεχνολογίες. Θεωρούμε ότι κατά το ήμισυ η Intel μπορεί να το καλύψει αυτό με τις νέες λύσεις της, αλλά ταυτόχρονα αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Κάτι όμως που θα αργήσουμε να το δούμε, καθώς να είστε σίγουροι πως η Skylake θα παραμείνει για αρκετό καιρό τριγύρω.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά τους:

  • MSI
  • Asrock
  • Καθώς και όλα τα μέλη που εργάστηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα για το παρόν review.




Stay HwBoxed!