Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?

Η επιλογή πλατφόρμας πάντα έμοιαζε σχεδόν μονόδρομος για το απλό, καθημερινό σύστημα - καθώς στην συνείδηση του καταναλωτή οι επιλογές είναι αρκετά συγκεκριμένες..

Η επιλογή πλατφόρμας πάντα έμοιαζε σχεδόν μονόδρομος για το απλό, καθημερινό σύστημα - καθώς στην συνείδηση του καταναλωτή οι επιλογές είναι αρκετά συγκεκριμένες.. Όσον αφορά την Intel, η consumer αγορά έχει στην διάθεσή της τις περίφημες Core i3, i5 και i7 εκδοχές των επεξεργαστών, ενώ από την άλλη η AMD προσφέρει τους Athlon, A10 και FX επεξεργαστές. Αμφότερες οι εταιρίες όμως παρέχουν επεξεργαστές οι οποίοι ανήκουν στην bussiness/server κατηγορία και προορίζονται για επαγγελματικά workstation συστήματα ή και server, και σε αυτές τις κατηγορίες είναι που συναντάμε επεξεργαστές οι οποίοι ναι μεν συμβαδίζουν με τους consumer grade επεξεργαστές από άποψης αρχιτεκτονικής, όμως έχουν και το κάτι παραπάνω να προσφέρουν. Για την Intel αυτή η σειρά ακούει στο όνομα Xeon, και για την AMD έχουμε τους αντίστοιχους Opteron.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Ο λόγος του διαχωρισμού των δυο κατασκευαστών σε consumer και bussiness grade προϊόντα έγκειται σε κάποιους ιδιαίτερους λόγους, καθώς η μεν κατηγορία απευθύνεται σε απλούς χρήστες και η δεύτερη σε επιχειρήσεις. Και όταν αναφερόμαστε σε επαγγελματικό εξοπλισμό, τότε καταλαβαίνουμε πως ο κατασκευαστής πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη για το προϊόν του. Έτσι, πέρα από το γεγονός πως στην Xeon κατηγορία θα συναντήσουμε SKUs με περισσότερους πυρήνες αλλά και υποστήριξη για ECC buffered μνήμες, τα συγκεκριμένα πυρίτια μπορεί μεν να έχουν την ίδια αρχιτεκτονική με τους consumer grade επεξεργαστές, αλλά έχουν σημαντικά καλύτερο yield που τους επιτρέπει να λειτουργούν σε χαμηλότερες τάσεις και θερμοκρασίες, προσφέροντας έτσι μακροζωία κάτω από εκτενή χρήση σε υψηλό φόρτο. Παράλληλα, η Intel προσφέρει στο chipset υποστήριξης μερικά έξτρα χαρακτηριστικά υπό την ονομασία Advanced Management Technologies, τα οποία αφορούν το computing και την διαχείριση έως και μεγάλων server farms - χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι χρήσιμα στον απλό καθημερινό καταναλωτή και αποκόπτονται από τα "απλά" chipsets όπως το Z170.

Μπορεί όμως ένας Xeon να χρησιμοποιηθεί σε ένα οικιακό σύστημα; Γιατί όχι, αν και εφόσον υπάρχει η κατάλληλη συνοδεία. Στην σημερινή μας παρουσίαση θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του Intel Xeon E3-1230 V5 με την βοήθεια της ASRock E3V5 WS.


Intel Xeon E3-1230 V5

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Ανήκοντας στην νέα σειρά "Greenlow" από την Intel, ο συγκεκριμένος Xeon ανήκει στην Skylake αρχιτεκτονική της εταιρίας. Το packaging όπως και το socket παραμένουν τα ίδια, δηλαδή το LGA1151, με τον E3-1230 V5 να έχει στην διάθεσή του 4 πυρήνες με υποστήριξη Hyper Threading για έως 8 ταυτόχρονα threads. Ο E3-230 V5 έχει base συχνότητα λειτουργίας τα 3.4 GHz με την Turbo συχνότητα να φτάνει τα 3.8 GHz, και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα TDP rating το οποίο φτάνει τα 80W, ενώ εξοπλίζεται και με 8MB L3 Cache. Οι ομοιότητες είναι αρκετές με το desktop SKU, τον i7 6700, όμως εδώ αρχίζουν και οι διαφορές. Στο Xeon κομμάτι, οποιοδήποτε Overclocking χαρακτηριστικό είναι κλειδωμένο, ενώ την ίδια στιγμή απουσιάζει η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Τέλος, ο E3-1230 V5 διαθέτει, όπως και οι αντίστοιχοι desktop Skylake επεξεργαστές, ενσωματωμένο ελεγκτή μνήμης που μπορεί να υποστηρίξει τόσο DDR3L όσο και DDR4 μνήμες, με τις δεύτερες να είναι το επιλεγμένο πρότυπο μνήμης για τα desktop συστήματα, ενώ θα λειτουργήσουν στο JEDEC πρότυπο του DDR4-2133 με τα subtimings να αναμένονται στα 15-15-15.

Κλείνοντας, όλοι οι Greenlow, όπως και ο Xeon E3-1230 V5 επεξεργαστές συνεργάζονται αποκλειστικά και μόνο με τα C230-series chipset της Intel. Όπως καταλαβαίνετε, οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές παρ' όλο που διαθέτουν το ίδιο socket με τους Skylake, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στις consumer Ζ170, Η170 κλπ πλατφόρμες.



Πριν προχωρήσουμε στις δοκιμές μας, θα ρίξουμε και μια ματιά στην μητρική η οποία συνοδεύει το πακέτο μας, την ASRock E3V5 WS.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?





Το πέρασμα του Xeon E3-1230 V5 στο καθημερινό desktop θα συνδράμει η E3V5 WS από την ASRock. Η συγκεκριμένη μητρική "αποτάσσεται" τα gaming χαρακτηριστικά που θα συναντήσουμε στις αντίστοιχες Z170 μητρικές, ενώ στον αντίποδα προσφέρει την "στάμπα" WS - που ως γνωστόν είναι μια συντομογραφία του Workstation, μια στάμπα που λαμβάνουν μητρικές οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις συστημάτων για επαγγελματική χρήση.

Στην απλή της συσκευασία, η E3V5 WS προστατεύεται από αφρώδες υλικό ώστε να μην προκληθεί ζημιά κατά την διάρκεια της μεταφοράς της. Στα συνοδευτικά της θα συναντήσουμε τα απαραίτητα Manual και Quick Start guide μαζί με το DVD που περιέχει drivers και Utilities, όπως επίσης και το αρκετά τυπικής ποιότητας rear I/O shield. Τέλος, παρέχονται και 2 SATA καλώδια, 1 straight & 1 angled.

ASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstream



Η εμφάνιση της E3V5 WS είναι αρκετά τυπική, παρ' όλα αυτά το color scheme της δεν είναι πλήρως αδιάφορο! Το sapphire black PCB είναι αυτό που αποτελεί την βάση της μητρικής, με τις λευκές λεπτομέρειες όπως το μεγάλο "Χ" καθώς και τα μικρά σχέδια σε στυλ circuit traces να είναι τα πιο εμφανή σημεία. Κατά τα λοιπά, τα μαύρα slots όπως και τα heatsinks με τα εμφανή fins τα οποία είναι περισσότερο σχεδιασμένα για να εξυπηρετήσουν τον πραγματικό σκοπό τους, παρά να ενισχύσουν το color scheme.

ASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstream



Η E3V5 WS είναι ένα πλήρες ATX board που όμως ακολουθεί το πιο στενό προφίλ, ενώ στόχο έχει την workstation κατηγορία της αγοράς. Η E3V5 WS διαθέτει το C323 Express Chipset, το οποίο επιτρέπει την υποστήριξη όλων των s1151 επεξεργαστών που ανήκουν στην αρχιτεκτονική Skylake, δηλαδή τόσο τους Xeon όσο και όλους τους Celeron, Pentium και Core i3/i5/i7 desktop επεξεργαστές. Παρ' όλο που υπάρχει η υποστήριξη των K-series επεξεργαστών, το Overclocking δεν επιτρέπεται σε αυτήν την πλατφόρμα, ενώ απώλεια είναι και η υποστήριξη του Intel HD Audio. Από την άλλη, το C232 επιτρέπει την υποστήριξη του Intel RST Enterprise καθώς και του Trusted Execution Technology, δυο χαρακτηριστικά που αφορούν την Workstation κατηγορία.

ASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstream


ASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstream




Στον τομέα των χαρακτηριστικών, η ASRock ενσωματώνει 2 PCI Express Gen 3 slots με x16 φυσικό μέγεθος, με την πρώτη να είναι ένα x16 ηλεκτρικά και την δεύτερη x4 καθώς έτσι επιτυγχάνεται η υποστήριξη για AMD CrossFireX, ενώ επιπρόσθετα θα συναντήσουμε και 3 PCI Expres Gen 3 x1 slots. Στο κομμάτι της αποθήκευσης έχουμε στην διάθεσή μας 6 x SATA 6Gbps ports, ενώ απουσιάζουν οποιεσδήποτε M.2 καθώς και SATA Express θύρες.

Στο κομμάτι του ήχου η ASRock έχει ενσωματώσει την τυπική υλοποίηση του Realtek ALC892, ο οποίος συντροφεύεται από τα ELNA Audio Caps για καλύτερο φιλτράρισμα του ήχου. Από την άλλη, στο δικτυακό κομμάτι συναντάμε τον Intel I219LM Gigabit ελεγκτή δικτύου, ο οποίος προστατεύεται από το Full Spike Protection από την ASRock για προστασία από κεραυνούς και στατικό ηλεκτρισμό.

ASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstreamASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstream



ASRock Z170 Extreme4 Review: Z170 goes mainstream



Φτάνοντας στο Rear I/O panel, θα συναντήσουμε 4 x USB 3.0 θύρες καθώς και άλλες 2 USB 2.0, ενώ υπάρχει υποστήριξη για PS/2 πληκτρολόγια και ποντίκια. Πέρα από την εμφάνιση της Gigabit Ethernet θύρας, συναντάμε και 3 audio jacks για σύνδεση έως 5.1 ηχείων, ενώ απουσιάζουν οποιεσδήποτε έξοδοι για σύνδεση οθονών.

Ολοκληρώνοντας την σύντομη παρουσίασή μας, ας δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά της E3V5 WS:





Methodology
Με στόχο την καλύτερη ενημέρωσή σας, δημιουργήσαμε μια νέα και βελτιωμένη μεθοδολογία όσον αφορά τα CPU review μας.

Στα τεστ που θα δείτε στην συνέχεια, έχουμε εστιάσει στα πιο ενδιαφέροντα σημεία που μπορούν να αξιολογήσουν όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά έναν επεξεργαστή. Έτσι, επικεντρωθήκαμε σε 9 κρίσιμες κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής: Performance, Render, Video Conversion, iGPU Performance, Productivity, Overall System Performance, Memory Performance. Tα benchmarks που χρησιμοποιήθηκαν μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:


  • Performance: Winrar, Super Pi Mod 1.5 1M + 32M, wPrime 32MTrueCrypt, HwBot Prime
  • Render: Cinebench R11.5 + R15, POV-Ray, Luxmark, Euler 3d, FryRender
  • Video Conversion:x264 Encode, Handbrake, MediaSpresso
  • iGPU Performance:3D Mark 11 Performance + Cloudgate, LuxMark, Compubench, MediaSpresso
  • Productivity: Excel Benchmark, Photoshop Benchmark
  • System Performance: FutureMark PCMark 7, PCMark 8
  • Memory Performance:AIDA64




Settings
Για τις μετρήσεις μας, πραγματοποιήσαμε 3 σετ δοκιμών για κάθε benchmark και κάθε επεξεργαστή. Έτσι έχουμε 3 διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας: Stock / Default με τον επεξεργαστή να τίθεται στις default ρυθμίσεις της μητρικής εκμεταλλευόμενος τις Turbo Boost δυνατότητές του. Mild OC, όπου με ελαφριά αύξηση της τάσης του πετύχαμε την μέγιστη δυνατή συχνότητα και τέλος Maximum OC όπου επιχειρήσαμε να βρούμε τα όρια του εκάστοτε επεξεργαστή τόσο από άποψης τάσης όσο και συχνότητας.

Τέλος, για όλες τις DDR3 πλατφόρμες χρησιμοποιήσαμε σταθερό divider κλειδωμένο στα 1866MHz με timings 11-12-12-30 2T , ενώ για τις DDR4 πλατφόρμες επιλέξαμε την χρήση των 2133MHz με timings 15-15-15-36 2T.



Αξιολόγηση
Για κάθε επεξεργαστή βασιζόμαστε σε 4 κατηγορίες όπου βαθμολογούμε με κλίμακα από 1.0 έως 10.0. Οι 4 κατηγορίες είναι οι εξής: Spec, Performance, Overclocking, Price. Στην τελική βαθμολογία οι 4 κατηγορίες μετράνε ισοβαρώς, κατά 25% έκαστη.



Performance Assessment
Σε αυτό το κομμάτι αξιολογούμε την συνολική απόδοση ενός επεξεργαστή σε διάφορα all-around φορτία.

Winrar
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Ξεκινάμε με το πρώτο μας benchmark, με το πιο δημοφιλές πρόγραμμα αποσυμπίεσης να δίνει ήδη την πρώτη εικόνα για το που κυμαίνεται η απόδοση κάθε επεξεργαστή.

O Xeon E3-1230 V5, ως ένα "καθαρό" 4C/8T counterpart φαίνεται πως συμβαδίζει αρχικά με τον Core i7 6700K, με τις επιδόσεις να στερούνται ελαφρώς λόγω χαμηλότερων συχνοτήτων.

SuperPi Mod v1.5

Το γνωστό σε όλους μας SuperPi είναι το benchmark που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους overclockers του HwBot.org. Το πρόγραμμα μετράει το «π» (υπολογισμοί του π) δηλαδή την αναλογία της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του που είναι 3.14. Το πρόγραμμα εμφανίζει τα αποτελέσματα σε miliseconds (1.5 mod) και γενικά όσο πιο γρήγορα το ολοκληρώσει, τόσο ταχύτερος είναι ο υπολογιστής. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τον επεξεργαστή του συστήματος αλλά και τις RAM. Για να διαγνώσετε θέματα με τις RAM, αρκεί να τρέξετε το 32M επιλέγοντάς το από τις ρυθμίσεις του. Οι 32 εκατομμύρια υπολογισμοί είναι ικανοί να αξιολογήσουν τον IMC και τις RAM.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?


Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Ένα benchmark που βασίζεται στο single threaded performance και ευνοεί αρκετά το μεγαλύτερο IPC παρά τους πυρήνες. Έτσι, βλέπουμε πως πρωτίστως ευνοούνται οι "μικροί" τετραπύρηνοι επεξεργαστές, με τους εξαπύρηνους και τον οκταπύρηνο 5960Χ να σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις. Και σε αυτήν την κατηγορία ο Xeon E3-1230 V5 φαίνεται να είναι "on-par" σε single threaded επιδόσεις, σαφώς χάνει όμως ελέω χαμηλότερων base συχνοτήτων.

wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Το βέλτιστο multithreaded πρόγραμμα υπολογισμού του "π" θέτει πιο ρεαλιστικά τις επιδόσεις, με τα κομμάτια που έχουν περισσότερα threads και καλύτερο IPC να βρίσκονται πραγματικά στην κορυφή. Έτσι, ο Xeon E3-1230 V5 υπερπηδά τους Haswell - με εξαίρεση τον 4790Κ - καθώς και όλους τους παλαιότερης αρχιτεκτονικής επεξεργαστές.

TrueCrypt

Το γνωστό encryption software μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως απαιτητικό. Το ενσωματωμένο benchmark μας παρουσιάζει την ταχύτητα αποκρυπτογράφησης ενός κρυπτογραφημένου στοιχείου κατά την AES κωδικοποίηση, με το ποσό να μεταφράζεται σε bytes per second.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Αρκετά κοντά στις stock επιδόσεις του 6700Κ βρίσκεται ο Xeon E3-1230 V5. Σαφώς όμως, οι κλειδωμένες overclocking δυνατότητες δεν του δίνουν την δυνατότητα για κάτι περισσότερο, καθώς αρκετά από τα παλαιότερης γενιάς κομμάτια τον ξεπερνούν με ένα απλό overclock.

HwBot Prime

Το συγκεκριμένο benchmark χρησιμοποιεί την Java που έχετε εγκατεστημένη στο σύστημά σας για να μετρήσει τα "primes" per second (pps). Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο ταχύτερος είναι ο υπολογιστής. Στην συγκεκριμένη έκδοση, κρίσιμο ρόλο παίζει η συχνότητα του επεξεργαστή, όσο ψηλότερη, τόσο μεγαλύτερο αποτέλεσμα θα μας δώσει το πρόγραμμα. Επίσης χρησιμοποιείται για ανταγωνιστικούς σκοπούς στη βάση δεδομένων overclocking HwBot.org.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Στο τελευταίο performance test o Xeon E3-1230 V5 τοποθετείται εκεί ακριβώς που τον περιμέναμε, με την μόνη διαφορά πως η υποστήριξη για DDR4 μνήμες είναι δυνατή να δώσει περισσότερους πόντους υπέρ της Skylake αρχιτεκτονικής.


Rendering Assessment
Η απόδοση ενός CPU σε βαριά workloads μας απασχολεί σε αυτόν τον τομέα.

Cinebench

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?


Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Κάπου ενδιάμεσα από 4770Κ και 4790Κ τοποθετείται ο Xeon E3-1230 V5 στο πρώτο rendering test. Στο συγκεκριμένο σημείο όμως γίνεται αρκετά εμφανές το γεγονός πως το 4C/8T είναι σημαντικό κριτήριο στην κατηγορία του heavy mutlithreaded workload, καθώς τα 4C/4T αδυνατούν να τον ξεπεράσουν ακόμα και με overclocking.

POV-Ray

Ένα από τα πιο γνωστά Rendering λογισμικά διαθέτει και ενσωματωμένο benchmark script. Όντας ένα από τα πιο διαδεδομένα ray-tracing software που κυκλοφορεί, το POV-Ray είναι ικανό να εκμεταλλευτεί όλους τους διαθέσιμους πυρήνες του συστήματος και τις ALU τους για τον πολύπλοκο υπολογισμών της κίνησης των φωτονίων και της διάχυσης του φωτός στο περιβάλλον. Το ενσωματωμένο script δημιουργεί ένα προκαθορισμένο αντικείμενο και στόχος μας είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης του. Είναι μια εφαρμογή που σίγουρα ευνοεί τους περισσότερους πυρήνες.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



LuxMark

To αρκετά δημοφιλές benchmark έχει την ικανότητα να δημιουργεί φωτορεαλιστικά renders με τις πιο γνωστές τεχνικές, όπως το ray-tracing. Το LuxMark είναι ένα πλήρως multithreaded benchmark, ενώ μπορεί να υποστηρίξει τόσο CPU όσο και GPU accelleration. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το LuxBall HDR που χρησιμοποιήθηκε, ενώ οι παράγοντες που καθορίζουν το τελικό σκορ είναι τόσο ο χρόνος εκτέλεσης όσο και ο αριθμός δειγμάτων ανά δευτερόλεπτο.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Euler3D

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



FryRender

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Στην συγκεκριμένη κατηγορία δοκιμών παρατηρήσαμε ένα ξεκάθαρο μοτίβο, με τους επεξεργαστές να διαχωρίζονται σε "δυο ταχύτητες" αναλόγως το πλήθος των νημάτων που μπορούν να επεξεργαστούν ταυτόχρονα. Κάπου στο ενδιάμεσο εμφανίζεται και ο Xeon E3-1230 V5, ο οποίος φαίνεται να αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τους non-Hyper Threaded επεξεργαστές.


Video Conversion Assessment
Ένας επεξεργαστής κρίνεται από την ταχύτητα μετατροπής βίντεο σε διαφορετικά formats. Χρησιμοποιήσαμε το γνωστό Big Buck Bunny clip διάρκειας 10 λεπτών για να το μετατρέψουμε σε μερικά διαφορετικά φορμά.

x264 Encode

Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Όπως και στα rendering tests, έτσι και το video convert παρουσιάζει ένα αντίστοιχο μοτίβο, με τον Xeon E3-1230 V5 να βρίσκεται στην θέση του ξεκάθαρα λόγω συχνότητας λειτουργίας.

Handbrake

Το Handbrake είναι ένα πρόγραμμα μετατροπής βίντεο. Φτιαγμένο για να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερους πυρήνες, το Handbrake μετατρέπει ταχύτατα το βίντεο της πηγής σε πολυπύρηνα συστήματα. Ο βολικός counter στο κάτω μέρος του, μας βοηθά να κρατήσουμε "σκορ" από κάθε CPU.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Με μια αξιοσέβαστη επίδοση το Xeon E3-1230 V5 κλείνει αυτό το κεφάλαιο δοκιμών. Βρισκόμενος αρκετά ψηλά στην λίστα, ο Xeon E3-1230 V5 αποδίδει στην βασική του συχνότητα όσο ένας 4790K overclocked στα 4600MHz. Πιθανολογούμε πως με ένα μεγαλύτερο base clock ο Xeon E3-1230 V5 θα βρισκόταν αρκετά κοντά στον 6700Κ.


Productivity Assessment
Μερικές real-life εφαρμογές μας δίνουν απαντήσεις όσον αφορά την χρησιμότητα ενός επεξεργαστή σε ρεαλιστικά workloads.

Excel Bench

Το Excel benchmark αναλαμβάνει να μετρήσει το πόσο γρήγορα μπορεί ο επεξεργαστής να φέρει εις πέρας πολύπλοκες λειτουργίες διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας το performance σε 6 Excel/VBA tests κάθε ένα από τα οποία έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Έτσι λοιπόν το Test 1 μετρά τον χρόνο που χρειάζεται ο CPU για να δημιουργήσει 5 στήλες * 65535 γραμμές με τυχαία δεδομένα αλλαγής τιμών, ενώ το Test 2, μετρά τον χρόνο που χρειάζεται η VBA για να λογαριάσει τον δείκτη MACD για τα παραπάνω δεδομένα. Στο test 3 καταμετρείται ο μέγιστος αριθμός ticks (αλλαγές τιμών) που μπορούν να παρουσιαστούν σε 30 δευτερόλεπτα. Να σημειωθεί ότι το test 3 ήταν γρηγορότερο στο Excel 2003 και πιο αργό στα Excel 2007/2010, για αυτό το λόγο ο δημιουργός του benchmark το περιόρισε στα 30 δευτερόλεπτα. Αφού έχουν γίνει 63.000 αλλαγές τιμών, το Test 4 αναλαμβάνει να μετατρέψει τα δεδομένα tick σε δεδομένα OHLC. Το 5ο Test ξεκινά με 5.000 μπάρες OHLC δεδομένων και μία σειρά formula-based δεικτών. Η τελική τιμή αλλάζει στο κελί Ε5000 όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, περιμένοντας κατόπιν όλες τις formulas να τελειώσουν τον υπολογισμό σε κάθε αλλαγή τιμής. Ως συνέπεια του προηγουμένου, το αποτέλεσμα του 5ου test αντιπροσωπεύει τον αριθμό των price changes που μπορούν να ολοκληρωθούν με formula recalculations μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Στο Test 6 ακολουθείται η ίδια διαδικασία, μόνο που όλες οι formulas εξαρτώνται άμεσα από το κελί που αλλάζει συνεχώς, το Ε5000. Έτσι δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες η Smart Recalculation Engine που προωθεί η Microsoft ως ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Excel.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε πολυ-νηματικές δυνατότητες, οι επιδόσεις στο Excel είναι αρκετά τυπικές, αλλά κοντά στον πήχη που έθεσαν οι Skylake.

PS Bench
Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Χωρίς μεγάλες υστερήσεις από τον ανταγωνισμό, ο Xeon E3-1230 V5 παρουσιάζει παρόμοιες επιδόσεις με τον Core i7 6700K.


System Memory Assessment
Τι γίνεται με τις επιδόσεις του intergrated memory controller;

Aida 64
Το AIDA64 κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Θα ασχοληθούμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?




Impressions
Αρχικά, θα πρέπει να αντιληφθούμε πως στις παραπάνω λίστες παρουσιάζονται ανάμεικτα πλατφόρμες που χρησιμοποιούν DDR3 μνήμες και πλατφόρμες που κάνουν χρήση των DDR4. Έτσι, ο μοναδικός συνδυασμός που καταφέρνει να ξεχωρίσει είναι αυτός της X99 πλατφόρμας με το Quad Channel DDR4 πρότυπο.

Κατά τα λοιπά, οι επιδόσεις του IMC του Xeon E3-1230 V5 στα 2133 MHz είναι αρκετά παρεμφερείς με αυτές των Skylake επεξεργαστών. Δυστυχώς, με τις δυνατότητες για memory overclocking να είναι απενεργοποιημένες, δεν υπάρχει η πιθανότητα να "διεκδικήσουμε" κάτι περισσότερο στο κομμάτι του memory performance.



Gaming Assessment
Πόσο χρήσιμος είναι ο επεξεργαστής μας κατά το gaming και πως επηρεάζει τα FPS; Δοκιμάζουμε 2 γνωστούς τίτλους και αξιολογούμε.

Tomb Raider

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Metro Last Light

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Ποιος είπε ότι οι Xeon δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για παιχνίδια; Στις μετρήσεις μας, ο Xeon E3-1230 V5 ανταποκρίθηκε όπως ακριβώς και οι Skylake επεξεργαστές, δείχνοντας μια "αρετή" όσον αφορά τα minimum FPS.


Thermal & Power Usage Assessment
Πως συμπεριφέρονται τα CPU μας θερμικά αλλά και από άποψης διαχείρισης ενέργειας;

Με το VID του Xeon E3-1230 V5 να βρίσκεται στο αρκετά χαμηλό σημείο των 1,16V, ο επεξεργαστής τίθεται κάτω από την Cooler Master Nepton 240M για να δούμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφτηκαν σε πλήρες φορτίο.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Με απενεργοποιημένες τις δυνατότητες για overclocking, κατά το full load ο Xeon E3-1230 V5 χρονίστηκε σταθερά με x36 πολλαπλασιαστή, κάτι που σημαίνει πως βρέθηκε στα 3600MHz όταν και οι 4 πυρήνες του βρέθηκαν πλήρως απασχολημένοι. Έτσι, με θερμοκρασίες 45,49,44 και 42 βαθμούς, η μέση θερμοκρασία κινήθηκε στους 45 βαθμούς Κελσίου! Συνυπολογίζοντας την θερμοκρασία δωματίου η οποία κινήθηκε στους 24 βαθμούς κατά την διάρκεια των μετρήσεων, το "Δ" που παρουσίασε ο Xeon E3-1230 V5 έφτασε στο αρκετά χαμηλό των 21 βαθμών. Γίνεται εμφανές πως το 240mm ψυγείο είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για τον Xeon E3-1230 V5, κάτι το οποίο μας υποδεικνύει πως ακόμα και μια αερόψυκτρα είναι πέρα για πέρα ικανοποιητική για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή.

Την ίδια στιγμή, ρίχνουμε μια "κλεφτή ματιά" στο βατόμετρο που βρίσκεται στην πρίζα, μετρώντας την συνολική κατανάλωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?




Εδώ θα παρατηρήσουμε και το δυνατότερο κομμάτι του Xeon E3-1230 V5, το οποίο αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Πέρα από την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση σε αδρανή κατάσταση, ο Xeon E3-1230 V5 παρουσίασε ένα από τα χαμηλότερα νούμερα κατά το load, όπου το σύστημα μόλις που ξεπέρασε τα 100 watts όταν ο επεξεργαστής βρέθηκε σε υψηλό φορτίο.


Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark

Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.

Χωρίς υστέρηση παρουσιάζονται οι επιδόσεις στον storage controller του συστήματος.

Rightmark Audio Analyzer

To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.

Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review



Χωρίς τα αποτελέσματα να θεωρούνται εκπληκτικά, παρατηρούμε αρκετά καλές επιδόσεις στον τομέα του θορύβου και της δυναμικής περιοχής, όπως και στο stereo crosstalk, με την συνολική απόδοση να χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλή".


Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?



Intel Xeon E3-1230 V5 & ASRock E3V5 WS Review: The alternative route?

Με ένα... 2-σε-1 review προσπαθήσαμε να δούμε αν η Xeon πλατφόρμα είναι μια καλή εναλλακτική για ένα απλό, τόσο οικιακό όσο και επαγγελματικό σύστημα. Πριν προχωρήσουμε με την ανάλυση, αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός πως ο Xeon E3-1230 V5 αποτελεί μια αρκετά δημοφιλής επιλογή στους οικιακούς χρήστες, καθώς τα χαρακτηριστικά που προσφέρει μπορούν να τον καταστήσουν ως μια αρκετά βιώσιμη επιλογή.

Xeon E3-1230 V5

Τα σημεία που θα σταθούμε στον συγκεκριμένο επεξεργαστή δεν είναι πολλά, καθώς από άποψης επιδόσεων ο Xeon E3-1230 V5 φαίνεται πως αποδίδει παρόμοια με το αντίστοιχο 4C/8T desktop counterpart, τον Core i7 6700 (non K). Έτσι λοιπόν, οι επιδόσεις δεν είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, αλλά το κατά πόσο αυτές ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Και η απάντηση λοιπόν είναι... αρκετά ικανοποιητικές, και θα σταθούμε εκεί, διότι αυτό που προσφέρει ο Xeon E3-1230 V5 θα παραμείνει σταθερό για όλη την διάρκεια ζωής του χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα για overclocking.

Αν λοιπόν βρίσκεστε σε δίλημμα μεταξύ του Xeon και του Core i7, εξ' αρχής δεν έχετε κατά νου το overclocking. Υπό αυτό το πρίσμα, το κόστος του E3-1230 V5, που στην Ευρωπαϊκή αγορά κυμαίνεται στα ~260?, είναι μια cost friendly επιλογή καθώς έρχεται κατά 40-50? φτηνότερος σε σχέση με τον i7 6700. Από την άλλη, η απώλεια της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών δεν φαντάζει τόσο ισχυρός αντίλογος υπέρ του i7, καθώς με εξαίρεση τα πολύ τυπικά workloads, εάν ασχοληθείτε με games ή επαγγελματικές σχεδιαστικές εφαρμογές θα πρέπει να κινηθείτε ούτως η άλλως στην αγορά descrete GPU, καθώς η iGPU είναι απλώς ανεπαρκής. Τα επιπλέον κίνητρα για τον Xeon δεν σταματούν εδώ, καθώς πέρα της εξαιρετικής θερμικής και ενεργειακής του συμπεριφοράς, η υποστήριξη για Error Correcting Code Memory (ECC) τον καθιστά μια... εύρωστη επιλογή στο κομμάτι της σταθερότητας, χτίζοντας μια πλατφόρμα η οποία παρέχει την μέγιστη δυνατή σταθερότητα - σημαντικό στοιχείο για όποιον έχει επαγγελματικές απαιτήσεις από το σύστημά του.

Εν κατακλείδι, με δεδομένο πως ο Xeon E3-1230 V5 δεν δύναται να συνεργαστεί με το Z170 καθώς και με οποιαδήποτε consumer grade μητρική, το μόνο που αξίζει μελέτης είναι η επιλογή μιας μητρικής με chipset που ανήκει στην C230 σειρά. Πηγαίνοντας στην Xeon κατηγορία, θα πρέπει να θεωρήσετε δεδομένο πως θα προσκολλήσετε στην πλατφόρμα για όλη την διάρκεια ζωής του προϊόντος, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα πολλών εναλλακτικών. Επιπλέον, όσον αφορά τα C230 chipsets οι επιλογές σας είναι σαφέστατα περιορισμένες και η ποικιλία μητρικών σημαντικά μικρότερη. Choose wisely!




ASRock E3V5 WS

Η μητρική η οποία αποτέλεσε και τον "σύντροφο" καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών μας, μια εκ των μόλις 2 μητρικών της εταιρίας που υποστηρίζουν τους Xeon επεξεργαστές, μας ανέδειξε κάποια σημαντικά στοιχεία όσον αφορά συνολικά την επιλογή της πλατφόρμας. Αρχικά, θα πρέπει να θεωρηθεί ως... de facto πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για overclocking, κάτι το οποίο θα συναντήσουμε μόνο στην Fatal1ty E3V5 Performance Gaming/OC όπου το συναντάμε ως BCLK overclocking.

Αφήνοντας αυτήν την πλευρά, αυτό που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως από την E3V5 WS απουσιάζουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά τα οποία "απολαμβάνουμε" ήδη στην consumer αγορά, με την μεγαλύτερη εξ' αυτών να είναι η υποστήριξη για M.2 SSDs, καθώς και η υποστήριξη για USB 3.1 αλλά και SATA Express. Έτσι, η συνδεσιμότητα στο κομμάτι της αποθήκευσης περιορίζεται μόλις στο "παραδοσιακό" SATA 6Gbps... "and that's it".

Κατά τα λοιπά, η μητρική της ASRock δούλεψε απρόσκοπτα από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της. Θα μπορούσαμε να πούμε συνοπτικά πως "απλά κάνει την δουλειά της", δίνοντας ένα αρκετά τυπικό κύκλωμα ήχου αλλά και έναν solid ελεγκτή δικτύου από την Intel, με τα συνοδευτικά software να είναι ελάσσονος σημασίας. Αν κάτι "μετράει" στο κομμάτι των συνοδευτικών, είναι η δυνατότητα περαιτέρω υποστήριξης για τα Server λειτουργικά της Microsoft, καθώς και επαγγελματικών GPUs που ανήκουν στην κατηγορία Quadro και FirePro από nVidia και AMD.

Η τιμή της E3V5 WS κυμαίνεται στα 110? στην Ευρωπαϊκή αγορά, και αναμένουμε σχετική ενημέρωση για την τιμή της στα Ελληνικά καταστήματα.


Ευχαριστούμε θερμά την Asrock για την παραχώρηση των δειγμάτων!